Vlissingen Dronk

Bos Internationaal

(Foto's)
(Bijzonderheden)
Regel 41: Regel 41:
 
==Verhalen==
 
==Verhalen==
 
==Bijzonderheden==
 
==Bijzonderheden==
*De Jugendstilpanden zijn in 1910 ontworpen door de in Vlissingen geboren architect Petrus Franciscus Smagge (1876-1939), zoon van een Belgische loods.
+
====Het gebouw====
*J.A.M. Bos van 1981 tot 1999 ook eigenaar van café-restaurant [http://veeredronk.nl/wiki/Het_Badpaviljoen Het Badpaviljoen in Domburg].
+
De Jugendstilpanden zijn in 1910 ontworpen door de architect Petrus Franciscus Smagge. Smagge werd in 1876 geboren in Vlissingen (1876-1939), als zoon van een Belgische loods. Hij volgt zijn architectenopleiding in Antwerpen, want in België gebeurt het. Daar doet hij de inspiratie op waarmee hij later een gevoelige snaar weet te raken bij de Belgische loodsen in Vlissingen, die permanent in de Scheldestad wonen. Ze vormen een enclave, die herkenbaar wil zijn en dat kan dankzij Smagge.<br>
 +
Hij bouwt voor hen de woningen dei zij kennen uit hun eigen land. Acht stuks: vier vrijstaande aan de ene kant van de Spuistraat en vier in een rijtje aan de overkant. Alleen de vrijstaande zijn er nog. De andere zijn in 1973 gesloopt, in de nadagen van de saneringswoede die in de Vlissingse binnenstad meer heeft vernietigd dan de tweede wereldoorlog.<br>Vlissingen in niet uniek in dat opzicht, ook in Antwerpen bungelt in de jaren zestig de sloophamer boven de Cogels-Osylei, want het zijn eigenlijk ondoenlijke woningen. Tierelantijntjes maken ze mooi, maar ook vreselijk duur in onderhoud. In Antwerpen is de wijk gered dankzij actie en hernieuwde belangstelling voor de architectuur. In Vlissingen heet de redder '''Jef Bos'''. Hij heeft de vier vrijstaande villa's aan de Spuistraat stuk voor stuk gekocht, nadat zijn pension was gesaneerd.<br>
 +
In 1974 koopt hij de eerste, Villa Blanche, gevolgd door Villa Ivonne in 1977, Villa Louise in 1979 en in 1980 als laatste Villa Mario. Hotel Bos Internationaal is nu gevestigd in deze villa's die nog altijd de namen dragen van de kinderen van de eerste bewoners.
 +
 
 +
*'''J.A.M. Bos''' is van 1981 tot 1999 ook eigenaar van café-restaurant [http://veeredronk.nl/wiki/Het_Badpaviljoen Het Badpaviljoen in Domburg].
  
 
==Zie ook==
 
==Zie ook==
 
==Externe links==
 
==Externe links==
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==

Versie van 24 apr 2017 om 12:17

 

Bos Internationaal

Spuistraat 59-61
4381 HP Vlissingen

 

Hotel Bos Internationaal, Spuistraat 59-61. Eigenaar is J.A.M. Bos. Wordt in 2009 opgevolgd door Bed By The Sea.


Geschiedenis

1972
J.A.M. Bos

J.A.M. (Sjef) Bos heeft in de Coosje Buskenstraat 124 (hoek Spuistraat) tot 1972 een pension. De gemeente koopt het pand voor sanering van het gebied en Bos verhuist naar de Spuistraat waar hij in één van de Jugendstilhuizen zijn pension voortzet. In de jaren die volgen breidt Bos zijn bedrijf uit door alle vier de villa's in te richten als Hotel-Pension. In 1982 opent hij in Villa Louise een Italiaans restaurant Pizzeria Louisa. In 2009 houdt Bos er mee op en volgt Jurben Ubbink met Hotel Bed By The Sea.

Foto's

Verhalen

Bijzonderheden

Het gebouw

De Jugendstilpanden zijn in 1910 ontworpen door de architect Petrus Franciscus Smagge. Smagge werd in 1876 geboren in Vlissingen (1876-1939), als zoon van een Belgische loods. Hij volgt zijn architectenopleiding in Antwerpen, want in België gebeurt het. Daar doet hij de inspiratie op waarmee hij later een gevoelige snaar weet te raken bij de Belgische loodsen in Vlissingen, die permanent in de Scheldestad wonen. Ze vormen een enclave, die herkenbaar wil zijn en dat kan dankzij Smagge.
Hij bouwt voor hen de woningen dei zij kennen uit hun eigen land. Acht stuks: vier vrijstaande aan de ene kant van de Spuistraat en vier in een rijtje aan de overkant. Alleen de vrijstaande zijn er nog. De andere zijn in 1973 gesloopt, in de nadagen van de saneringswoede die in de Vlissingse binnenstad meer heeft vernietigd dan de tweede wereldoorlog.
Vlissingen in niet uniek in dat opzicht, ook in Antwerpen bungelt in de jaren zestig de sloophamer boven de Cogels-Osylei, want het zijn eigenlijk ondoenlijke woningen. Tierelantijntjes maken ze mooi, maar ook vreselijk duur in onderhoud. In Antwerpen is de wijk gered dankzij actie en hernieuwde belangstelling voor de architectuur. In Vlissingen heet de redder Jef Bos. Hij heeft de vier vrijstaande villa's aan de Spuistraat stuk voor stuk gekocht, nadat zijn pension was gesaneerd.
In 1974 koopt hij de eerste, Villa Blanche, gevolgd door Villa Ivonne in 1977, Villa Louise in 1979 en in 1980 als laatste Villa Mario. Hotel Bos Internationaal is nu gevestigd in deze villa's die nog altijd de namen dragen van de kinderen van de eerste bewoners.

Zie ook

Externe links

Bronnen