Vlissingen Dronk

Strandpop

1976

In 1976 vindt het eerste Strandpopfestival plaats op het Vlissingse badstrand. Initiator is de Stichting Culturele Gemeenschap Vlissingen. Het festival is de opvolger van de succesvolle openlucht popconcerten die in de jaren ervoor waren georganiseerd. Doel van het festival is om amateur popmuziekgroepen de gelegenheid te bieden zich aan het publiek te presenteren. In deze eerste editie treden op: 'Tisda' (met voornamelijk eigen werk), 'Hans, Pim en Helga' met nummers van Bob Dylan en Leonard Cohen, 'Blue California Rangers' in de stijl van Creedence Clearwater Revival, 'Fauna Gena' en 'Tweeters' met eigen werk en 'Blue Barrel' met country muziek. De avond wordt afgesloten door de Vlissingse band 'Deliverin'.
Het festival wordt een succes, er komen ruim 2000 bezoekers.

1977

Na het succes van 1976 krijgt het festival in 1977 een vervolg. Het wordt wederom georganiseerd door de werkgroep VSC-jongeren van de Culturele Gemeenschap en vindt plaats op 22 juli. Hans Walrave treedt op als presentator. Deelnemende groepen zijn: hardrockformatie 'Silly Thing', de Souburgse formatie 'Joint', 'Neighbour' en 'Blue Barrel' uit Vlissingen.
Hoewel het festival bedoeld is om beginnende regionale groepen een podium te geven, is er dit jaar ook optreden van een bekende Nederlandse groep, de Bintangs. Als extraatje geeft 'Papa Long John and The Small Ones' een afscheidsconcert.

1978

Strandpop 1978 vindt plaats op 5 augustus met o.a. 'One Eyed Head', 'Fire Hand', 'Stage Fright', 'Monroe', 'Giants', 'Joint', 'Neighbour', Gert de Meyer, 'De Pletters', 'Aiemehassus'en 'K.F.E.'. Vooraf is een oproep gedaan aan Zeeuwse muzikanten om demo's in te sturen op grond waarvan een selectie zou worden gemaakt. Deze derde editie heeft zoveel kwaliteit dat de organisatie heeft besloten geen bekende Nederlandse band uit te nodigen om het festival af te sluiten.

Externe links

Filmpje met o.a. beelden van muziek op 't badstrand en Hoppit www.youtube.com/watch?feature=share&v=CKXrDUu9_3k&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DCKXrDUu9_3k%26feature%3Dshare&app=desktop

Bronnen