Vlissingen Dronk

Buurthuis Scheldebuurt

 

Buurthuis Scheldebuurt

Verkuijl Quakkelaarstraat 95
Vlissingen

 

Buurthuis van de wijk Scheldestraat en omstreken.

Geschiedenis

1978
Gemeente Vlissingen en Buurtvereniging Scheldebuurt

In juni 1978 wordt door een groep mensen die zich inzet voor de Scheldebuurt een wijkcomité opgericht en krijgt een plekje in het gebouw in de Verkuijl Quakkelaarstraat waar ook het Vormingscentrum is gevestigd. Het pand blijkt al gauw te klein om beide organisaties te huisvesten en de buurtvereniging verhuist in september 1979 naar de voormalige HTS-Soos in de Glacisstraat. Ook hier is het verblijf verre van ideaal, het pand blijkt bouwvallig en brandgevaarlijk. Opknappen is financieel niet haalbaar en ook terugkeer naar het VJV-gebouw is geen optie omdat het ministerie van onderwijs de combinatie onderwijs en buurtwerk onder één dak niet wenselijk acht. Toch vertrekt de buurtvereniging in 1984 uit de soos en wordt zodoende dakloos. De inventaris wordt opgeslagen in de garage van Van Fraassen.
Als de VJV naar de Julianalaan verhuist ziet de buurtvereniging nieuwe kansen. Omdat de begroting nu een probleem vormt wordt een flink aandeel van de verbouwing door zelfwerkzaamheid van vrijwilligers gerealiseerd. En dan kan in juli 1986 - met het loslaten van 60 duiven en ballonnen door wethouder Daan Bruinooge - het gebouw feestelijk worden geopend. In september gaat het buurthuis open voor de buurtbewoners, dan zullen de aktiviteiten van start gaan.
Het gebouw is door een groot aantal vrijwilligers opgeknapt. Bij de opening is de benedenverdieping helemaal af. Er is een grote zaal met een bar waar men dagelijks vanaf 10.00 uur terecht kan voor de koffie. Op de bovenverdieping zijn een kantoor voor de beroepskracht en speciale ruimtes voor tieners, handenarbeid, cursussen en vergaderingen gerealiseerd.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Buurthuis Scheldebuurt/foto's

Verhalen

Recordpoging sjoelen

André Sloos en Gerrit Zuidema ondernemen in juli 1987 een poging om het wereldduurrecord sjoelen, wat op 60 uur staat, met 12 uur te verbeteren tot 72 uur. De recordpoging is niet alleen bedoeld om geld in te zamelen voor het kinderastmafonds, maar ook om de in januari opgerichte sjoelvereniging Laêt Ze Mè Schuuve te promoten. De twee sjoelers hebben de beschikking over een hoge en een lage bak zodat ze afwisselend staand en zittend kunnen spelen. Sloos en Zuidema sjoelen drie uur achter elkaar door, daarna hebben ze een kwartier pauze.
Het lukt het duo om het record met de beoogde 12 uur te verbeteren. Met veel emotie, vermoeidheid en blijdschap wordt op zaterdagmiddag om 15.00 uur het record een feit.

Bijzonderheden

Medewerkers: Lies Luikenaar (beroepskracht), André Sloos (vrijwilliger en beheerder), Rob Francooy (voorzitter van het 'werkbestuur'), Bas Hoogesteger (voorzitter in 1986), Sjaak Cornelisse (secretaris in 1986), Frans Bukkens (beheerder)

Zie ook

Externe links

Bronnen