Vlissingen Dronk

Sociëteit Majoraat

 

Sociëteit Majoraat

Van Hogendorpweg 58a
4384 HA Vlissingen

 
Geschiedenis

1992
Stichting Majoraat

In september 1992 wordt een flatblok aan de Van Hogendorpweg verbouwd tot studentenhuisvesting met een mensa. Het krijgt de naam 'Campus de Ruyter'. Naast de studenten kunnen ook 55-plussers van de mensa gebruik maken. Stichting Majoraat gaat bovendien aktiviteiten voor ouderen organiseren in de accommodatie. In januari 2017 wordt de Stichting Majoraat failliet verklaard en komt er een eind aan de voorziening.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Sociëteit Majoraat/foto's

Verhalen

De 55-plussers

Uit de PZC d.d. 26-11-1992:
Ze komen voor de gezelligheid, dat staat voorop, en voor de maaltijden. "Ik merk het aan mijn telefoonrekening", vertelt Jo Heinsen. "Die is stukken lager. Ik kan hier praten". Jo Heinsen is een van de trouwe klanten van 'de soos' van de Stichting Majoraat.
"Ik kan het niet meer missen", zegt Jo Heinsen, een bewoonster van de binnenstad. Ze is niet de enige, al is het ontmoetingscentrum in de eerste plaats opgezet voor 55-plussers uit de wijk Paauwenburg. "Wij tillen daar niet zwaar aan", legt coördinatrice Mimi Ruikes uit. "Iedereen is oud en wijs genoeg om te beslissen waarheen hij of zij wil. Waar iemand vandaan komt is ook niet zo belangrijk. Als mensen dankzij ons langer zelfstandig kunnen wonen is dat een goede zaak. De mantelzorg - zoals boodschappen doen, medicijnen ophalen of de hond uitlaten - is door ons wel strikt beperkt tot Paauwenburg".
De stichting Majoraat draait bijna twee maanden, zeven dagen per week. Mimi Ruikes is redelijk tevreden. De klantenkring groeit, vooral door mond-tot-mond reclame. In oktober zijn 150 maaltijden verstrekt en in november 192. "Sommigen komen elke dag", meldt de coördinatrice. "De meesten gaan op het dagmenu af. De bezoekers mogen zelf menusuggesties doen. Laatst hebben we een recept uit grootmoeders tijd gemaakt. Het zat vol".
De bezoekers zijn 55-plussers, geen ouderen. De vrijwilligers van Majoraat merken dat goed. "Zij bepalen wat er gebeurt, wij niet", zegt Mimi Ruikes. "Ze willen niet beziggehouden worden met allerlei recreatieve spelletjes. Als ze iets willen doen, zoals sjoelen, dan organiseren ze het zelf". De stichting heeft wel een bingoavond gehouden en 5 december is het Sinterklaasfeest.
De bingoavond was een doorslaand succes, vooral dankzij pianist Cor van Krieken. "Ik heb voor het eerst sinds jaren gedanst", laat bezoeker Arie de Gelder weten. "'t Was grandioos". De Paauwenburger komt vrijwel elke dag eten. "Ik verwaarloosde mijn middageten". Hij is alleenstaand. Van Krieken en Hester Hulstman zijn dat ook. Ze komen enkele keren per week naar Majoraat voor de gezelligheid. Kort na openingstijd - half tien op werkdagen en tien uur in het weekeinde - zijn ze er al te vinden. Ze drinken koffie. 'Ik heb thuis ook koffie", merkt Hester Hulstman op, "maar ik kan moeilijk in m'n eentje lachen en kleppen".
Van Krieken zwaait de vrijwilligsters alle lof toe. "Ze werken keihard en hebben allemaal ook nog een eigen huishouden met kinderen. Zulke mensen moet je hebben". Majoraat heeft dertig vrijwilligsters, van wie er zes de kern vormen. Vijf medewerksters helpen mee de studentenmensa, die in het zelfde gebouw is gevestigd, draaiende te houden. Majoraat krijgt daarvoor een vergoeding. Dat is voor de stichting een welkome inkomstenbron. "Wij hebben een startsubsidie van de gemeente gekregen, maar moeten ons verder zelf bedruipen", verklaart Mimi Ruikes. "Ik denk dat het lukt. Wij geven gewoon niet meer uit dan we hebben".

Bijzonderheden

  • Majoraat betekent zoveel als 'het recht van de oudste'; vrij vertaald het recht van de ouderen op hun voorzieningen.
  • Vrijwilligsters van het eerst uur: Mimi Ruikes, Ingrid Verheeke, Ineke Naerebout, Tannie Villée, Marion Henning, Kitty van Leersum.
  • Het gebouw biedt onderdak aan o.m. bridgers en klaverjassers, linedancers, gasten van de maandelijkse stamtafelmaaltijd, vrouwennetwerk NVVH, de tiffany-glaskunstgroep, de Zonnebloemleden en de computerclub.

Zie ook

Externe links

Bronnen