Vlissingen Dronk

Clubhuis KV Atlas

 

Clubhuis KV Atlas 'De Globe'

Zuidwateringstraat 5
4389 TT Ritthem

Atlas.ritthem@knkv.net 
Website

 

Clubhuis van Korfbalvereniging Atlas aan de Zuidwateringstraat in Ritthem.

Geschiedenis

De korfbalvereniging Atlas werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht met hulp van de kerkenraad van de Nederlands Hervormde Gemeente. De kerk stelde geld beschikbaar waar materiaal van werd aangeschaft en door middel van een prijsvraag (gewonnen door Jo Eefting) werd gekozen voor de naam Atlas.
De eerste jaren werd er nog gespeeld 'in de wei bij de boer' en in 1957 kreeg de club de beschikking over een echt veld. Mevrouw Van de Broeke zorgde jarenlang voor de thee in de rust van de wedstrijd. De eerste kleedkamer dateert uit 1952, geopend door burgemeester Daniëlse. Pas in 1974 kwam er een nieuwe (tevens houten) accommodatie, ditmaal geopend door wethouder Gillissen-Verschage. Dit onderkomen werd in 1994 vervangen door een stenen gebouw.
In 1965 ontstonden plannen voor een clubhuis. Omdat een kant en klaar gebouw van de firma Priviko uit Vroomshoop financieel niet haalbaar bleek, werd bij de gemeente subsidie aangevraagd. De gemeente Ritthem besloot een bedrag van 8500 gulden toe te kennen. Aan het gebouw met de afmetingen van 5 x 12.5 meter werd met vereende krachten gewerkt en op 25 juni 1966 kon het worden geopend. Nog even wilde de inspecteur tegen het drankmisbruik roet in het eten gooien. Een aantal bouwkundige verordeningen waren niet helemaal in overeenkomst met de eisen die hij stelde. Hiervoor heeft Henk Cevaal zich ingezet en na een uitgebreide briefwisseling kwam alsnog de toestemming.
In 1985 vond een grondige opknapbeurt aan het clubhuis plaats. Twee jaar later werd De Globe uitgebreid met een toiletgroep en een garderobe. Een kleine uitbreiding van het clubgebouw vond plaats in 1993, aan de achterzijde werd en stukje bijgeplaatst zodat daar een grotere keuken kon worden gerealiseerd. Sinds 2007 staat er een geheel nieuw clubhuis, gebouwd met hulp van vrijwilligers, leden, sponsors en inwoners van Ritthem. Deze nieuwe 'Globe' werd op 24 augustus 2007 geopend.Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Clubhuis KV Atlas/foto's

Verhalen

Verwarming

Geld om een kachel te kopen kregen we niet van de gemeente. Men vond de kachel uit de secretarie wel geschikt en omdat de gemeente Ritthem op 1 juli 1966 werd opgeheven was die daar niet meer nodig. Zo gebeurde het dat de oude beroemde Coleman kachel jarenlang dienst zou doen in het clubhuis en pas in 1993 voor zijn jarenlange diensten als verwarming en als zitplaats werd bedankt.

Ko de Visser

Jarenlang heeft Ko de Visser (Ko Puupe) achter de bar gestaan. Toen hij in het seizoen 1994/1995 stopte met theezetten, frikandellen bakken, biertjes verkopen en allerlei sociale activiteiten, waren veel mensen van slag. De pijprokende, vriendelijke, af en toe goedmoedig mopperende persoon was één van de boegbeelden van Atlas. Andere mensen schoven naar voren en zo bleef het clubgebouw groeien en bloeien. Zij vormen nu een aparte commissie, maar zij blijven werken onder het motto van Ko….omzetmaximalisatie.

Bijzonderheden

In 2012 werd aan de kleedkamers een aanbouw gerealiseerd die de "Blokhut" wordt genoemd en ruimte biedt voor opslag.


Zie ook

Externe links

Bronnen