Vlissingen Dronk

Panaché

(Bijzonderheden)
(Verhalen)
 
Regel 99: Regel 99:
 
</gallery>
 
</gallery>
 
==Verhalen==
 
==Verhalen==
 +
===Herinneringen===
 +
Door Henk Feij:<br>
 +
Het was toch een korte gouden tijd, begin jaren zeventig, hoek Wagenaarstraat/Walstraat: de broodjes van Panache waren geweldig!
 +
Bijna alle cafe’s sloten om 24 uur, in het zomerweekend een uurtje later en Panache lag perfect op de route naar huis.
 +
‘Histeria is nog open’, riep Rob de Groot tegen twaalven in cafe [[Atlanta]], doelend op nachtcafé [[Astoria]].
 +
Maar voor Panache moest je de andere kant op. Piet en Rita sloten ook om middernacht, maar voor prettige vaste klanten werd de deur nog wel stiekem geopend.
 +
Excellent gapende broodjes: Krabsalade, Tonijnsalade, Zalm (een Zootje Bralm raaskalde Kempkes van de Kleine Markt op zijn vrolijkst), Tonijn…. , Ei, een Broodje Ei leverde vaak de vraag op:
 +
Moet je vannacht nog werken? Tartaar met ui…etc.
 +
Alles toonde fris en vers. Ter plaatse gesmeerd en vriendelijke bezorgd door Piet en Rita.
 +
Waar nodig  getoefd met een plakje augurk, ei en tomaat…
 +
En Piet vertelde, als je bekend was met Schouwen, verhalen in verholen dialect.
 +
Was hij eerder vrachtwagenchauffeur?
 +
 +
Iedereen was vrolijk en goedgemutst.
 +
Toen ze groter groeiden naar schuin tegenover, werd het al gauw vettiger, de Hamburger Speciaal met friet enzo, en de gemoedelijkheid van de kleine broodjeszaak verdween.
 +
Bakplaten met plamuurmessen… Ander publiek ook.
 +
 
==Bijzonderheden==
 
==Bijzonderheden==
 
*'''Kim Bleijenberg''' was in een groot aantal horecazaken werkzaam. Na de tijd als zelfstandig ondernemer in [[De Leugenaar]], Lunchroom [[Kim & Annet]] en de [[Belgische Loodsensociëteit]] gaat ze in loondienst. Ze werkte bij Museum Terra Maris in Oostkapelle, was korte tijd bedrijfsleider van Grand Café Westenwind in Scharendijke, hoofd bediening in Strandpaviljoen Noordduine in Domburg en werkte in de keuken van Strandpaviljoen Breskens aan Zee. In 2015 verplaatst Kim haar bedrijf  'Horizon BV naar Egmond aan den Hoef.
 
*'''Kim Bleijenberg''' was in een groot aantal horecazaken werkzaam. Na de tijd als zelfstandig ondernemer in [[De Leugenaar]], Lunchroom [[Kim & Annet]] en de [[Belgische Loodsensociëteit]] gaat ze in loondienst. Ze werkte bij Museum Terra Maris in Oostkapelle, was korte tijd bedrijfsleider van Grand Café Westenwind in Scharendijke, hoofd bediening in Strandpaviljoen Noordduine in Domburg en werkte in de keuken van Strandpaviljoen Breskens aan Zee. In 2015 verplaatst Kim haar bedrijf  'Horizon BV naar Egmond aan den Hoef.

Huidige versie van 5 feb 2018 om 14:24

 

Panaché

Walstraat 49-51
4381 GD Vlissingen

 

Panaché is een lunchcafé in de Walstraat 49-51. Heeft verschillende uitvoeringen en eigenaars gehad.

Geschiedenis

1968
Louis van der Schans

Panaché begint op Walstraat 68, waar op 5 maart 1968 Louis van der Schans, eigenaar van café 't Stoofke een broodjes- en espressobar opent. Louis en echtgenote Riet zijn later terug te vinden in La Bonne Auberge in Koudekerke.

1970
Piet Regoort

Twee jaar later nemen Piet en Rita Regoort het over. Piet wil uitbreiden en verplaatst de broodjeszaak in april 1972 naar de overkant van de Walstraat, op nr. 49. De opening van het nieuwe lunchcafé is op 12 april.
Piet Regoort breidt in 1975 zijn werkterrein uit en opent in Biggekerke De Kaasboer. In 1982 verkoopt hij Panaché aan Jaap Berrevoets.

1982
Jaap Berrevoets en Rina Dourlein

Op 24 maart 1982 openen de nieuwe eigenaars Jaap Berrevoets en Rina Dourlein hun Panaché. In april 1987 wordt de zaak na een ingrijpende verbouwing heropend als lunchroom annex petit-restaurant.

1991
T. Bednarz

In december 1991 vraagt de Poolse mevrouw T. Bednarz vergunning voor een cafébedrijf op Walstraat 49-51 en neemt Panaché over van Jaap Berrevoets. Ze doet dit samen met 'een meneer uit Rotterdam'. Bednarz wijzigt de naam Panaché in Du Cothee. Een bericht in de PZC van 10 februari 1996 meldt dat Lunchroom Du Cothee zijn oorspronkelijke naam Panaché weer terug krijgt. Er komen nieuwe eigenaars.

