Vlissingen Dronk

Liberté

 

Club Liberté

Beursstraat 3
4381 CC Vlissingen

 

Club Liberté, eind jaren 70 een dancing in de Beursstraat.

Geschiedenis

1976
H. van der Nolk-van Gogh

Eigenares is mevrouw H. van der Nolk-van Gogh uit Bergen op Zoom. Bij de grote brand in de Beursstraat op 28 maart 1979 wordt ook het pand met Liberté niet gespaard.

Foto's

Verhalen

Angstige momenten

Bij een grote brand in de Beursstraat op 28 maart 1979 komen vier jonge kinderen om het leven. De brand woedt in panden tegenover de zijgevel van het Beursgebouw.
Omwonenden beleven angstige uren. Zij zien dat het vuur eerst het pand op nummer 5 verwoest, daarna doortrekt naar bar Liberté op nummer 3 en vervolgens ook het dak van het appartementencomplex van nummer 1 verovert. De vlammen worden steeds groter en trekken langs hun eigen gevels.
M. Buysse, exploitant van Het Beursgebouw vertelt: 'het werd steeds dreigender als je er op stond te kijken'. In zijn zaak zaten tien gasten aan de maaltijd toen de brand uitbrak. Ongeveer op het moment dat het hoofdgerecht kon worden opgediend werd de situatie te ernstig om nog te blijven zitten, waarop de politie de zaak liet ontruimen. Buysse: 'ik ben toen een tijdje naar het torentje gegaan en was erg bang dat overvliegende vonken en vuur vat zouden krijgen op het eiken hout. Dat is gelukkig niet gebeurd. Er is wel het een en ander beschadigd, maar dat is voornamelijk waterschade'.
Ook buurman Haster van nummer 10 heeft veel waterschade. Hij stond in de keuken en zag rook aan de overkant. Nadat hij zijn bovenbuurman had gewaarschuwd lekten de vlammen al tegen de gevel. Ze zijn snel naar buiten gegaan waarna ze niet meer terug mochten van brandweer en politie. Door de gevels goed nat te houden wist de brandweer overslaan van het vuur te voorkomen.

Bijzonderheden

In 1980 is de gemeente Vlissingen van plan een aantal panden in de Beursstraat aan te kopen.
Het pand Beursstraat 3 is eigendom van mevrouw Van der Nolk-van Gogh. Volgens het kadaster is een stukje van 17 centiare van het totaal 3,10 are eigendom van de gemeente Middelburg. De eigenaresse is echter in een gerechtelijke procedure verwikkeld met de bank omdat deze een schade uitgekeerd zou hebben op basis van wat is overgebleven van het huis. De uitkering zou echter aanmerkelijk hoger zijn geweest dat de waarde van het pand voor de brand. De bank probeert nu volgens de gemeente Vlissingen eerst haar rechten te halen via de rechtbank, waardoor het pand niet verkocht kan worden. Toch bestaat de verwachting het huis binnenkort in eigendom te kunnen krijgen.

Zie ook

Externe links

Bronnen