Vlissingen Dronk

Cosmo

 

Cosmo

Voltaweg 3-5
5482 NG Vlissingen

 


Uitgaanscentrum met o.a. Dancing-Discotheek, Laser Action in de jaren 90, gevestigd aan de Voltaweg. Ook De Pup en De Foyer zijn onderdeel van dit megaproject.

Geschiedenis

1989
Frank Versluys en Pol Aertssen

Op 6 april 1989 openen De Hooizolder- en Frapo's eigenaren Frank Versluys en Pol Aertssen de luxe discotheek Cosmo, gevestigd in een voormalige loods van een tegelhandel aan de Voltaweg. Luxe met name door de marmeren vloer in de disco en zelfs de toiletten zijn met marmer betegeld. Een jaar eerder zijn Frank en Pol al in een deel van de loods het eetcafé De Pup gestart. Simon Krijger wordt aangesteld als bedrijfsleider. Pol Aertssen overleed in Vlissingen op 11-8-2015, hij werd 63 jaar.

1990
H&JHoreca BV, Hans Francke en Jeroen Verdonk

Als Frank en Pol zich terugtrekken uit Cosmo wordt de discotheek voortgezet door Hans Francke en Jeroen Verdonk. Onder hun leiding wordt Cosmo in de volgende jaren uitgebreid tot een compleet recreatie- en uitgaanscentrum. Cosmo houdt stand tot 1996 onder het beheer van H&JHoreca BV (Hans en Jeroen) en wordt opgevolgd door Mystique.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Cosmo/foto's/flyers en Cosmo/reünie

