Vlissingen Dronk

Jeugdsociëteit Walk-Inn

 

Jeugdsociëteit Walk Inn

Minister Lelystraat 1
Vlissingen

 


Jongerensoos in de Min. Lelystraat, geopend op 8 november 1967. Op een herfstkamp van Instuif De Sloep kregen de deelnemers de opdracht een naam te bedenken voor een laagdrempelige ontmoetingsruimte met de gezelligheid van een herberg. Daar gaf Henk Feij de voorzet voor de naam Walk-Inn. Ook het eerste jongerenbestuur werd daar gevormd, Flip Feij, Eddy van der Grift en Johnny Meijboom, kort daarna uitgebreid met Henk Feij.

Geschiedenis

1967
Kerkvoogdij Nederlands Hervormde Gemeente

In de jaren zestig ontstaat, naast De Globe op het Bellamypark, The Walk Inn in de Minister Lelystraat. Het is een jongerencentrum van de Nederlands Hervormde Kerk, geleid door Jan Hintzen. De soos zit iedere avond vol tieners die het prettig vinden om tussen het huiswerk door er even uit te kunnen. Ze vinden het gewoon gezellig, want "wat moet je de hele avond thuis doen?" "En je kunt hier tenminste droog je verkering ontmoeten". Zie voor meer tekst de afbeelding "Artikel 25-5-1968". De uitgebreide geschiedenis van Jeugdsociëteit Walk-Inn is beschreven in "Den Spiegel" oktober 2000.

Eind 2011 start de nieuwe Walk Inn in de kelder van het appartementencomplex De Harlekijn, vrijwel op dezelfde plek als waar de oude ooit begon.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op The Walk Inn/foto's

Verhalen

Uit de PZC d.d. 25-5-1968:
"Loop in, loop uit, dat kan elke avond behalve zondag in de Walk-Inn-soos. De Tl-buizen in de gang van het entree verlichten talloze brommers en fietsen die in de regel voor de ingang geparkeerd staan.
Grote ruwe stenen zijn het behang van de soosruimte. Onder een plafondhoek vol gedrapeerde visnetten staat de bar met krukken. De jeugdsoos is gesplitst in twee gedeelten. De ene helft is ingericht met tafels en stoelen, de andere helft is gereserveerd voor lichamelijk ontspanning. De ene helft is ook iets schaarser verlicht dan de andere. Wel bestaat er de mogelijkheid de twee ruimten van elkaar te scheiden door een vouwdeur dicht te schuiven. Maar dat wordt zelden gedaan, alleen speciale gelegenheden. De oppervlakte levert een nogal trieste en kale aanblik op, doordat slechts weinig aankleding de soos tooit. De versheid van het gebouw speelt in deze een grote rol. Er mag nog niet teveel in worden geknoeid en getimmerd.
De jeugdsoos zit toch iedere avond opnieuw tjokvol met tieners, want zij vinden het prettig om tussen het huiswerk even er tussen uit te kunnen wippen. De jongelui zitten her en der verspreid in de soos, ze zitten of staan in groepjes met elkaar te praten. Wij spreken met Kees de Munck, Henk Buisman, Marjette Hueting, Ciska Kopmels, Paul Mechielsen, Eddy van de Grift en Ineke van Overbeeke.
'Het is gewoon gezellig. We zouden niet weten wat we de hele avond thuis moeten doen. Natuurlijk beschouwt de leiding deze ruimtes als een middel waardoor wij van de straat worden gehouden, dat weten we, maar dat is niet erg. Je kunt hier tenminste droog je verkering ontmoeten. Daarom komen ook velen hier. Je kan dan lekker rustig met elkaar kletsen en zo. De hele avond bij ouders achter de televisie zitten is niet zo'n pretje. Vooral niet wanneer je vader nooit een mond open doet'.
'De meesten van ons hebben permissie om hier te komen. Het is ontspannend om voor of na je huiswerk even een glaasje te kunnen drinken in je eigen omgeving. Als je maar aan de tijd van afspraak houdt om op tijd thuis te zijn, dan mag je van je ouders hier toch komen wanneer je maar wilt'.
'Neen, bier hoeft glad niet voor ons. Het haalt de sfeer alleen maar naar beneden. We komen hier niet voor het bier, dan kun je net zo goed naar en kroeg toegaan. We komen hier om elkaar. Het verschil tussen werkende en studerende jongelui merk je niet. Alle tieners kunnen goed met elkaar overweg'.
'Wel is het jammer dat de jongens vrijwel niet durven dansen. De platen zijn mieters genoeg om te dansen. Het zou echt wel prettig zijn als het licht eens wat minder kon. Het visnet dat wij van huis hebben meegesleept begint een beetje tegen te staan. Er moeten nodig wat meer gezellige dingen aan de wand komen'.
'TV-kijken moet elke jongen en meisje voor zich zelf weten. Soms staat dat ding uit en heeft niemand behoefte om er naar te kijken. Ja, soms, dan is er een goed programma, maar dan kijken we met zijn allen'."

Bijzonderheden

Vergunning voor verlof A verleend op 11 september 1967

Zie ook

Externe links

Bronnen

  • Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
  • "Van hobbyclub, via instuif naar pop- en kleinkunstpodium: jeugdsociëteit Walk-Inn" door Jan Hintzen in Den Spiegel, oktober 2000. Den Spiegel is een uitgave van de Ver. Vrienden van het MuZEEum en het Gemeentearchief Vlissingen.
  • Foto's: Gemeentearchief
  • Foto onbekende jongeren: Tony Duiv
  • Foto's: collectie Henk Feij en Louis Filius
  • Foto's reünie 1980 en de foto met vrijwilligers uit 1986: Leo Platteeuw