Vlissingen Dronk

Clubhuis Kegel- en Biljartvereniging Vlissingen

 

Clubhuis Kegel- en Biljartvereniging Vlissingen

President Rooseveltlaan 731c
4383 NG Vlissingen

0118-411400
info@kbvv-vlissingen.nl
Website

 

Kegel- en Biljartvereniging Vlissingen KBVV is een combinatie van de biljartclub PVS (Personeels Vereniging Schelde) en Kegelclub De Schelde. Na de fusie in 2005 zijn de verenigingen verhuisd van de locatie aan de Koningsweg (hoek Paul Krugerstraat) naar het nieuwe onderkomen aan de President Rooseveltlaan. De accommodatie biedt tevens onderdak aan een aantal andere kegelclubs (zie bij Bijzonderheden).

Geschiedenis

De Kegelclub De Schelde is op 13 januari 1955 opgericht door de toenmalige directeur Hupkens. Bij de start heeft de club al snel tweehonderd leden. Er wordt gespeeld in de oude centrale, op de hoek van Scheldestraat en Aagje Dekenstraat. In 1988 verhuist de kegelbaan naar het Scheldeterrein aan de Koningsweg, op de hoek van de Paul Krugerstraat. Als het KSG-terrein in 2004 door de gemeente wordt gekocht moet de kegelclub op zoek naar een nieuw onderkomen. Dit werpt een schaduw op het 50-jarig bestaan in januari 2005, maar ondanks dat wordt het jubileum op 15 januari in de oude accommodatie gevierd. Op het feestje wordt mevrouw Anneke Hoogendoorn-Pieterse in het zonnetje gezet, zij is als enige lid van het eerste uur (zie bij Verhalen). Na vijftig jaar fuseert de kegelclub met de biljartclub van De Schelde en verandert de naam officieel in Stichting Kegel Biljart Vereniging Vlissingen.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Clubhuis Kegel- en Biljartvereniging Vlissingen/foto's

Verhalen

Uit de PZC van 13 januari 2005:
Nieuwjaarsreceptie van De Schelde in 1955. "Ik zie me nog gaan", dagdroomt Anneke Hoogendoorn-Pieterse, 85 jaar en lid vanaf het eerste uur. Haar man was indertijd hoofdingenieur bij de werf. Toen de directie voorstelde met het personeel een kegelclub te vormen zie hij direct ja. Zo ook mevrouw Hoogendoorn, die zich aansloot bij de groep echtgenoten. "Zestien 'vrouwen van'. Iedereen was enthousiast, binnen de kortste keren waren clubs gevormd". De mannen verenigden zich in de club EVA, vrij vertaald: 'Een Vrije Avond'. Jullie EVA, dan wij ADAM moeten de dames hebben gedacht. De vertaling Alle Dames Aan 't Mikken werd er als vanzelf aangebreid.
Aan de vooravond werden de regels van het spel op tafel gelegd en de dames konden aan de slag. Elke maandagmiddag gingen ze kegelen: een uitje in het drukke bestaan als huismoeder. Zo had mevrouw Hoogendoorn al vier kinderen toen ze ging kegelen. Later kreeg e er nog twee. "Dan stond ik met een dikke buik te kegelen. Het sporten ging gewoon door. Geen middag wilde ik missen, ook al kon ik maar en uurtje blijven omdat de kinderen aan de borst moesten".
De -toen nog houten- kegelbanen lagen in de voormalige elektriciteitscentrale van De Schelde op de hoek van de Aagje Dekenstraat en de Scheldestraat. "Tijdens toernooien zag het ooit blauw van de rook" herinnert mevrouw zich. "Er is geen man die niet roken kan, werd destijds gezegd. Niet uit nervositeit, maar uit gezelligheid. Iedereen raakte met elkaar bevriend. Toen mijn man in 1963 overleed ben ik blijven kegelen. Daar keek niemand van op".
Het oude clubhuis stond op een plek waar je de schepen kon zien liggen. Een bindend gevoel met het bedrijf, maar de werf was ook een verplichte binding. "Je moest op de loonlijst staan wilde je er bij mogen. Nu gaat dat wat losser, maar vroeger was De Schelde een heuse voorwaarde. Dan komt de werf ook sneller ter sprake. Ging het slecht met het bedrijf, merkte je dat hier aan tafel".

