Vlissingen Dronk

Clubhuis RCS

 

Clubhuis RCS

Spoorstraat 84
4388 BS Oost-Souburg

0118-462384
Website

 

Clubhuis van voetbalvereniging Racing Club Souburg (RCS), gevestigd aan de Spoorstraat in Oost-Souburg. Huidige exploitant is Wessel Vermeulen.

Geschiedenis

Vanaf de oprichting in 1929 tot medio 1961 heeft RCS onderdak in café De Vriendschap (2) in de Kanaalstraat. Deze locatie wordt voornamelijk gebruikt voor het houden van vergaderingen. Voor feestavonden e.d. moet een zaal worden gehuurd.

Na de oorlog, als ook de jeugdafdeling zich ontwikkelt en de vereniging blijft groeien, moet er nog altijd worden uitgeweken naar een zaal. In 1961 krijgt RCS de kans om de kantine van een voormalig Ambonezen kamp op het vliegveld in West Souburg, te huren. Weliswaar een tijdelijke oplossing, het kamp zal binnen afzienbare tijd worden afgebroken. Dit is echter geen bezwaar en een enthousiaste groep leden gaat aan de slag om het gebouw op te knappen.

Begin 1965 komt vrij onverwachts het bericht, dat het clubhuis vóór 1 juni van dat jaar moet worden afgebroken. Een plan om het gebouw over te plaatsen naar het sportveld blijkt helaas niet uitvoerbaar en bovendien een zeer kostbare onderneming, zodat daarvan werd afgezien. Het enige alternatief is een nieuw clubhuis te bouwen. Voor de financiering wordt een lening aangegaan, de bouw wordt door eigen leden uitgevoerd. Op 17 december opent burgemeester Kolff het nieuwe clubgebouw, een hoogtepunt in de historie van R.C.S. Door de groei van de vereniging en hogere eisen van de overheid is het clubhuis in de volgende jaren verbouwd en uitgebreid. De bar is verplaatst waardoor er meer ruimte is gecreëerd. In de weekenden wordt het clubhuis druk bezocht. Door de week wordt er minder gebruik van gemaakt dan vroeger, ook deze vereniging kampt met een tekort aan vrijwilligers.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Clubhuis RCS/foto's

Verhalen

Bijzonderheden

Januari 1939 neemt W.L.F. Korff zijn intrek in De Vriendschap (2). In de achttien jaar dat Korff het café runt groeit het uit tot een 'sportcafé' en wordt het langzaam aan het clubhuis van voetbalvereniging RCS.

Zie ook

Externe links

Bronnen

  • Website RCS
  • Foto BUM: Willem Bruijnooge
  • Foto's Bolier: privécollectie Frank Bolier