Vlissingen Dronk

Maters

 

Maters

Boulevard Evertsen 8
4382 AD Vlissingen

 


Terras Café, sinds 1925, op Boulevard Evertsen 8. Is de opvolger van Tearoom Speckens. Met name populair in de jaren zestig en zeventig, gerund door de gezusters Maters. In 1975 stoppen de dames met hun uitspanning en neemt buurman Schouten van Bianca het terras over. Als ook Bianca in 1978 sluit, komt er een eind aan een historische plek op Boulevard Evertsen, waar vele Vlissingers aangename herinneringen aan bewaren.

Geschiedenis

1925
Teun Maters en Heleen Maters

Bakker Pierre Charles Speckens van het Betje Wolffplein begint in 1908 een tweede zaak, Tearoom Speckens, aan de Boulevard om zodoende te profiteren van het opkomende toerisme. Als de tearoom begin jaren '20 niet meer helemaal volgens de verwachtingen verloopt, besluit Speckens de zaak te verhuren. In 1925 doet de familie Maters zijn intrede in de koffie- en theeschenkerij. Als het echtpaar Maters zich terug trekt uit de zaak wordt de tearoom voortgezet door de dochters Teun en Heleen. Meer dan veertig jaar hebben de gezusters Teun en Heleen hun populaire cafe bestierd. Vooral het terras van de dames was "the-place-to-be". In 1975 stoppen ze er mee en wordt het terras geannexeerd door buurman Schouten van Bianca.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Maters/foto's


Verhalen

  • Op 10 januari 1908 wordt de eerste steen voor het pand gelegd door de dan 13-jarige Victorine Speckens. De architect is P.H. van Niftrik, broer van de destijds Vlissingse wethouder en directeur van de gasfabriek J.G. van Niftrik. Het pand bestaat uit drie woningen, de begane grond en souterrain met voordeur aan Boulevard Evertsen 10 en twee voordeuren aan de achterzijde in de Kenau Hasselaarstraat 409 en 411, die leiden naar de eerste en tweede verdieping.
  • Na de oorlog vindt een hernummering plaats en krijgt 'Maters' het adres Boulevard Evertsen 8.
  • Pension en terras waren een begrip, vooral bezocht door zeevaartscholieren, de 'blikken'. In 1952 kon je voor 25 cent een hele middag met je vrienden zien en gezien worden. De dames lieten het begaan en kwamen je niet lastig vallen voor het bestellen van een nieuwe consumptie.
  • De dames Maters hielden ook pension en hadden een aantal zeevaartscholieren in de kost. Eenmaal aan 't varen stuurden die geregeld kaarten met de groeten uit de hele wereld. Zie de foto met post uit 1931 en 1950.

Bijzonderheden

Voor het raam op het terras hing een bord met de woorden:
'niet te bitter
niet te zoet
niet te vet
juist goed'

'not too bitter
not too sweet
not too rich
they can't be beat'

  • De stoelen waren tot op de draad versleten en werden steeds opnieuw met stukjes touw gerepareerd. Menig kledingstuk en panty is aan de stoelen opengehaald.
  • Als je daar per ongeluk een glas liet vallen, moest je dat betalen.....
  • Eén van de vaste klanten was Vlissinger Herman Steketee (1925-1988). Hij werkte in Den Haag bij het CBS en kwam elk weekend naar zijn moeder in Vlissingen. Zijn vaste stek was het terras van de dames Maters.
  • De zussen Maters zijn hun leven lang vrijgezel gebleven. Teun overlijdt in april 1995, Heleen (23 oktober 1908) op 8 mei 2001.

Zie ook

Externe links

Bronnen