Vlissingen Dronk

Dranken-(groot)handels

Drankenhandel Cijvat

Cijvat drankenhandel 1955-1960.jpg

Flessenstraat 13-19

Geschiedenis

In september 1935 vond de opening plaats van de Vlissingsche IJs- en Limonadefabriek annex bierbottelarij van de heer L. Cijvat, tevens agent van de Amstelbrouwerij te Amsterdam. Van de gebouwen die gevestigd zijn in de Flessenstraat hing de vlag uit. De brede ingang van de fabriek was met groen aangekleed.
Verschillende personen waren uitgenodigd om de opening bij te wonen, o.a. de heer W.Ch. de Groot, directeur van het filiaal der Amstelbrouwerij te Rotterdam.
Tegen elf uur verzamelden allen zich in de feestelijk met bloemen en palmen versierde machinekamer, waar de heer W.Ch. de Groot het bedrijf in werking stelde en een toespraak hield. Toen de Amstelbrouwerij Brouwerij De Meiboom overnam werd dit bedrijf stopgezet. Na een grondige verbouwing heeft de heer Cijvat in het achter-gebouwencomplex een limonade- en ijsfabriek gevestigd. Op 15 september werd het laatste Meiboombier afgeleverd en toen begon de verbouwing. Door de degelijke contructie van het gebouw heeft het veel tijd gekost, maar het nu een van de best geoutilleerde agentschappen van de Amstelbrouwerij geworden. De Groot hoopt dat dit bedrijf zich steeds meer uit zal breiden tot genot van dorstig Vlissingen.
Na de opening werd een rondgang gemaakt door de gebouwen, die een grote verandering hebben ondergaan. Een van de voormalige kelders is omgebouwd tot een ruime goed verlichte bierbottelarij. Deze bottelarij is voorzien van moderne machines waardoor gebruikte en nieuwe flessen geheel automatisch in- en uitwendig worden gereinigd, gevuld, van labels voorzien en in kratten verpakt. De machines hebben een capaciteit van 1000 flessen per uur. Via een rolbaan worden de kratten naar een gekoelde bierkelder getransporteerd, waar honderden fusten en kisten op een temperatuur van 4 gr.C. worden gekoeld. De vloer van de kelder ligt op gelijke hoogte als de laadbakken van de vrachtauto's, zodar laden en lossen van vaten en kratten met groot gemak kan geschieden.
Naast de bierkelder bevindt zich de limonadefabriek voor het maken van alle soorten limonades en het vullen van syphons. De overige kelderruimten zijn ingericht voor het opslaan van nieuwe flessen, terwijl zich in de bovenkelders een grote opslag van uitgelezen wijnsoorten bevindt.
Door het slopen van het oude ketelhuis is een ruime binnenplaats ontstaan, waarvan een gedeelte is overkapt en als garage dienst doet. Boven de garage bevindt zich het kantoor, dat in zijn moderne stijl goed aandoet. Door het oprichten van een dergelijk bedrijf heeft de heer Cijvat bewezen over veel ondernemingsgeest te beschikken. Vele dorstige kelen zullen bij hem een bron van lafenis vinden.
In de jaren zestig wordt het bedrijf overgenomen door Amstelagent Verdonk in Middelburg.

Foto's

Verhalen

Bijzonderheden

  • Lourens Cijvat is gehuwd met Maatje Johanna Marijs. Hij overleed op 27 maart 1961 op de leeftijd van 69 jaar. Maatje overleed op 1 juni 1969, zij werd 75 jaar.
  • De naam van de JEL limonade was een samenvoeging van de namen Johnny en Louis, de zonen van Cijvat.

Bronnen


L. Mieremet

Lodewijk Mieremet heeft In de periode 1910-1931 een drankenhandel en limonadefabriek. Zijn kantoor is gevestigd in de (Lange) Walstraat, in o.a. de Bouwen Ewoutstraat bevindt zich een opslagplaats. Mieremet is tevens hoofdagent van Brouwerij 'De Drie Hoefijzers' in Breda. Mieremet is op 3 maart 1905 getrouwd met Geilla Bode, hij overlijdt op 29 september 1931, slechts 52 jaar oud.

Bronnen

Foto bierdopjes en fles: collectie Peter Hendrikse

Drankenhandel De Leeuwen

De drankenhandel van P.J. (Piet) de Leeuwen is vanaf begin jaren zestig tot ca. 1995 gevestigd in de Breewaterstraat. De Leeuwen is o.a. agent-importeur van Stella Artois en Brand bier.

Bronnen

J.A. Pieters

Limonadefabriek annex Bier- en Wijnhandel van J.A. Pieters. Begin jaren vijftig gevestigd op Scherminkelstraat 20 in Vlissingen en Vlasmarkt 39 Middelburg.