Bos Internationaal
Spuistraat 59-61
4381 HP Vlissingen
Hotel Bos Internationaal, Spuistraat 59-61. Eigenaar is J.A.M. Bos. Wordt in 2009 opgevolgd door Bed By The Sea.
Inhoud
Geschiedenis
1972
|
J.A.M. Bos J.A.M. (Jef) Bos heeft in de Coosje Buskenstraat 124 (hoek Spuistraat) tot 1972 een pension. De gemeente koopt het pand voor sanering van het gebied en Bos verhuist naar de Spuistraat waar hij in één van de Jugendstilhuizen zijn pension voortzet. In de jaren die volgen breidt Bos zijn bedrijf uit door alle vier de villa's in te richten als Hotel-Pension. In 1982 opent hij in Villa Louise een Italiaans restaurant Pizzeria Louisa. In 2009 houdt Bos er mee op en volgt Jurben Ubbink met Hotel Bed By The Sea. |
Foto's
Verhalen
Bijzonderheden
De villa's, Smagge en Jef Bos
De Jugendstilpanden zijn in 1910 ontworpen door de architect Petrus Franciscus Smagge.
Smagge werd in 1876 geboren in Vlissingen, als zoon van een Belgische loods. Op 14-6-1909 trouwt hij met Elisabeth Henrica de Vries. Zijn architectenopleiding volgt hij in Antwerpen, want in België gebeurt het. Daar doet hij de inspiratie op waarmee hij later een gevoelige snaar weet te raken bij de Belgische loodsen in Vlissingen, die permanent in de Scheldestad wonen. Ze vormen een enclave, die herkenbaar wil zijn en dat kan dankzij Smagge.
Hij bouwt voor hen de woningen dei zij kennen uit hun eigen land. Acht stuks: vier vrijstaande aan de ene kant van de Spuistraat en vier in een rijtje aan de overkant. Alleen de vrijstaande zijn er nog. De andere zijn in 1973 gesloopt, in de nadagen van de saneringswoede die in de Vlissingse binnenstad meer heeft vernietigd dan de tweede wereldoorlog.
Vlissingen in niet uniek in dat opzicht, ook in Antwerpen bungelt in de jaren zestig de sloophamer boven de Cogels-Osylei, want het zijn eigenlijk ondoenlijke woningen. Tierelantijntjes maken ze mooi, maar ook vreselijk duur in onderhoud. In Antwerpen is de wijk gered dankzij actie en hernieuwde belangstelling voor de architectuur. In Vlissingen heet de redder Jef Bos. Hij heeft de vier vrijstaande villa's aan de Spuistraat stuk voor stuk gekocht, nadat zijn pension was gesaneerd.
In 1974 koopt hij de eerste, Villa Blanche, gevolgd door Villa Ivonne in 1977, Villa Louise in 1979 en in 1980 als laatste Villa Mario. Hotel Bos Internationaal is nu gevestigd in deze villa's die nog altijd de namen dragen van de kinderen van de eerste bewoners. Bos: "Toeristen maken foto's, gasten bellen ons na jaren weer op. 'U bent toch van die geschilderde huizen'. Jef Bos en zijn vrouw Ria hebben lol in het aparte, het nostalgische van hun hotel-pension. "Ze zagen er vreselijk uit toen ik ze kocht. Ik kom uit de bouwnijverheid en ik hou van opknappen. Dat heb ik gedaan. Er zijn niet veel van zulke panden, en dan ook nog van één eigenaar".
Iets on-Zeeuws hebben de villa's nog steeds, hoewel ook in Zeeland hier en daar wat uitbundiger wordt gebouwd. Het on-Zeeuwse ontlenen de panden nu aan de bewoners, aan de zeelui, bijvoorbeeld aan de tachtig Russen die er in 1989 opeens neestreken na een schipbreuk.
Van de architect Smagge is na zijn creaties aan de Spuistraat niet veel meer vernomen. Wel is bekend dat het echtpaar Smagge-de Vries in 1910 het Café Excelsior aan de Stenenbeer runt en in juni 1911 Café De Post in de Hendrikstraat opent. Naar verluidt was hij meer een dromer dan een aannemer en architect. Hij ging liever vinkjes vangen in de duinen dan dat hij op de bouwplaats was. Het ora et labora was niet aan hem besteed. Smagge overleed in 1939.