Zeker in 1983, toen het zo slecht ging dat de werf het clubhuis moest sluiten. Met pijn in het hart verzekert mevrouw. "De directie vond de kegelclubs erg belangrijk; ze deden echt hun best een nieuwe locatie voor ons te vinden. Noodgedwongen moesten we gaan sjoelen. Maar dat gaf niet; de gezelligheid was immers niet verdwenen".
In 1988 ging er zo gezegd een 'hoera' op: de kegelclubs konden terecht in het huidige pand Koningsweg. De verhuizing verliep geruisloos. "Een feest vond de directie ongepast in moeilijke tijden. Maar we kregen wel een bar en twee kunststof banen. Voortaan hoefde je niet meer zelf de kegels recht te zetten en de ballen rolden zelf terug naar voren".
De dames hebben De Schelde na al die jaren nog hoog in het vaandel staan. Niet alleen vanwege het pensioen. Ze zijn trots op de werf en haar schepen. Tijdens de koffie gaan gesprekken dikwijls over hoe jammer het is dat het terrein verdwijnt. Aan de wand prijken portretten van marineschepen. Ook hangt er een reclameposter van Oranjeboom. Een heel oude, gezien de tekst: Bier waarbij een man zich thuis voelt. De vrouwen laten zich niet onderdrukken; ze gooien haast even goed als hun mannelijke medesporters.
"Kijk maar naar dat bord", klinkt het in koor. En ja hoor: nauwelijks verschil. Mevrouw Hoogendoorn heeft zich in vijftig jaar ook sportief ontwikkeld. "Ik heb geleerd dat je op de bal moet kijken en dat staand kegelen beter is dan met een aanloopje. Nu zit ik in een mindere periode, maar ook ik heb toptijden gekend. het gaat misschien niet meer zo soepel als in de jaren vijftig, maar soms gooi ik ze nog allemaal om".
Als deze week alle clubs hun uurtje kegelen hebben gehad, is het zaterdag tijd voor een jubileumfeest in het clubhuis.

Bijzonderheden

DE KEGELCLUBS

Kegelclub ADAM
Kegelclub ADAM (Alle Dames Aan het Mikken). Een club waar het minder om resultaat gaat maar eensgezindheid en vriendschap de boventoon voeren.
Kegelclub EVA
Kegelclub EVA (onze Enige Vrije Avond). Een club waar ze naast kegelen van een goed gesprek houden maar ondertussen de prestaties van de anderen goed in de gaten houden.
Kegelclub DE POEDEL
Kegelclub de Poedel (iets wat ze niet graag gooien). Een wat fanatiekere club waar het om de punten gaat maar ook een spelletje gaat er goed in, zeker als het om een rondje gaat.
Kegelclub ODIAN
Kegelclub ODIAN (Ons Doel Is Alle Negen). Een wat fanatiekere dames club die strijd voor een goede score maar daarnaast van een flinke brok gezelligheid houdt.
Kegelclub OWG
Kegel club OWG (Op Woensdag Gemengd). Naast het kegelen is de sfeer en een praatje zeer belangrijk in deze groep en je kunt er met je partner samen terecht.
Kegelclub OPA
Kegelclub OPA (Onze Prettigste Avond). Het gaat er fanatiek aan toe zowel voor een goed gemiddelde als in de daarop volgende spelletjes, maar het gaat ook om de sfeer en gezien de maritieme achtergrond van een aantal leden is er aan sterke verhalen geen gebrek.
Kegelclub DE TREFFERS
Kegelclub De Treffers (De naam zegt genoeg). Een echt gezellige club, ze gaan wel voor de kegels maar meer nog voor elkaar en een gezellige middag die er meestal feestelijk uit ziet.
Kegelclub PVS
Kegelclub PVS (Personeels Vereniging Schelde wijst op het verleden). Naast fanatiek gooien staat ook hier een goede sfeer en saamhorigheid hoog aangeschreven.
Kegelclub 't LAMME HANDJE
Kegelclub 't LAMME HANDJE (goede wijn behoeft geen krans). Een club waar het kegelen niet het belangrijkste is maar een middel om samen te zijn en samen dingen te plannen en te doen.

Zie ook

Externe links

Bronnen