Vlissingen Dronk

Warung Indonesia

k
 
(15 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
<meta
 
<meta
naam = "Café Tympaan"
+
naam = "Warung Indonesia"
type = "Drinken"
+
afbeelding = "Warung Surabaya (Indonesia).jpg"
soort = "Cafe"
+
soort = "Restaurant"
actief = "Ja"
+
straat = "Bellamypark 28"
afbeelding = "Tympaan_nu.jpeg"
+
postcode = "4381 CK"
plaats = "Middelburg"
+
plaats = "Vlissingen"
straat = "Markt 83"
+
gebied = ""
postcode = "4331 LL"
+
telefoon = ""
gebied = "Tympaanplein"
+
email = ""
email = "mail@cafetympaan.nl"
+
website = ""
website = "www.cafetympaan.nl"
+
twitter = ""
twitter = "cafetympaan"
+
facebook = "warungindonesia.warungindonesia?fref=ts"
facebook = "tympaan"
+
aanvang = "2013"
eigenaar = "Marc Antheunisse, Arjan Leendertse, Ramon Gabriëlse"
+
gestopt = "2014"
aanvang = "1991"
+
voorganger = ""
voorganger = "De Roode Toren"
+
opvolger = "Eat & Joy"
opvolger =  ""
 
lat = "51.49859"
 
long = "3.61092"
 
 
/>
 
/>
Café op Markt 83, op dat deel van de markt dat in de volksmond liefkozend het Tympaanplein wordt genoemd. De zaak heeft drie eigenaren maar wordt voornamelijk gerund door Ramon Gabriëlse, beter bekend als (kleine) 'Gabbel'. De zaak is licht en ruim, beschikt over een grote rookruimte en heeft een aangenaam terras. Er is regelmatig livemuziek. Tympaan heeft een gevarieerd publiek. Vanaf 1991 zat in dit pand (De Roode Toren) een populair café met dezelfde naam. In die tijd was de zaak meerdere keren per week afgeladen, vooral met grote groepen bezoekers van sportverenigingen. De kroeg had een hoog feestgehalte.
+
 
 +
Indonesisch Restaurant, in april 2013 gestart als Warung Surabaya. Een klein jaar later weer gesloten.
 +
 
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
 
{{eigenaar
 
| jaar=1991
 
| naam=Jurben Ubbink
 
| tekst=Het pand was vroeger in gebruik als winkel (van der Sluys diervoeders). Aan het begin van de 20e eeuw was het pand ook enige tijd eigendom van sociëteit [[De Vergenoeging]], later kwam van der Sluys weer in het pand. Toen die zaak werd gesloten heeft het pand jarenlang leeg gestaan. Niemand wilde het kopen omdat het gebouw was vervallen en restauratie te duur was. [http://www.middelburgdronk.nl/wiki/Categorie:Nico_van_den_Berg Nico van den Berg] kocht het uiteindelijk wél van de firma Loontjens, en liet het, met hulp van een subsidie van de Gemeente Middelburg, restaureren. In mei 1991 werd café Tympaan geopend. Nico draaide de zaak een aantal jaar met succes: Tympaan was in die periode een van de best bezochte zaken van Middelburg, met als gangmakers Martine Smallegange (de Kraai), bekend van haar eeuwige tamboerijntje, en Jurben Ubbink als bedrijfsleider en DJ. Toen Jurben voor zichzelf begon (o.a. in [http://www.veeredronk.nl/wiki/Duinlust Duinlust] in Dishoek] werden Rob de Koning en Ivo Smit bedrijfsleiders. Zij namen de zaak kort daarop over. In 2002 werd de zaak verkocht aan de toenmalige eigenaars van het naastgelegen café [[Brooklyn]]: zij heropenden de zaak onder de naam [[Studio 83]] en weer later als [[Dips]]).
 