1996
Netty Vromans en Michel Vromans

Netty en Michel Vromans (tante en neef) heropenen Panaché nadat het kort de naam Du Cothee heeft gehad.

1998
Netty Vromans en Leo Traas

In 1998 is Leo Traas de compagnon van Netty Vromans. Zwager en schoonzus openen samen Panaché Dishoek.

1999
Onbekend

In een advertentie in de krant van 14 oktober 1999 meldt een onbekende nieuwe eigenaar wegens overname van lunchcafé Panaché op zoek te zijn naar een serveerster en een interieurverzorgster.

2000
Michel van Nielen

Vanaf 10 februari 2000 is Michel van Nielen de uitbater van Panaché. Drie jaar later nemen zijn ouders het van hem over.

2003
Cor van Nielen en Irene van Nielen-Meijer

Cor en Irene van Nielen, ouders van Michel en Richard, zijn van 2003 tot 2004 uitbaters van Panaché. Cor laat de zaak grondig verbouwen en draagt het roer daarna over aan zoon Richard.

2004
Richard van Nielen

Richard van Nielen neemt de zaak in 2004 over. In maart 2010 vertrekt Richard naar De Bourgondiër op Boulevard Bankert. Leo Stoutjesdijk wordt zijn opvolger.

2010
Leo Stoutjesdijk

Leo Stoutjesdijk stelt Remy Ista aan als bedrijfsleider. Hij heeft aan de overkant op nr. 78 de ijssalon '2Tasty'. Het verblijf van Stoutjesdijk in Panaché is van korte duur. Per 1 december 2010 verkoopt hij de zaak aan Horizon BV, het bedrijf van Kim Bleijenberg. Kim komt uit restaurant De Leugenaar. Omdat ze gaat samenwerken met Annetta Christiaansen verandert ze de naam Panaché in Kim & Annet.

2011
Kim Bleijenberg

In 2011 vertrekt Annetta uit Kim & Annet en Kim geeft de lunchroom de oude naam Panaché weer terug.

2012
Maria de Vos

Per 1 juli 2012 wordt Maria Elizabeth de Vos de nieuwe eigenaar van Panaché. In 2013 wordt Panaché opgevolgd door 't Hart van.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Panaché/foto's

Verhalen

Herinneringen

Door Henk Feij:
Het was toch een korte gouden tijd, begin jaren zeventig, hoek Wagenaarstraat/Walstraat: de broodjes van Panache waren geweldig! Bijna alle cafe’s sloten om 24 uur, in het zomerweekend een uurtje later en Panache lag perfect op de route naar huis. ‘Histeria is nog open’, riep Rob de Groot tegen twaalven in cafe Atlanta, doelend op nachtcafé Astoria. Maar voor Panache moest je de andere kant op. Piet en Rita sloten ook om middernacht, maar voor prettige vaste klanten werd de deur nog wel stiekem geopend. Excellent gapende broodjes: Krabsalade, Tonijnsalade, Zalm (een Zootje Bralm raaskalde Kempkes van de Kleine Markt op zijn vrolijkst), Tonijn…. , Ei, een Broodje Ei leverde vaak de vraag op: Moet je vannacht nog werken? Tartaar met ui…etc. Alles toonde fris en vers. Ter plaatse gesmeerd en vriendelijke bezorgd door Piet en Rita. Waar nodig getoefd met een plakje augurk, ei en tomaat… En Piet vertelde, als je bekend was met Schouwen, verhalen in verholen dialect. Was hij eerder vrachtwagenchauffeur?

Iedereen was vrolijk en goedgemutst. Toen ze groter groeiden naar schuin tegenover, werd het al gauw vettiger, de Hamburger Speciaal met friet enzo, en de gemoedelijkheid van de kleine broodjeszaak verdween. Bakplaten met plamuurmessen… Ander publiek ook.

Bijzonderheden

  • Kim Bleijenberg was in een groot aantal horecazaken werkzaam. Na de tijd als zelfstandig ondernemer in De Leugenaar, Lunchroom Kim & Annet en de Belgische Loodsensociëteit gaat ze in loondienst. Ze werkte bij Museum Terra Maris in Oostkapelle, was korte tijd bedrijfsleider van Grand Café Westenwind in Scharendijke, hoofd bediening in Strandpaviljoen Noordduine in Domburg en werkte in de keuken van Strandpaviljoen Breskens aan Zee. In 2015 verplaatst Kim haar bedrijf 'Horizon BV naar Egmond aan den Hoef.
  • Medewerkers bij Piet Regoort: kok Bert Buijs, Vera de Hamer
  • Medewerkers bij Kim Bleijenberg: o.a. Richard Fischer, Hans van der Heijden, Ad van der Heijden, Arlen.

Zie ook

Externe links

Bronnen