Vlissingen Dronk

Amicus

 

Amicus

Walstraat 16
4381 EE Vlissingen

 

Al sinds ca. 1896 is op Walstraat 16 een café gevestigd, in die tijd nog Lange Walstraat 204. J.C. Struijk was de eigenaar, opgevolgd door Z.C. le Clercq die het de naam Amicus gaf. Het café stond ook bekend als "Tante Sjaan" oftewel A.N. Pekaar. Deze beruchte dame was een bekende verschijning in de Vlissingse- en Middelburgse Horeca. In het pand wordt in 1978 nog korte tijd De Beddepan van P. Wagemans gevestigd en krijgt nog in 1978 zijn huidige bestemming, Café Vanuus.

Geschiedenis

1928
Z.C. le Clercq en M.J. le Clercq-van de Weijde

Zeger Le Clercq neemt het bedrijf over van J.C. Struijk en noemt het Hotel Amicus. Als Amicus in 1954 overgaat naar F.M. Donsen wordt in een advertentie de naam M.J. le Clercq-van de Weijde genoemd. Waarschijnlijk is zij de weduwe van Z.C., die in 1953 overleed.

1954
F.M. Donsen

Franciscus Maria Donsen opent op 3 september 1954 en blijft tot 1960 in Amicus.

1960
Van Rijn

Deze Van Rijn heeft het gauw gezien en is in augustus 1961 vertrokken.

1961
A.C. Vermeulen

Op 2 augustus 1961, om precies te zijn "des n.m. om 2 uur" vindt de heropening van Amicus plaats. De nieuwe eigenaar heet A.C. Vermeulen. Hij houdt het zelfs twee jaar vol.

1963
A.H. van Hoorn

Van Hoorn heeft grote plannen met Amicus. Hij wil er een middenstandszaak van maken met als extra attractie een bowlingbaan. Bij de opening op 12 januari 1963 trad het bekende radio- en televisie duo The Eljoy's op. Of zijn bowlingbaan ook gerealiseerd is is de vraag, want in oktober wordt Amicus omgebouwd tot Europees-Indisch-Chinees Restaurant. Het is niet bekend of dit ook een plan van Van Hoorn is geweest.

A.N. Pekaar

Mevrouw Pekaar is beter bekend als "Tante Sjaan". Zij runt Amicus vele jaren en niet alleen Amicus. In 1973 opent zij in Westkapelle haar achtste café en is vast van plan ook een 9e en een 10e te realiseren. Als zij er uiteindelijk een punt achter zet, wordt het café in de Walstraat overgenomen en omgedoopt tot "Vanuus"

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Amicus/foto's

Verhalen

Bijzonderheden

  • Zeger Cornelis le Clercq, geboren in 1889 als zoon van Jacobus le Clercq en Cornelia Sinke. Eerst gehuwd met Johanna Elisabeth Catharina Duininck, hertrouwd met Maria Jacoba van der Weide. Overleden op 21-8-1953.
  • Franciscus Maria Donsen is gehuwd met Anna Louise Margaretha Lohm. Vader Lambertus Christianus Donsen heeft in 1896 een bierhuis in de Sarazijnstraat.
  • Adriana Neeltje Pekaar -geboren in Yerseke op 23 augustus 1915- is beter bekend als "Tante Sjaan". Na snackbar Michieltje runt ze vele jaren Café Amicus in de Walstraat. En niet alleen Amicus, in 1973 opent zij in Westkapelle haar achtste café en is vast van plan ook een 9e en een 10e te realiseren. Als zij er uiteindelijk een punt achter zet, wordt het café in de Walstraat overgenomen en omgedoopt tot "Vanuus". Sjaan Pekaar overleed op 10 oktober 2007.

Zie ook

Externe links

Portretje van 'Rooie' Riet de Groot in rubriek 'Ik ben Vlissingen', door Helge Prinsen

Bronnen