Jugendstilhuizen te koop
Uit de PZC d.d. 5-12-2003:
De Belgische Loodshuizen, Villa Blanche, Villa Ivonne, Villa Louise en Villa Mario staan te koop. De eigenaar, Jef Bos, heeft aan de monumentenmakelaar te kennen gegeven het hotel-pension Bos te willen verkopen. Hij bezit alle vier de panden en op de website van de makelaar zijn ze te koop aangeboden voor 1.7000.000 euro. Er wordt onderzocht of de verkoop individueel of als pakket geregeld kan worden en welk bestemmingsmogelijkheden er zijn. De makelaar ziet ook een kans weggelegd voor de gemeente Vlissingen om de karakteristieke panden in te passen in het Centrumplan Binnenstad, waarvoor begin volgend jaar de eerste werkzaamheden beginnen. Het Centrumplan grijpt in op de omgeving van de Spuistraat.
De vier huizen waren oorspronkelijk bestemd voor Belgische loodsen. Ze zijn in 1910 gebouwd en hebben de monumentenstatus. Een monument moet minimaal vijftig jaar oud zijn om op beeldbepalende kwaliteiten getoetst te mogen worden.
De architect van de vier beschilderde huizen is de in Vlissingen geboren en in Antwerpen getogen en opgeleide Petrus Franciscus Smagge (of Smagghe). Hij bouwde de woningen voor de Belgische loodsen C. Timmerman, J. Willems, B. Maes en L. Timmerman. De architect noemde de villa's naar de kinderen van de loodsen. Nog steeds staan de namen op de gevels geschilderd. De Belgische loodsen leefden in Vlissingen in een hechte gemeenschap en wilden herkenbaar zijn. Dat kon in de opvallende huizen.
Bedrijvigheid
Uit de PZC d.d. 22-8-2007:
Eindelijk komt er beweging in de Jugendstilpanden aan de Spuistraat. Al jaren staan de vier voormalige loodsenhuizen te verkrotten. Volgens de monumentenmakelaar Dolf van Dijk, die ze ooit in zijn bestand had, trekken de huizen het geen jaren meer. Tot voor kort stonden de vier voor 1,7 miljoen te koop en inmiddels is het te koop-bord verdwenen en zijn tegen het eerste pand steigers gezet. Bovendien komt de gemeente in beweging: wethouder Verhage heeft eigenaar Jef Bos aangeschreven om iets te doen aan de onooglijke gebouwen. "Nadat we weken bezig waren zijn adres te achterhalen, want dat was al een heel gedoe. Meneer Bos gaf aan niet actief met de verkoop bezig te zijn geweest, omdat de Spuistraat overhoop lag. Nu die opgeknapt is heeft hij makelaar 'Sinke Komejan' in de arm genomen. Bos zegt de panden snel te willen verkopen. Hij is zelfs al op het stadhuis geweest om informatie aan te vragen over het terrein tussen de gebouwen in. We hebben afgesproken regelmatig contact te hebben over de stand van zaken".
Nieuwe toekomst
Uit de PZC d.d. 23-11-2007:
Er lijkt eindelijk een einde te zijn gekomen aan de jarenlange verpaupering van de jugendstilpanden aan de Spuistraat. In en rond de panden is al wat beweging te zien en laatst heeft de eigenaar de inboedel verkocht. De loodshuizen staan officieel nog op naam van Bos Beheermaatschappij BV van Jef Bos, maar ze zouden inmiddels verkocht zijn aan een nieuwe eigenaar. De panden stonden bijna vier jaar te koop. Volgens Koos Schreuder van Sinke Komejan zijn de vier panden een paar maanden geleden verkocht aan De Pagter Vastgoed in Middelburg. Voor welk bedrag wilde hij niet zeggen. Schreuder: "laten we het er op houden dat iedereen tevreden is met de prijs". Schreuder weet niet wat De Pagter van plan is met de panden. "Het is denkbaar dat hij deze doorverkoopt of verhuurt. Of hij dat gedaan heeft weet ik niet".
Arjen de Pagter van De Pagter Vastgoed wil niet reageren op de koop en op het gerucht dat hij de loodshuizen al zou hebben doorverkocht. "Daar kan ik nog niets over zeggen. In januari maak ik bekend wat er met de panden gaat gebeuren".
Jef Bos wilde de panden in eerste instantie voor 1,7 miljoen euro verkopen. Monumentenmakelaar Dolf van Dijk heeft een jaar lang tevergeefs geprobeerd de villa's aan iemand te slijten, maar potentiële kopers haakten af omdat de prijs te hoog zou zijn geweest.
Na Van Dijk volgde Brandsma Makelaars uit Drenthe, dat de panden ook een jaar geprobeerd heeft de panden te verkopen. In die periode is de vraagprijs niet gedaald en werden de panden eveneens niet verkocht. Sinke Komejan was de volgende makelaar en heeft de villa's nu voor een nog onbekend bedrag doorverkocht aan De Pagter Vastgoed.
J.A.M. Bos is van 1981 tot 1999 ook eigenaar van café-restaurant Het Badpaviljoen in Domburg.