Vlissingen Dronk

Brasserie Fritsy

 

Brasserie Fritsy

Glacisstraat 102
4381 RS Vlissingen

 

Begon als cafetaria op de hoek van Scheldestraat 12 en Glacisstraat 102, als opvolger van Frits Corner en werd in 1989 uitgebreid als bodega/brasserie.

Geschiedenis

1989
A.C. Seij-Lourens en Jan Lourens

Frits Corner wordt in december 1983 overgenomen door de familie Seij. Vergunningen staan op naam van A.C. Seij-Lourens. Jan Lourens breidt het cafetaria in 1989 uit, hij opent dan Bodega Brasserie Fritsy. Hoewel dit in het zelfde pand zit, heeft de brasserie het adres Glacisstraat 102. Vanaf juli 1990 wordt in advertenties niet meer gesproken van Brasserie Fritsy, het heet nu De Brasserie.

Foto's

Verhalen

Raambiljet

Uit de Faam d.d. 12 juli 1989:
Juist op het moment dat Jan Jacobs zich suf piekerde over de vraag hoe hij aan het publiek duidelijk kon maken dat Vlissingen meer biedt dan alleen strand en zee, kwam een kersvers VVV-lid met de oplossing. "Maak een raambiljet", adviseerde A.C. Lourens van Brasserie Fritsy bij een kennismakingsbezoek van de directeur van de Vlissingse VVV en Vlissingen Promotie Jacobs. Bij wijze van waardering voor dit hardop meedenken kreeg Lourens vorige week vrijdag officieel het eerste raamaffiche aangeboden. Daarop staan 23 attracties die Vlissingen binnen de gemeentegrenzen heeft.
Hei ei van Columbus werd dus andermaal ontdekt, nu in de Glacisstraat. 'Ik erger me rot aan de diepgewortelde opvatting dat Vlissingen alleen bij mooi weer leuk is. Dat was misschien ooit wel zo, maar dat is toch wel behoorlijk veranderd", stelt Jacobs vast. "ik wilde eerst een folder maken. Maar los van het feit dat een folder veel duurder is dan deze affiches, vraag ik me ook steeds af of je daarmee wel bereikt wat je wil bereiken". Lourens' opvatting luidt: "Mensen lopen door de stad, zien dit affiche een aantal keren, waarna het wel degelijk gaat opvallen".
Volgens Jan Jacobs zijn nog te weinig ondernemers aangesloten bij de VVV en de Stichting Vlissingen Promotie. Ook Jan Lourens, zoals hij voor zijn vrienden heet, heeft lang geaarzeld alvorens lid te worden. Toch zette hij de stap "omdat je een paard moet hebben dat de ideeën van de ondernemers trekt en uitvoert". In dit verband meent Jacobs met de overhandiging van het eerste affiche aan de horeca-uitbater ook een voorbeeld te stellen. "Wie een goed idee heeft, zou dat bij ons moeten aankaarten. We kunnen dan kijken wat we ermee kunnen doen. Doorgaanszijn ondernemers vrij individueel bezig, maar ze zitten boordevol goede ideeën. Als we die kunnen aanwenden om de hele stad optima forma te maken, heeft iedereen daar baat bij". Lourens steunt die mening volmondig en schenkt één van zijn meer dan honderd soorten bier die hij in huis heeft. "Een wit bier", legt hij uit. "Goed tegen de warmte".

Proeflokaal

Uit de Scheldebode d.d. 30 januari 1991:
Aan enthousiasme ontbreekt het niet bij Frits Lourens. Hij is de promotor van de Walcherse Bier Academie. Een instituut ter promotie van het ambachtelijk gebrouwen bier en ter bescherming van de biercultuur. Lourens komt net terug uit Keulen waar hij een aantal kleine Duitse huisbrouwerijen heeft bezocht, geen vakantiereisje maar een oriëntatiereis om zich verder te verdiepen. De leden van de academie voelen zich beslist geen controleurs. Kennis vergroten over dit kostelijke vocht is belangrijker volgens Lourens.
Iedere laatste donderdag van de maand komen bierspecialisten en bierliefhebbers samen in De Brasserie om diverse soorten bieren te proeven en te beoordelen. Niet alleen het proeven van dit vocht staat in de belangstelling, ook besteedt men aandacht aan het brouwen. Op 31 januari bijv. zal in dit Vlissings etablissement de toepassing van gist in het brouwproces worden toegelicht. Jan van Schaik, geen onbekende in de wereld van de wijn- en biercultuur, zal samen met twee gastsprekers dit onderwerp aanroeren. Gewapend met een microscoop zal Van Schaik het gistingsproces toelichten.
"De mensen hebben snel een oordeel klaar", zegt Frits Lourens. "Iedereen denkt dat we op deze avond een fiks aantal glazen achterover slaan, absoluut niet waar. Ik spreek liever over een proefavond. De leden van de academie zitten in groepjes en krijgen een aantal glazen bier. Glazen ter grootte van een wijnglas", zegt hij. Blind proeven noemen we dat. Met behulp van een zogenaamd degustatieformulier wordt het vocht beoordeeld. We kijken naar het schuim, de kleur en de helderheid. Lourens tapt direct een pilsje om het te illustreren, hij kijkt kritisch naar de kleur en wrijft het schuim op in z'n handpalm. Handelingen die je meer in een parfumeriezaak zou verwachten dan in een brasserie. "Het schuim geeft een indicatie over het bier en de alcohol", zegt Lourens. "Daarna beoordelen we de basissmaak, is het zoet, zuur of bitter. Is de smaak in de mond sterk, zwaar, droog of zanderig. Evenals wijn heeft bier ook een nasmaak. Ook dit kun je beschrijven. Natuurlijk heeft iedereen een eigen smaak. Wat de één heerlijk vindt, is voor de ander net te drinken".
Mannenhok
Het grote voorbeeld van de Walcherse bieracademie is "Het Brugs Biertje", een Belgische bieracademie met zo'n 450 leden. "Belgen hebben natuurlijk een andere mentaliteit, een Bourgondische instelling, men houdt meer van gezelligheid. Zeeuwen wachten af, er heerst nog een zekere gêne voor deze proefavond. Toch hebben we een veertigtal leden en het zijn zeker niet alleen mannen. Gelukkig maar want anders krijg je echt zo'n mannenhok".
"Je ziet tegenwoordig steeds meer mensen speciaal bier drinken. Waarom? Het is een trend geworden, daarnaast staat het interessant om bier uit zo'n bokaal te drinken. Het staat zo lekker intellectueel. Maar ze vergeten dat bier wezenlijk anders is dan alleen maar een mooi glas. Het is een smaak, en elk ambachtelijk brouwsel uit deze kleine huisbrouwerijen kan een smaakafwijking hebben. De mensen van de bieracademie zijn fijnproevers en wij willen mensen bewust maken van de smaak.
Natuurlijk is een specifiek glas belangrijk maar het is niet de hoofdzaak. Maar iedere brouwer geeft d.m.v. het glas zijn bier een eigen identiteit, de smaak blijft echter het belangrijkste uitgangspunt", zegt Frits Lourens. "En deze is afhankelijk van gist en het soort hop dat wordt gebruikt. Daarnaast kunnen we bier kleuren, met karamel, morellen of een schepje Buisman. Er zijn zelfs bieren die gekleurd zijn met dennentakken.
Twee dezelfde brouwsels kunnen dus anders smaken, dit in tegenstelling tot de bekende biersoorten die in de fabriek gemaakt zijn. 's Maandags gesmaakt en vrijdag uit de tap. Constante kwaliteit".

