Vlissingen Dronk

Nationaal

 

Nationaal

Smallekade 15
4381 CE Vlissingen

 

In 2001 verdwijnt The Flying Dutchman definitief uit de Vlissingse horeca-wereld. Opvolger is café Nationaal, dat zowel de benedenverdieping (Flying Dutchman) als bovenverdieping (voorheen Timeless) van het pand aan de Smallekade gaat betrekken. André Verhoef, die ook onder andere de Nationaal-vestigingen in Middelburg en Goes onder zijn hoede heeft, is de eigenaar van het café, dat donderdag 3 mei 2001 zijn deuren opent.

Geschiedenis

2001
André Verhoef en René Verhoef

In 2001 breidt André Verhoef zijn Nationaal-formule uit met een vestiging in Vlissingen. Verhoef heeft al vestigingen in Goes en Middelburg. Het café bestaat uit twee delen: een bruin café op de benedenverdieping en een nachtcafé op de bovenverdieping. Waar het Café Nationaal in Goes nog altijd bestaat en het café in Middelburg bijna tien jaar bestond, verdween Nationaal Vlissingen na anderhalf jaar alweer van het toneel. Een schietpartij, in oktober 2002, zorgt ervoor dat de kroeg op zondag 6 januari 2003 definitief zijn deuren moet sluiten.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Nationaal/foto's


Verhalen

Watermeloen

De PZC schrijft op zaterdag 19 oktober 2001 over de opkomst van de Bacardi Breezers; 'Eigentijds drankje scoort'. Op de foto Tatjana Spaeter en Renate ter Heide, die aan de bar van Nationaal Vlissingen een Breezer drinken. De jonge dames werken in het weekend bij Nationaal in de garderobe, dat op de zolder boven het nachtcafé-gedeelte te vinden is. Mooi is de verwijzing naar bedrijfsleider Jan Swartjes als het gaat om de Breezer met watermeloen-smaak. 'Maar ja, smaken verschillen. De bedrijfsleider van het café is juist dol op watermeloen, vertellen de dames. "Die man is helemaal rood van binnen."' Zie ook artikel op Nationaal/foto's.

Bewaking stopt ermee

Uit de PZC d.d. 12 november 2002:
Het beveiligingsbedrijf Omega Security uit Breda is gestopt met de bewaking van café Nationaal. Dat meldt de directeur-eigenaar R. Ramsoebag van de onderneming. Directe aanleiding is de schietpartij die drie weken geleden voor de ingang van de Vlissingse disco plaatsvond. Bij de schietpartij raakte een portier zwaargewond.
Volgens Ramsoebag was hij al langer van plan de bakens te verzetten van horeca naar bedrijfsobjecten. De schietpartij was aanleiding om direct bij Nationaal te stoppen. Het bedrijf bewaakt nu alleen nog een aantal grotere horeca-ondernemingen in Breda, de thuisbasis van de onderneming. Voor de rest beperkt het beveiligingsbedrijf zich tot bedrijfspanden.
Voor de bewaking van café Nationaal is nu het bedrijf Horecare uit Roosendaal ingehuurd, vertelt bedrijfsleider J. Swartjes van het jongerencafé. "Discotheek El Toro in Goes werkt ook al met dit bedrijf en is er zeer tevreden over", vertelt hij. Volgens de bedrijfsleider is uitdrukkelijk voor portiers van buiten de provincie gekozen: "Die laten bezoekers zonder aanziens des persoons al dan niet binnen". Overigens is de disco van Nationaal voortaan op donderdag- en vrijdagavond gesloten. De avonden zijn met portiers niet meer rendabel. Op donderdag- en vrijdagavond blijft het café op de begane grond wel open. Aan de deur staan dan toezichthouders van nationaal zelf.
Overigens heeft de gemeente een aantal maatregelen voorgesteld om de veiligheid op en rondom het Bellamypark te vergroten. In het steegje achter de disco is extra verlichting geplaatst. En de politie surveilleert intensiever in het gebied. Nog niet duidelijk is of de gemeente ook tot het installeren van camera's in het gebied overgaat.
Rustiger
Toch zijn volgens Swartjes van nationaal de gevolgen al merkbaar: 'Het is rustiger. Bovendien is de politie al ter plekke voordat er ook maar ruzie kan uitbreken". Toch is het op zaterdagavond in Nationaal rustiger dan dat het voor de schietpartij was, meldt Swartjes.
Ook Ramsoebag verwelkomt de nieuwe maatregelen van de gemeente, maar vindt het wel een beetje laat. "Al een aantal malen hebben we aangegeven dat er camera's zouden moeten komen". De late reactie van de gemeente noemt de directeur dan ook 'hypocriet'. "Pas als het kalf verdronken is, dempt men de put".
Met tegenstanders van videobewaking heeft de directeur weinig op. "Vaak worden camera's tegengehouden met het argument van privacy. In Breda werkt het systeem echter uitstekend. Er hangen zoveel camera's, dat je de stad niet meer ongezien in of uit komt".
Het videosysteem in de Brabantse stad is voor Ramsoebag de reden dat hij daar wél horecazaken wil blijven bewaken. Daarnaast is de afstand Breda-Vlissingen een argument. "Het is lastig om snel ter plekke te zijn als er in Vlissingen iets gebeurt. Daarvoor is het gewoon te ver weg".

Met de gewonde portier gaat het overigens naar omstandigheden goed. Een week geleden is de 34-jarige Bredase portie uit het ziekenhuis ontslagen. "We moeten nog afwachten hoe de revalidatie gaat, maar hij is lichamelijk stabiel. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij er weer helemaal bovenop komt. Het is een man met een sterke persoonlijkheid. Hij wil zelfs weer terugkeren in de beveiliging", aldus Ramsoebag.
De betrokken portier droeg overigens op de avond van de schietpartij een kogelwerend vest. Hiermee worden de vitale organen beschermd. De kogel drong echter net naast het vest bij het sleutelbeen het lichaam binnen. Vorige week bewees een schietpartij in Nijmegen hoe het kan aflopen als een portier geen kogelwerend vest draagt. De deurwacht van discotheek The Matrixx liet het leven bij een schietpartij. "Dat incident heeft me erg aangegrepen", aldus Ramsoebag. "Ik heb het bedrijf meteen een condoleancekaartje gestuurd, gewoon om ze even een hart onder de riem te steken".

Bijzonderheden

Café Nationaal is vanaf minuut één een veelbesproken café. Aan de openingsavond op donderdag 3 mei wordt een kleine week later een artikel gewijd in de PZC, nadat de fractie van de PvdA schriftelijke vragen bij het Vlissingse college van B en W had ingediend over de avond. Er zou 'op grote schaal gestolen zijn' en 'drank geschonken zijn aan te jonge kinderen'. Nationaal heeft ook vanaf minuut één succes. Het nieuwe café begint direct met het organiseren van het zogenaamde happy hour op vrijdagmiddag tussen 16.00 en 17.00 uur, een concept dat tot dat moment zeer populair is in De Concurrent. Mede door de overstap van DJ Joop Ventevogel van De Concurrent naar Nationaal puilt het café iedere vrijdagmiddag uit.

Medewerkers

  • Bas Raus is de eerste bedrijfsleider van het dubbele café. Niet veel later neemt Jan Swartjes het over, die tot de sluiting van het café bedrijfsleider zou blijven.
  • Joop Ventevogel - DJ
  • Jasper Vantricht
  • Tatjana Spaeter
  • Renate ter Heide

Bronnen