Vlissingen Dronk

Victoria (De Vic)

(Externe links)
(Externe links)
Regel 115: Regel 115:
 
==Zie ook==
 
==Zie ook==
 
==Externe links==
 
==Externe links==
[https://www.vpro.nl/speel~WO_VPRO_042764~vpro-7-januari-1975-zorgvliedt-trap-naar-zee-in-vlissingen-deel-1~.html Zorgvliedt Trap Naar Zee, fil van de VPRO 7 januari 1975] met o.a. beelden van de sloop van De Vic
+
[https://www.vpro.nl/speel~WO_VPRO_042764~vpro-7-januari-1975-zorgvliedt-trap-naar-zee-in-vlissingen-deel-1~.html Zorgvliedt Trap Naar Zee, film van de VPRO 7 januari 1975] met o.a. beelden van de sloop van De Vic
  
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==

Versie van 23 apr 2017 om 21:38

 

Victoria Bar (De Vic)

Boulevard Bankert 90
Vlissingen

 

Beroemde (beruchte) dancing-nachtclub op Boulevard Bankert. Halverwege de jaren zeventig opgeofferd ten behoeve van de dijkverzwaring.

Geschiedenis

1947
W. Jansen

W. Jansen is al sinds 1922 eigenaar van l'Esperance als hij in 1947 de naam verandert in Victoria Bar.

1950
C.J. Machielse

De volgende drie jaar is Machielse de uitbater van De Vic.

1953
Ph.L. Pekaar

Philippus Leendert Pekaar komt in 1953 met zijn gezin uit Yerseke naar Vlissingen en wordt enkele jaren exploitant van De Vic. In 1960 start hij het familiebedrijf Piccard in de Badhuisstraat.

1960
R. Soomers

Van 1960 tot 1967 is Richard Soomers de eigenaar van dancing De Vic. De bar heeft dan inmiddels zijn "beruchte" naam als nachtclub waar je als net meisje niet hoort te komen. Soomers wordt begin 1967 failliet verklaard, de dancing wordt overgenomen door G.A. Harmsen.

1967
G.A. Harmsen

Harmsen heropent Dancing Victoria op 24 maart 1967. Hij is ook eigenaar van Hotel Goes en de Rex Bar. In een advertentie in de PZC kondigt hij de opening aan met de vermelding dat vanaf a.s. vrijdag "De nieuwste Seeburg show-case 1967 te beluisteren valt" en "dat deze nieuwe discotheek-muziek zeker in uw volle belangstelling zal staan". Harmsen zal de laatste eigenaar zijn van De Vic, in 1973 sluit het definitief zijn deuren en volgt de sloop i.v.m. dijkverzwaring.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Victoria (De Vic)/foto's

Verhalen

  • Theo Jansen: "De Vic was van mijn opa. Mijn vader, zijn zusters en twee zwagers waren daar in de bediening. Mijn ome Jan speelde daar met zijn band. Mijn tante Marie en ome Kees Machielse hebben de zaak van mijn opa en oma gekocht. Daarna heeft Pekaar van hotel Piccard er ingezeten, als ook Richard Soomers. Ik heb in de Vic een leuke tijd gehad. Op de toog stond een kastje met Kwatta chocoladerepen".
  • Eén van de verhalen: een vechtpartijtje. In de nacht van tweede Kerstdag ontstond een vechtpartij tussen Nederlandse en Noorse zeelieden die elkaar met bierflesjes bekogelden. Eén van de matrozen kreeg een bierflesje tegen zijn oog wat behoorlijk bloedde. Ook werd het trommelvel van het drumstel getroffen, waardoor de band geen muziek meer produceerde. Nadat de politie de vechtersbazen had ingerekend keerde de rust terug in de Vic.
  • De zeevaartscholieren, beter bekend als de Blikken durfden niet in De Vic te komen want dan gingen de matrozen van de Koninklijke Marine met hen op de vuist.
  • Els Castenmiller: "Eind jaren 60 hebben we daar fantastische avonden gehad. Stampvol was het dan. Leuke bandjes traden daar op".
  • Kees Kuijper: "Hier heb ik in 1969 mijn lief ontmoet, nu alweer 41 jaar getrouwd".

Oudejaarsnacht in de cel

Uit de PZC d.d. 3-1-1966:
"Zes jonge Duitsers hebben nieuwjaar gevierd in een cel op het politiebureau nadat de surveillancewagen hen kort na twee uur had opgepikt voor Dancing Victoria. De Duitsers werden meegenomen omdat de politie wilde uitvissen of zij verantwoordelijk waren voor een kapotte spiegelruit van de dancing. Dat was nieuwjaarsmorgen nog niet uitgezocht, maar de Duitsers mochten toch naar huis terugkeren. Ze werden om elf uur vrijgelaten.
De politie kreeg na de jaarwisseling 's nachts om twee uur de telefonische melding dat en ruit van dancing was vernield. De jonge Duitsers stonden buiten de dancing. Ze waren onder invloed van sterke drank. Hun wagen hadden ze geparkeerd op de Nieuwendijk. Het groepje logeerde in een Vlissings hotelletje."

Broederstrijd

Uit de PZC d.d. 16-12-1967:
"Een troep rumoerige Duitse gastarbeiders heeft donderdagnacht in Dancing Victoria een beetje veel 'spass' gemaakt. Het resultaat was een uitbundige broederstrijd, die braaf eindigde zodra de uniformen van de Vlissingse gemeentepolitie in zicht kwamen. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor."

Fik in de Vic

Uit de PZC d.d. 7-9-1970:
"Zondagavond even na half zeven is brand uitgebroken in een vuilniscontainer die geplaatst was in een ruimte onder bar-dancing Victoria. Het vuur is aangestoken door twee tot nu toe onbekende jongetjes. De brandweer, die met groot materieel uitrukte had het ondergrondse vuurtje snel onder controle. Er was alleen wat waterschade."

Ode door Ron de Jonge

Dranklokalen
Kroegen en havens
verweven als een knoop
drank overal te koop

Elk weekend weer
Atlanta, Boemerang, Vic-toria
Concurrent en Astoria

Vechten en vrijen
het was een van beiden
bloed, gillende meiden

Jukebox, Rock and Roll
Wurlitzer, Rock-ola
swingen op bier en cola

Blue Note en La Cave
Fortunes, Scorpions, Berry
Mersey-beat en tienerherrie

Moos, Adje, Rob de melkboer,
André, Turry, Jurgen en Nout
Vlissings nachtleven synoniem

voor drank en klatergoud

Bijzonderheden

Medewerkers

Jan Kelvink - barkeeper (later barkeeper in De Oude Smidse in Koudekerke en gastheer in De Schouw)
Sjaak van Peenen - kelner (later Sjaak's Corner, De Baron, Club 78)
Frans Bliek - kelner (later Oostende en Scaldis)

Zie ook

Externe links

Zorgvliedt Trap Naar Zee, film van de VPRO 7 januari 1975 met o.a. beelden van de sloop van De Vic

Bronnen