}}
 
 
{{eigenaar
 
{{eigenaar
| jaar=2008
+
| jaar=2013
| naam=Marc Antheunisse, Arjan Leendertse, Ramon Gabriëlse
+
| naam=Sissy Bogaerd-Dewi
| tekst= In 2008 nam VOF BALICO (Marc Antheunisse, Arie Leendertse en Ramon Gabriëlse) [[Dips]], dat niet erg goed liep, over. De zaak kreeg de oude naam Tympaan weer terug en werd, na zes jaar lounge- annex sandwichbar te zijn geweest, weer een 'normaal' en goedlopend café.
+
| tekst=In het pand waar de Vlissingse vestiging van Uitzendbureau Start was gevestigd, wordt op 3 april 2013 het nieuwe Indonesisch restaurant 'Warung Surabaya' geopend door Sissy Bogaerd-Dewi. Kort daarna wijzigt de naam in 'Warung Indonesia'. Het restaurant wordt voornamelijk bezocht als afhaalrestaurant. Een klein jaar later staat op de voordeur de boodschap dat "i.v.m. uitbreiding van de catering de aktiviteiten zijn verplaatst". Wat de nieuwe locatie is wordt niet vermeld.
 
}}
 
}}
  
 
==Foto's==
 
==Foto's==
Meer afbeeldingen zijn te vinden op  
+
Meer afbeeldingen zijn te vinden op [[Warung Indonesia/foto's]]
<gallery perrow="5">
+
<gallery perrow="6">
 +
Warung Surabaya (Indonesia).jpg | Warung Surabaya kort voor de opening in 2013
 +
Warung Indonesia 2013.jpg | Warung 2013
 +
Warung Indonesia team juni 2013.jpg | Het team juni 2013
 +
Warung Surabaya interieur.jpg | Medewerkers Warung juli 2013
 +
Warung Indonesia gesloten.jpg | Mededeling akiviteiten verplaatst feb. 2014
 +
</gallery><br />
  
</gallery><br />
+
==Verhalen==
==Naamgeving==
 
Vernoemd naar de karakteristieke [http://nl.wikipedia.org/wiki/Timpaan Timpaan] die het pand De Roode Tooren siert.
 
==Eigenaars==
 
* Marc Antheunisse, Arie Leendertse (ook eigenaars van de [[Rooie Oortjes]] en (toen) [[de Groene Pulk]]) en Ramon Gabriëlse.
 
* Oude Tympaan: Rob de Koning en Ivo Smit. In 2001 ook nog Jeroen Verdonk, in die tijd ook eigenaar van Frapo's in Vlissingen.
 
* Het pand is eigendom van van Nico van den Berg.
 
 
==Bijzonderheden==
 
==Bijzonderheden==
* Het pand stamt uit de 15e eeuw en werd vroeger gebruikt als uitkijkpost voor de aankomende VOC - en vijandige oorlogsschepen. De uitkijktoren staat nog steeds op het dak. Het pand aan Markt 83 is, samen met de horecapanden vanaf Markt 75 ([[Vriendschap]], een van de weinige historische gebouwen aan de Middelburgse Markt die niet verwoest werden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zie ook het artikel [[De Roode Toren]].
+
*"Een warung is van oudsher een eethuisje langs de weg in Indonesië, vrijwel altijd gedreven door één familie. Vader en moeder koken en de kinderen doen de afwas en bediening.
 +
Een warung is dus eigenlijk de  buurtcafetaria van Indonesië, vrijwel elke straathoek kent er wel eentje. Daar waar men ’s avonds bijeen komt voor de laatste roddels en nieuwtjes. Ook staan ze in Jakarta tussen de wolkenkrabbers, waar kantoormensen met stropdas zich tussen de middag mengen met de straatvegers en taxichauffeurs.
 +
Een warung kenmerkt zich door de goedkope prijzen en de authentieke wijze van bereiding (home cooking). De dranken die er het meest verkrijgbaar zijn:  “kopi tubruk”  “teh manis” en “teh botol”.
 +
Soms hebben ze er ook bier maar dan op kamertemperatuur (32 graden!). Voor ijs moet apart betaald worden. Een beetje warung heeft de hele avond de televisie hard aan op de (achtergrond ?). Dit dient een vooropgezet doel: het wegblazen van de naastgelegen concurrent en het lokken van klanten.
 +
Vroeger in de Nederlandse tijd stonden de “waroengs” (oude spelling) vaak bij elkaar op een door de gemeente aangewezen plek.  Tegenwoordig begint iedereen een eetstalletje waar men een lege plek ziet. Men plakt gewoon tegen een huis of bestaand restaurant aan. Dit tot ongenoegen van de bewoners/ondernemers.
 +
Vaak resulteert dit dan weer tot relletjes en opstootjes, zoals bijv. in 2003 in Bandung waar de gemeente in een dag tijd 350 warungs met bulldozers met de grond gelijk maakte.
 +
*"Warung Surabaya gaat in juli 2013 verder onder de nieuwe naam: "Warung Indonesia". Het was vaak te verwarrend voor klanten die dachten dat ze ook de eigenaars waren van restaurant Surabaya in Middelburg, en andersom.
 +
*Het restaurant was gevestigd in voormalig uitzendburo Start. De gemeente gaf horecavergunning af, terwijl pand niet geschikt was om in te koken. Met alle gevolgen van dien, stankoverlast voor bovengelegen appartementen. Was niet meer op te lossen. Verder geen ander geschikt pand kunnen vinden In het nabije centrum, vandaar sluiting.
  
