Vlissingen Dronk

De Globe (2)

(Geschiedenis)
Regel 26: Regel 26:
 
|jaar= 1962
 
|jaar= 1962
 
|tekst=
 
|tekst=
Het Jan van Bovenhuis is in de jaren zestig een jeugdsoos van de Jeugdraad van de Nederlands Hervormde Gemeente. Kort na de oorlog heeft de C.J.M.V. het pand door schenking verkregen met de voorwaarde dat het "Jan van Bovenhuis" genoemd zou worden. De soos wordt de eerste jaren geleid door ds Van der Schoot, opgevolgd door dominee Hendrik Jan Hemstede. In de tijd van Hemstede ontstaat de naam De Globe. In 1969 wordt de zolderverdieping verbouwd en krijgt de naam "Lumpy Gravy", dit wordt een eigen plek voor een groep jongeren.
+
Het Jan van Bovenhuis is in de jaren zestig een jeugdsoos van de Jeugdraad van de Nederlands Hervormde Gemeente. Kort na de oorlog heeft de C.J.M.V. het pand door schenking verkregen met de voorwaarde dat het "Jan van Bovenhuis" genoemd zou worden. De soos wordt de eerste jaren geleid door ds Van der Schoot, in 1964 opgevolgd door dominee Hendrik Jan Hemstede. In de tijd van Hemstede ontstaat de naam De Globe. In 1969 wordt de zolderverdieping verbouwd en krijgt de naam "Lumpy Gravy", dit wordt een eigen plek voor een groep jongeren.
 
}}
 
}}
  

Versie van 16 apr 2017 om 13:49

 

De Globe (2)

Bellamypark 15
4381 CC Vlissingen

 

Jeugdsoos in Jan van Bovenhuis, Bellamypark 15

Geschiedenis

1962
Kerkvoogdij Nederlands Hervormde Gemeente

Het Jan van Bovenhuis is in de jaren zestig een jeugdsoos van de Jeugdraad van de Nederlands Hervormde Gemeente. Kort na de oorlog heeft de C.J.M.V. het pand door schenking verkregen met de voorwaarde dat het "Jan van Bovenhuis" genoemd zou worden. De soos wordt de eerste jaren geleid door ds Van der Schoot, in 1964 opgevolgd door dominee Hendrik Jan Hemstede. In de tijd van Hemstede ontstaat de naam De Globe. In 1969 wordt de zolderverdieping verbouwd en krijgt de naam "Lumpy Gravy", dit wordt een eigen plek voor een groep jongeren.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Globe (2)/foto's

Verhalen

Ds Hemstede aan het woord

Uit PZC 18-5-1968:
"De jeugd wil er tegenwoordig tussenuit trekken en op verkenning gaan. De tiener wil individueel ergens kunnen komen waar die rustig zijn leeftijdsgenoten kan ontmoeten. Vroeger was dat anders, dan gingen ze in groepsverband zwemmen of voetballen. Er werd toen veel meer gezamenlijk ondernomen. De clubjes zijn ook verschillend van vroeger. In principe lijkt alles hetzelfde gebleven, maar er is wel degelijk iets veranderd. In het verleden werden vaste clubs naar ideeën van volwassenen georganiseerd; nu willen de jongelui met eigen initiatieven de dingen aanpakken.
Of er wat van terecht komt is een tweede, want de tieners zijn soms zo blasé, hangerig en springerig. Eigenlijk een beetje hol. Ze komen hier meestal uit pure verveling naar toe. Daarom is het extra belangrijk een prettige sfeer te schapen. En dat lukt ook wel. Hoewel er dikwijls onenigheidjes en baldadigheden zijn. Vernielingen bijvoorbeeld moeten direct aan mij gemeld worden. Ik heb dat indertijd met de jongelui afgesproken en daar houden zij zich ook aan. Melden ze het niet, dan gaat de tent onherroepelijk op slot, net zo lang totdat ze er eerlijk voor uitkomen. Dit is gelukkig nooit gebeurd. Het zou bovendien in hun eigen nadeel zijn. En ik weet maar al te goed dat ze hier maar wat graag komen.
En ik zal de jongelui nooit in de weg lopen, althans zo min mogelijk. Ik voel op een gegeven moment heus wel dat ik teveel ben en dan trek ik me terug. Wel neem ik natuurlijk regelmatig een kijkje."