De Brasserie beschikt over een 150 tal verschillende soorten bier van verschillende huisbrouwerijen. men heeft de keuze paasbieren, meibieren, kerstbieren, winterbieren enz. Het enthousiasme van Frits Lourens voor bier gaat heel ver. Zo werkt hij aan een echt Vlissings bier. De ingrediënten en de introductie van dit bier houdt hij echter nog angstvallig geheim. 'De smaak is in ieder geval perfect".

Vlissings Flesse-Bier

Uit de Faam/Vlissinger d.d. 10 april 1991:
Een lekker biertje. Dat was de eensgezinde reactie van het gezelschap dat vorige week donderdag bijeen was gekomen in café De Brasserie om voor het eerst kennis te maken met het 'Flesse-Bier' uit Vlissingen.
De associatie van Vlissingen, de stad van De Fles en bier was een juiste, zei burgemeester Jaap van der Doef nippend van een glas met het lichtbruine vocht. "Het bier proeft eerst zoet en daarna wat bitterder. Het laat de smaak na voor een volgende slok", concludeerde Jan van Schaik, lid van de Walcherse Bier Academie. Hij was enkele jaren geleden Nederlands kampioen bier brouwen.
Dat plaatsen als Veere, Oost-Souburg en Middelburg wel hun eigen merk bier brouwen en Vlissingen de grootste stad bij deze traditie achterwege bleef was voor Frits Lourens, de eigenaar van de Brasserie, een doorn in het oog. Hij stelde daarom een recept samen voor een bier dat in België gebrouwen en gebotteld moest worden. Na ruim anderhalf jaar zoeken had hij uiteindelijk een optimale en plezierige smaal gevonden. Lourens: "Het is geen Turbo-bier, maar een bier om eens echt voor te gaan zitten en zalig van te genieten".
Afgelopen weekend werd het bier, dat ook op fust verkrijgbaar is in Breda en Rotterdam, gepresenteerd. Op het ogenblik is het te koop bij de Ouwerkerkse slijterijen en in De Brasserie zelf. De flesjes zijn voorzien van een origineel en herkenbaar etiket waarop de afbeelding van Michiel de Ruyter prijkt.

Bijzonderheden

Bierproeverij

Hoewel Bodega Brasserie Fritsy niet groot is, biedt het ongekende mogelijkheden. Achter de sfeervolle toog blinken drie bierpompen. Uit de eerste twee komen de vaste huisbieren 'De Ridder' en 'Malthezer', de derde pomp heeft maandelijks een speciaal bier. Iedere laatste zaterdag van de maand wordt het vervangen, het wisselen van de fusten gebeurt tijdens een bierproeverij waarbij deskundigen op het gebied van bieren aanwezig zijn. Dit kan een lid van het Biergilde zijn of een medewerker van een brouwerij. Lourens heeft tijdens speurtochten door België en Nederland verhalen over biersoorten opgetekend en wil deze graag vertellen.
Op 31 mei 1990 wordt in de brasserie 'de vereniging van Walcherse bierproevers' opgericht. Het doel van de club is om meer te weten te komen over brouwproces en kennis te maken met de verschillende biertypen. En niet te vergeten, om te proeven. Bierkeurmeester Jan van Schaik is de eerste gast, hij houdt een inleiding over de kunst van het proeven. In september staat een busreis gepland naar de 'hoppestoet' in Poperinge.

Zie ook

Externe links

Bronnen