Vlissingen Dronk

De Timmerfabriek

 
 

Evenementenlocatie aan de Koningsweg. Pagina is nog 'under construction'.

Geschiedenis

De Timmerfabriek dateert uit 1914 en was onderdeel van de Kon. Mij 'De Schelde'. Na het vertrek van de scheepswerf uit de Vlissingse binnenstad staat het gebouw een aantal jaren zonder bestemming te verpauperen. In 2008 krijgt de gemeente Vlissingen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed een subsidie van 3,4 miljoen euro om cascorestauratie laten uitvoeren.
Zolang er geen definitieve bestemming voor de fabriek is gevonden wordt het gebouw beheerd door 'BOEI', een non-profitorganisatie die zich bezighoudt met herbestemming van industrieel erfgoed. Vanaf 2013 vinden er concerten, modeshows en bedrijfsevenementen plaats en bij jongeren uit de wijde omtrek staat de Timmerfabriek bekend vanwege de ‘Groove to Chill’ dancefeesten. In het zomerseizoen wordt het gebouw ingericht als restaurant. Aanspreekpunt voor de huur van de locatie is Louk Pepercamp.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Timmerfabriek/foto's

Verhalen

Bijzonderheden

De Gastrovan

Jeroen Simons en Sjaak Borsboom toeren met een opgeknapte caravan 'De Gastrovan' door het land en openen 'ergens' een tijdelijk restaurant. In 2013 en 2014 doen ze dit in de Timmerfabriek. Aanvankelijk hadden de twee koks twijfels of de imposante ruimte van de hal wel gevuld kon worden. Het is hen gelukt om er een sfeervol restaurant van te maken, mede door de open keuken en de kunstwerken van Remco van den Bosch waarmee de tussenwanden zijn opgesierd. Bijzonderheidje: zuivelproducten worden bij de plaatselijke kaasboer gekocht en de vis komt vers van de vissers in de haven. Via een mini-ecosysteem verbouwen de koks zelf hun groenten. In een waterbassin zwemmen vissen die voor zuurstof en bemesting zorgen.
Het eerste seizoen is meteen succesvol, het restaurant is de hele zomer goed bezet. Als het project bijna ten einde is komt er een brief van Koninklijke Horeca Nederland met de mededeling dat vergunningen niet in orde zijn. De 300 reserveringen voor dat weekend moeten worden geannuleerd en er komt een vroegtijdig einde aan het restaurant.
In 2014 komt De Gastrovan op herhaling. Met een kruidentuin, een tilapiakweek, een kunstexpositie en de benodigde vergunningen. Voor de vis en de groenten wordt dit jaar niet meer zelf gezorgd, maar ingekocht via leveranciers. De koks hebben het afgelopen jaar o.a. gekookt op het culinaire festival Rollende Keukens in Amsterdam en kijken erg uit naar een zomer in de Timmerfabriek. Ook Louk Pepercamp is blij met het succes van Gastrovan. De opbrengst wordt weer geïnvesteerd in de fabriek, er zijn onder meer afzuiging, noodverlichting en semi-permanente toiletten aangeschaft.

Topkok Michel Louws en een groot terras met buitenbar

Na twee seizoenen Gastrovan zal het zomerrestaurant in 2015 worden gerund door topkok Michel Louws. Deze Zeeuwse kok heeft over de hele wereld gewerkt in sterrenrestaurants en woont nu in Nieuw Zeeland waar hij werkt in Taupo bij Huka Lodge. In de Timmerfabriek gaat hij van juni tot half september koken met Zeeuwse streekproducten.
Aan de zijkant van het gebouw wordt een groot terras aangelegd, met uitzicht op de Binnenhaven en het Scheldekwartier. Er komt permanente verlichting en op het terras wordt een container ingericht als buitenbar. Eerdere plannen van beheerder Louk Pepercamp om een buitenterras met horeca en cultuur te realiseren aan de Binnenhaven bleken niet haalbaar.

Zie ook

Externe links

Bronnen