De jeugd aan het woord

Uit PZC 25-5-1968:
"Een pas gerestaureerd pand met een heel hoog opstapje voor de deur en een trapgevel. De voordeur inspireert schrijflustigen nog wel eens om een opschrijft neer te pennen: 'leve ons bordeel'. Na ontdekking moeten de tieners van jeugdsoos De Globe de letters weer even snel verwijderen als ze er zijn neergeschreven. Zich zo gek vermaken buiten De Globe betekent voor veel tieners zich minstens ook zo gek gedragen in De Globe.
Door lange gangen en over draaiende en krakende trappen, ook wel lekkende, kan men in een doolhof van kamers komen. Er is een aparte televisiekamer en een sport- en spelkamer. Vooral de TV-kamer is een geliefd plekje van de jongelui, maar dat houdt niet in dat ze inderdaad de hele tijd naar het blauw flikkerende beeld kijken. Het betekent meer gezellig bij elkaar zitten. Binnen niet al te lange tijd krijgen de tieners de zolder tot hun beschikking, die is dan helemaal omgebouwd tot een intieme jeugdbar. Zo eentje zal men niet elders in Zeeland aantreffen. Eerst een heel huis door crossen, veel trappen klimmen om uiteindelijk in het domein van de tieners te komen. Nu volstaan de Vlissingse jongens en meisjes nog met de huidige ruimte en dat is: het hele gebouw door.
De jeugd die er komt is een aparte groep jongelui, die uiteindelijk wordt getypeerd door hippe of beatnikkerige kleding en lang haar. Ze bellen aan om binnen te kunnen. Ze mogen hun gang gaan als er maar niets wordt vernield, want dan zijn de poppen aan het dansen en wordt de zaak door de jeugdleiding tot op de bodem uitgezocht wie het heeft gedaan. Zelden komt het voor want zij weten dat zij zichzelf er mee hebben. In een wijde cirkel zitten aanvankelijk jongens en later ook meisjes bij ons te vertellen over wat hen aantrekt om naar De Globe te gaan. Trudy Kikkert, Astrid Blok, Marijke Czech, Peter Zonnevijlle, Jan de Smit en Jan Minnaar aan het woord:
Waar moet je in Vlissingen anders naar toe? Hier mag je tenminste lekker gek doen. Het is toch leuk om met elkaar een beetje keet te schoppen. Naar de televisie kijken we niet zo vaak, dat doen we alleen als het de moeite is. Natuurlijk komen we hier voor de leuke meisjes. Met hen dansen? Neen, dat doen we nooit. Het is veel gezelliger om een beetje met elkaar te rotzooien. Meestal gaan we met een heel stel tegelijk naar hier. Als we iets willen afspreken dan ontmoeten we elkaar in De Globe. Dat is de beste plek. Kan nooit missen.
Het lijkt ons wel mieters straks zo'n bar boven te hebben. De ruimte waar we nu zitten is een beetje saai en kaal. Ja, we doen zo af en toe wel wat aan de sfeer. De televisiekamer bijvoorbeeld hebben we met een heleboel jongens geschilderd. Verder doen we er niet zo veel aan. Maar dat is toch niet belangrijk als je maar lol hebt.
Hemstede steekt soms zijn neus om de hoek van de deur om te kijken of we niet liggen te vrijen en malle dingen uithalen. Het is een fijne vent, maar we zijn hem altijd te vlug af. Maar dikwijls is hij nog vlugger dan wij. Maar dan kan hij best tegen als we maar geen rotzooi trappen en de boel afbreken. Maar ja, wat wil je als je gein hebt, dan kan er ook wel eens wat kapot gaan. Ergens anders zouden we niet naar toe willen. Daar mag tóch niks."

Bijzonderheden

  • Via een pleintje kwam je bij het achterzaaltje waar de bandjes optraden
  • Optreden van Ferre Grignard
  • Ds H.J. Hemstede wordt in september 1968 benoemd als vlootpredikant. In augustus is er een afscheidsreceptie in 't Anker waar de leiding, vrienden en kennissen hem bedanken voor de samenwerking in de voorbije vier jaar. De dominee ontvangt leuke afscheidscadeaus, waaronder een foto met een kijkje op zijn jarenlange werkterrein 'Clubhuis De Globe'.

Zie ook

Externe links

Bronnen