==Oud-medewerkers==
+
==Zie ook==
Jurben Ubbink (bedrijfsleider), Rob de Koning, Ulla Hanneman, Martine Smallegange, Hayo Diepenveen, Ivo Smits, Dennis Geertse, Ans Parinnussa, Saskia Goeseije, Roos Antheunnisse, Marianne van Ombergen, Jolijn van Ossenbruggen, Romy Telussa, Yvonne Souisa, Anita Kieboom, Ron Ploeg, Barbara Meijers, Jan Hartingsveld, Gini Tevel, Justine Tierhoff, Arend Kodde, Soon Kit, Joyce Tanihatu, Stefan van Rossum.
 
==Mooie verhalen==
 
* Bovenburen Martin en Martine herinneren zich nog goed dat er op 4 december 2008 brand uitbrak in het keukentje van Tympaan, door een te heet geworden frituurpannetje waar geen garantie meer op zat. Martin: "Ik lag op de bank met een lekkr dekentje op me, in afwachting voor een wedstrijd van Ajax. Werd er ineens zwaar aangebeld beneden. We doen uit principe nooit open. Duurde echter wel lang dat bellen. Martine is toen toch maar eens naar beneden gegaan. Moesten we met spoed het pand uit. Ondertussen belde Marc dat er brand was en ik was op zoek naar mijn sigaren en mijn gsm. Uiteindelijk hebben we tot 3 uur zitten zuipen in de Groene Pulk. Was ondertussen nog wel met de brandweer naar boven bij ons geweest om de ramen open te zetten. Moraal van dit verhaal: kom je een keer niet naar beneden om te zuipen,omdat je Ajax wil zien, steken ze gewoon hun eigen keuken in brand."
 
==Adres en contactgevens==
 
Markt 83<br>
 
4331 LL Middelburg<br>
 
0118-642636<br>
 
 
==Externe links==
 
==Externe links==
* http://www.cafetympaan.nl
 
* [http://www.hyves.nl/spot/2027881/Caf_Tympaan/ Tympaan op Hyves]
 
* [https://twitter.com/cafetympaan Tympaan op Twitter]
 
* [http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/brandweer-laat-stro-uit-caf%C3%A9-halen#.TwcittRdzFA Brandweer laat stro uit café Tympaan halen, februari 2001]
 
* [http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2013-07-18/482514/zeeuwse-43-vermoord-op-dominicaanse-republiek Arjan Leendertse in een item van Omroep Zeeland over de moord op de Middelburgse Regina van Someren, in de Dominicaanse Republiek, 19 juli 2013]
 
 
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==
* Foto's: Collecties Geertse, Bostelaar, Martin van Leuven, Fanny Hagens, Duhen, Guus Usmany, Charlotte Antheunisse, Marinka Valkenburg, Bram-Erik de Nood, Mirna Ridderhof, Bob Roosdorp, [http://www.flickr.com/people/63018044@N02/ Omroep Zeeland op Flickr], [http://www.zeeuwsarchief.nl/onderzoek-doen/beeldmateriaal Zeeland in Beeld Zeeuws Archief], [http://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/ Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed], Facebook Rooie Oortjes en Tympaan, [http://www.geheugenvannederland.nl Het Geheugen van Nederland], [http://www.library.tudelft.nl/collecties/beeldbank Beeldbank TU Delft]
+
* Foto's: Leo Platteeuw en  [https://www.facebook.com/warungindonesia.warungindonesia?fref=ts Warung Indonesia]
 