Verhalen

Clouseau

Uit de Scheldebode d.d. 13-3-1991:
Ruim een week geleden gaf de Belgische popgroep Clouseau een daverend concert in Cosmo. Het management van Clouseau en Cosmo stelde de Scheldebode in de gelegenheid om een kijkje achter de schermen te nemen.
Al in augustus werd het contract tussen Cosmo en Clouseau ondertekend. In dat contract staat natuurlijk waar en hoe en welke prijs, maar daarnaast is in het contract ook opgenomen aan welke eisen het podium moet voldoen, hoeveel elektriciteit er aanwezig moet zijn en dat de hele Clouseau-crew ruim voor het optreden warm een moet krijgen. Dat laatste is beslist geen luxe zegt manager Pieraerts. "Je kunt van die jongens toch moeilijk verwachten dat ze gelijk na het opstaan al een warme maaltijd nuttigen. En als ik het zo niet afdwing eten we dag in dag uit niets anders dan een broodje".
Al dagen van te voren zijn medewerkers van de discotheek in de weer. Om maar zoveel mogelijk mensen in de zaal te krijgen wordt eerst alles wat los zit en later ook nog verschillende zaken die vast zitten uit de discotheek verwijderd. Het podium moet aangepast worden. Het is te laag en te ondiep. Om de vereiste hoogte van vijf en een halve meter te krijgen moeten de zware stalen balken die het afdak boven het podium vormen verwijderd worden. Ook de grote figuren die op het afdak staan worden weggesleept. Daarna wordt er een stukje aan het podium gebouwd.
Om twaalf uur rijden de grote vrachtwagen van Clouseau en de bestelbus voor. Vier potige mannen stappen uit. Het eerste wat ze doen is een kijkje in de meterkast nemen en de elektriciteitsvoorziening op het podium controleren. "Ja", zegt Dirk met een sappig Vlaams accent, "soms wordt zo'n concert georganiseerd door een of andere vogelpikvereniging in een feesttent. En dan kom je daar aan met 60.000 Watt lichtapparatuur en dan zegt zo'n man 'daar is het stopcontact', een stopcontact voor een schermerlampje. In dat geval maken wij direct rechtsomkeer, daar doen we niet moeilijk over. Maar hier is alles dik in orde".
Het uitladen begint en in no time staat de hele dansvloer vol kisten. Maar de crew, bestaande uit Niels, Pascal, Dirk en Harold, heeft duidelijk al meer met dit bijltje gehakt. Op aanwijzingen van Dirk worden de verschillende boxen uitgeladen. Eerst wordt de vijf en halve meter hoge lichtinstallatie in elkaar gezet. Deze lichtinstallatie is er de oorzaak van dat het afdak boven het podium verwijderd moest worden. Als de lichtinstallatie eenmaal op z'n plek hangt zet de crew de geluidsinstallatie en de instrumenten op het podium. De werknemers van Cosmo zeulen met de boxen en Hans Francke van Cosmo zorgt voor de inwendige mens.
Inmiddels ligt er een wirwar van snoeren op de grond. Een leek zou denken 'dit komt nooit meer goed', maar dat blijkt mee te vallen. Het ene na het andere snoer krijgt een plaatsje en dan kan het soundchecken beginnen. Het geluid moet in de hele zaal goed te horen zijn en ook de artiesten op het podium moeten kunnen horen wat ze spelen.
Tegen vijven komen Koen, Kris, Bob, Karel, Polle, Chris en manager Valere Pieraerts aanzetten. Pieraerts begint onmiddellijk met iedereen weg te sturen die niet op zijn gastenlijst staat. "Wij komen hier om te werken en daar ben ik zeer streng in". Valere verzorgt voor Clouseau zowel het zakelijke als het sociale management. Hij maakt alle afspraken voor optredens, promotionele activiteiten en radio- en televisieoptredens. En hij waakt er over dat de afspraken goed worden nagekomen. Hij is op de hoogte van de grote lijn en het kleinste detail. Weet precies wie wat doet. "De mensen weten wat de opzet is. iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid en als er iets niet klopt weten ze dat ze dat met overleg op moeten lossen. Komen ze er niet uit dan bellen ze mij".
Hij is het ook die bepaalt hoe de lichtshow eruit moet zien. Uiteraard in samenspraak met de bandleden, die onder andere daardoor regelmatig aan de vergadertafel zitten. "En dat wordt door het grote publiek nogal eens over het hoofd gezien", zegt Pieraerts. "Die jongens maken echt hele lange dagen hoor en het is lang niet allemaal glamour".
Inmiddels keuren de bandleden het podium. Het is een beetje nauw, maar het gaat. Alleen de aanbouw aan de voorkant is niet goed. De steigers waren namelijk net vijf centimeter hoger dan het bestaande podium en om dat verschil te overbruggen is er een plaat aangebracht. Zanger Koen Wauters staat daar precies boven op en dat gaat niet. "Probeer maar eens om een uur lang op je hielen te staan en dan ook nog te zingen. Dan kantelt je bekken naar voren en dan jun je niet genoeg ademen". De plaat wordt losgeschroefd en er is nu een opening van vijf centimeter vlak voor de microfoon. Het ongeluksduiveltje begint al te grijnzen. "'t Zal toch wel gaan" zegt Koen. maar tijdens het concert maakt hij een lelijke schuiver over het podium.
Als alles goedgekeurd is beginnen de repetities. Naast hun eigen nummers spelen ze ook wat stukken uit ander werk. Koen blijkt ook te kunnen fluiten. Op vier vingers fluit hij haarzuiver de tune van de Muppetshow.
Zelf vinden ze Toto, Chris Rea en Frank Boeijen erg goed. "Maar vergeleken met Toto voelen wij ons ontzettend klein. Ongeveer zoals een mug naast een olifant.
De tijd tussen de soundcheck en het optreden wordt besteed aan een warme maaltijd en wat ontspanning in de vorm van een potje biljart en wat 'flauw gezever'. "Ja, als je hele dagen met elkaar optrekt dan krijg je dat". Tijdens het optreden later op de avond is van flauwekul weinig te merken. Met veel inzet en enthousiasme wordt het programma afgewerkt en de fans hebben een onvergetelijke avond.
Na afloop van het concert begint de crew met het afbreken en opruimen van alle apparatuur. Dat duurt ongeveer twee uur. "Morgen staan we in Nieuw Bergen bij de Duitse grens".
Hans Francke van Cosmo is een tevreden man. Zijn opzet om eens groot uit te pakken is volledig geslaagd en zeker voor herhaling vatbaar. En dan te bedenken dat de band al veel en veel eerder in Cosmo had kunnen staan. Hans Francke wil er niet meer over praten. "Jaaah....twee jaar geleden ps ps ps ps Clouseau???....soort wijn....ps ps ps....laat maar doen....maar dat mag natuurlijk niet in de krant".

