Vlissingen Dronk

Stations Koffiehuis

 

Stations Koffiehuis

Nieuwe Weg 5
Vlissingen

 


Station 'Vlissingen Stad' gelegen aan de 'Nieuwe Weg' (ongeveer de huidige Edisonweg) stond dichterbij de stad dan het tegenwoordige station, toen 'Vlissingen Haven' genoemd. Station Vlissingen Stad was open van 1 november 1872 tot 18 juli 1894. In 1894 werd de hoofdspoorlijn verlegd naar station Haven, dat daarna station Vlissingen genoemd werd. De grote hoge kamers in het gebouw hebben nog vele decennia als woning voor spoorwegpersoneel gediend. Op eerste Pinksterdag 12 mei 1940 viel een neergeschoten Duits vliegtuig brandend op het station. Het verhaal gaat dat een arm van de piloot krampachtig voor zijn gezicht was gebogen om daarmee zijn dood te voorkomen. Aangenomen wordt dat het Stations Koffiehuis onderdeel is geweest van het Station 'Vlissingen Stad'.


Geschiedenis

1872
Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen en C. Snepvangers

C. Snepvangers is de eerste uitbater van het Stations Koffiehuis, het wordt op 29 september 1872 geopend 'aan het Stationsterrein'. Snepvangers organiseert muziekuitvoeringen, o.a. met het muziekgezelschap van het 3e Regiment Infanterie. In de openlucht weliswaar, want het gaat alleen door 'bij gunstig weder'.

1877
Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen en M. Slijboom

Bij de inschrijving in 1877 meldt zich in eerste instantie niemand. Naar later blijkt hebben vier kandidaten zich ingeschreven 'voor de bediening der buffetten'. De pacht van Station Haven wordt gegund aan P.T. Laponder, beambte bij de Stoomboot Maatschappij Zeeland. De pachtsom bedraagt fl. 540,- voor een jaar. Het lokaal station (Station-Stad) is voor een zelfde bedrag in pacht genomen door de heer M. Slijboom.

1880
C.P. Kuijper-Koole

Op 1 mei 1880 wordt mej. C.P. Kuijper-Koole de nieuwe eigenaar van het Stations Koffiehuis. 'Aan het Stationsterrein' wordt inmiddels 'De Nieuwe Weg' genoemd. Ook mej. Koole organiseert muziekavonden, met na afloop bal.

1882
K.R.L.J. de Wolff

Karel Richard Louis Johannes runt het koffiehuis van 1882 tot 1886. In december 1881 heeft hij vergunning voor verkoop van sterke drank aangevraagd. Ook exploiteert hij het Station Haven (zie Het Station. In 1886 wordt de Wolff failliet verklaard.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Stations Koffiehuis/foto's

Verhalen

Bijzonderheden

  • Karel Richard Louis Johannes de Wolff is gehuwd met Paulina Maria Jacoba Braun.

Zie ook

Externe links

Bronnen