* Krantenknipsels: [http://zoeken.krantenbankzeeland.nl Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek]
 
* Krantenknipsels: [http://zoeken.krantenbankzeeland.nl Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek]
 
+
* Uitleg over warung: [http://www.warung-indonesia.com Warung-Indonesia]
 
 
<meta
 
naam = "Warung Indonesia"
 
afbeelding = ""
 
soort = "restaurant"
 
actief = "Nee"
 
straat = "Bellamypark 28"
 
postcode = "4381 CK"
 
plaats = "Vlissingen"
 
gebied =
 
telefoon = "0118-567702"
 
email =
 
website =
 
twitter =
 
facebook =
 
aanvang = "2013"
 
gestopt = "2014"
 
                    voorganger =
 
opvolger =
 
                   
 
/>
 

Huidige versie van 9 apr 2018 om 20:02

 

Warung Indonesia

Bellamypark 28
4381 CK Vlissingen

Facebook

 

Indonesisch Restaurant, in april 2013 gestart als Warung Surabaya. Een klein jaar later weer gesloten.

Geschiedenis

2013
Sissy Bogaerd-Dewi

In het pand waar de Vlissingse vestiging van Uitzendbureau Start was gevestigd, wordt op 3 april 2013 het nieuwe Indonesisch restaurant 'Warung Surabaya' geopend door Sissy Bogaerd-Dewi. Kort daarna wijzigt de naam in 'Warung Indonesia'. Het restaurant wordt voornamelijk bezocht als afhaalrestaurant. Een klein jaar later staat op de voordeur de boodschap dat "i.v.m. uitbreiding van de catering de aktiviteiten zijn verplaatst". Wat de nieuwe locatie is wordt niet vermeld.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Warung Indonesia/foto's


Verhalen

Bijzonderheden

  • "Een warung is van oudsher een eethuisje langs de weg in Indonesië, vrijwel altijd gedreven door één familie. Vader en moeder koken en de kinderen doen de afwas en bediening.

Een warung is dus eigenlijk de buurtcafetaria van Indonesië, vrijwel elke straathoek kent er wel eentje. Daar waar men ’s avonds bijeen komt voor de laatste roddels en nieuwtjes. Ook staan ze in Jakarta tussen de wolkenkrabbers, waar kantoormensen met stropdas zich tussen de middag mengen met de straatvegers en taxichauffeurs. Een warung kenmerkt zich door de goedkope prijzen en de authentieke wijze van bereiding (home cooking). De dranken die er het meest verkrijgbaar zijn: “kopi tubruk” “teh manis” en “teh botol”. Soms hebben ze er ook bier maar dan op kamertemperatuur (32 graden!). Voor ijs moet apart betaald worden. Een beetje warung heeft de hele avond de televisie hard aan op de (achtergrond ?). Dit dient een vooropgezet doel: het wegblazen van de naastgelegen concurrent en het lokken van klanten. Vroeger in de Nederlandse tijd stonden de “waroengs” (oude spelling) vaak bij elkaar op een door de gemeente aangewezen plek. Tegenwoordig begint iedereen een eetstalletje waar men een lege plek ziet. Men plakt gewoon tegen een huis of bestaand restaurant aan. Dit tot ongenoegen van de bewoners/ondernemers. Vaak resulteert dit dan weer tot relletjes en opstootjes, zoals bijv. in 2003 in Bandung waar de gemeente in een dag tijd 350 warungs met bulldozers met de grond gelijk maakte.

  • "Warung Surabaya gaat in juli 2013 verder onder de nieuwe naam: "Warung Indonesia". Het was vaak te verwarrend voor klanten die dachten dat ze ook de eigenaars waren van restaurant Surabaya in Middelburg, en andersom.
  • Het restaurant was gevestigd in voormalig uitzendburo Start. De gemeente gaf horecavergunning af, terwijl pand niet geschikt was om in te koken. Met alle gevolgen van dien, stankoverlast voor bovengelegen appartementen. Was niet meer op te lossen. Verder geen ander geschikt pand kunnen vinden In het nabije centrum, vandaar sluiting.

Zie ook

Externe links

Bronnen