Reacties van vroegere bezoekers

  • Martine achter de bar
  • Bij binnenkomst nep champagnecocktail
  • Studentenfeesten HZ met Marco Borsato
  • Modeshows
  • Travestie-optredens
  • Wel gezellig ja, maar de stoom die uit de buizen kwam...werd er misselijk door
  • Rob de Nijs kwam er ook, geweldig!
  • René Froger met Dezz
  • M'n eindexamenfeest daar, met Fragment was, uhm, rommelig
  • Met een verkeersregelaar voor de deur!

Bijzonderheden

Pasjes

Cosmo is 'niet zomaar een disco'. Het is een club, een uitgaanscentrum waarbij de leden centraal staan. Het motto is 'veilig uit, veilig thuis'. Pasjes garanderen de veiligheid van de bezoeker in en om de discotheek. De pashouders staan geregistreerd, zodat ze bij problemen geweigerd kunnen worden. Busdiensten (zelfs tot in Goes) zorgen voor een heen- en terugrit zonder ongelukken. Een retourtje op Walcheren met de 'Carlierbus' kost fl. 3,-. Parkeerwachters houden de auto's van bezoekers in de gaten.

Laserlicht

In 1990 wordt de discotheek voorzien van laserlicht. Minuscule lichtstraaltjes met een groot bereik, gekoppeld aan een computer waardoor het laserlicht op de maten van de muziek alle kanten opstraalt. Uniek voor Zeeland volgens de eigenaars.

Carnaval

In 1990 wordt het carnaval in Vlissingen nieuw leven ingeblazen. Onder de naam Rios carnaval wordt een groot feest georganiseerd in Cosmo. Als Prins Jeroen den Eerste wordt Jeroen Verdonk tot Prins Carnaval gedoopt.

Cotton Club

Vanaf 1991 is Cosmo één avond per maand voor de vijfentwintigplussers. Behalve voor drankjes, gratis hapjes, spelletjes en stijldansen komen sommigen ook om te kijken waar zoons en dochters in het weekend uithangen.

Laser Action

In juli 1994 breiden Hans Francke en Jeroen Verdonk het uitgaanscentrum uit met een 'Laser Action', een futuristisch gezelschapsspel voor groepen van 2 tot 20 personen. Deelnemers worden uitgerust met een kunststof vest en een speelgoed laserpistool. In het Laserdoolhof wordt gevuurd op de spelers van de tegenpartij of op objecten in de ruimte zoals de thuisbasis van rood of groen. Het vuren is zichtbaar in de vorm van een laserstraal die door de ruimte flitst. Als een 'vijand' wordt geraakt trilt zijn vest met sensoren en wordt zijn pistool uitgeschakeld. Volgens Jeroen en Hans is de Laser Action de eerste in Zeeland en een 'elkweerattractie' voor jong en oud.

Lustrum

Het eerste lustrum wordt in april 1994 gevierd met een speciale 'Cotton Club' met de band 'Dezz', een hypnoseshow en een optreden van Sugar Lee Hopper. Op 20 mei wordt het jubileum afgesloten door 'The Trammps'.

Reünie

Op 17 januari 2015 vindt een reünie plaats in Het Arsenaal. Foto's zijn te vinden op Cosmo/reünie. De reünie is een groot succes, de initiatiefnemers Hans Croon en Ingrid Hamers hebben al aangekondigd in 2016 een tweede editie te organiseren. Het feest in Het Arsenaal moet dan nog groter worden, met meer lichtshows, een rooktent en een garderobetent voor de deur. De reünie van de reünie gaat plaatsvinden op 16 januari 2016.

Zie ook

Filmpje van reünie 17 januari 2015 door Bart Luchtmeijer

Externe links

PZC 14-1-2015

Bronnen