Vlissingen Dronk

Buffet PSD

 

Buffet PSD

Prins Hendrikweg 10
4382 NS Vlissingen

 


Geschiedenis

In 1828 verleende de provincie Zeeland voor het eerst subsidie aan de stoombootveerdienst tussen Vlissingen en Breskens. Pas in 1866 nam de provincie echter de gehele exploitatie van de veerdiensten in handen, daarom wordt meestal gesproken over dit jaar als het begin van de Provinciale Stoombootdiensten.
Van de oudste schepen is niet bekend of er ook een buffet was aan boord. De latere schepen, o.a. 'Prinses Irene', 'Prinses Margriet' en 'Prinses Beatrix' waren wel van een buffet voorzien.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Buffet PSD/foto's

Verhalen

Collegahumor

Eén van de 'bazen' van het buffet had de gewoonte om in zijn koffie te roeren en het hete lepeltje bij iemand anders op de arm te drukken. Een collega wilde eens 'iets terug doen' en gooide op een ochtend een donderbus naar binnen terwijl de baas net geld aan het tellen was. Niemand is ooit erger geschrokken van een knal. Ook gebeurde het dat een medewerker 's morgens luid blaffend binnen kwam. Op een ochtend werd de loopplank van de kombuis met groene zeep ingesmeerd. Net toen de man het weer op een blaffen wilde zetten gleed hij uit. (Uit: de Scheldebode d.d. 19-8-1999)

Geldregen

Een andere 'baas' had er een handje van om papiergeld in een open snoepdoosje te vervoeren. Op een dag stond hij op de voorplecht te wachten. Er stond een straffe wind en de man was vergeten dat het doosje niet was afgesloten. Eén windvlaag was voldoende om al het geld weg te laten waaien. De matrozen op het benedendek wisten niet wat ze zagen toen al die bankbiljetten uit de lucht vielen. Gelukkig kon alles terug gevonden worden en werd er niets vermist. (Uit: de Scheldebode d.d. 19-8-1999)

Roken

Er zijn twee salons, een voor rokers en een voor niet-rokers. Een Belgisch echtpaar kwam eens in verwarring naar me toe. "Meneer, vanmorgen mochten we hier wel roken en nu niet meer", zeiden ze. Ze hadden niet door dat de boot nu de andere kant op voer.'

Inbraak

"Bij een ongewenst bezoek aan de veerboot Prinses Margriet, die ligt afgemeerd aan de Prins Hendrikweg, is in het weekend voor achthonderd gulden schade aangericht. De ongenode gasten hadden het voorzien op de twee buffetten die zich aan boord van het schip van de PSD bevinden. Zij konden niets van hun gading vinden. De inbraak is maandagmorgen ontdekt door personeel van de PSD. Een ruit was uit de sponning geslagen." (Uit de PZC van 6 juni 1989)

Broodje

Op de Westerschelde veerboten hangt sinds enige tijd een lijst van de kleine, doch voedzame spijzen, die tijdens de overtocht aan het buffet te bekomen en in de salon te nuttigen zijn. Verder bevat de salon een sticker waarop er melding van wordt gemaakt dat honden dit vertrek alleen aan de lijn mogen betreden. Op één van de veerboten hing de sticker recentelijk halverwege de lijst met spijzen. Zo kon men -we citeren uit het hoofd- lezen:
Koffie
Erwtensoep
Broodje:
kaas
ham
Hond aan de lijn
Saucijsenbroodje
Eén van de bezoekers plaatste tijdens de tocht inderdaad de bestelling: "Voor mij een broodje hond aan de lijn".
De PSD-man achter het buffet knipperde niet eens met de ogen toen-ie zei: "Wat spijt me dat nou meneer. Ze zijn vandaag niet uit voorraad leverbaar".
(Uit 'De Almanak' PZC 4-12-1974)

Erwtensoep

Uit rubriek Bèl Bèl in PZC 17-1-1987
Belangrijke leverancier van de groene lekkernij in Zeeland is restauratiebedrijf Westerschelde. Het bedrijf zorgt voor de bevoorrading van de kombuis op de veerboten. Al sinds jaar en dag is die erwtensoep een smakelijke trekpleister voor het PSD-wezen. Wie herinnert zich niet hoe genoeglijk snertlepelen het was in het knusse onderkomen op de veerboot, die de verbinding onderhield tussen Zierikzee en Kats. Maar ook van de Westerscheldeboten zijn wel verhalen bekend van mensen die een keertje extra over gingen m zich andermaal aan de soep te kunnen zetten. Met worst als het even kon.
Wat is nu toch het grote geheim van de veerboot-erwtensoep? Wat doen ze er in, zodat die snert daar aan boord net even een tikkeltje lekkerder smaakt dan thuis bij moeder de vrouw? Speelt de entourage waarin de consumptie van de soep plaats vindt wellicht een rol van betekenis? Het wilde water, mogelijk, het hongerige gevoel dat een mens kan bekruipen, wanneer die varende is, kan ook. En misschien is het wel dat de mogelijkheid die het omvatten van een soepkom biedt om en passant even de handen te warmen. Of het zit 'm in de trek die men kan krijgen om iets dampend heets naar binnen te werken op een moment dat de klamme deken van de mist de Westerschelde bedekt?
Bedrijfsvoerder H. Regeling houdt het op de versheid van de erwtensoep, die kennelijk zo'n grote aantrekkingskracht uitoefent. En de liefde waarmee de bereiding plaats vindt van de ketels soep.
Mocht het er bij de bouw van een vaste oeververbinding ooit van komen dat de veerboten definitief worden afgemeerd, dan zouden de bouwers van de hangbrug, al was het alleen maar uit piëteit voor de koks van de boot, er goed aan doen ergens in het midden van de brug enige ruimte uit te sparen voor het plaatsen van een gelegenheid waar uitbundig erwtensoep kan worden genoten. En rekening houdend met het grote aantal personen dat dagelijks met een glunderend gezicht aan het buffet van een veerboot soep bestelt, zal daar dan een groot parkeerterrein bij moeten komen.

Bijzonderheden

  • De broodjes kroket en vooral de erwtensoep op de boot waren wereldberoemd in Zeeland. De hofmeesters gaven het recept aan elkaar door en hielden het voor anderen zorgvuldig geheim. De altijd verse soep werd in een tachtig liter ketel bereid. Er zijn ontelbare koppen snert het buffet gepasseerd.
  • Onder het rijdek was ook een 'salon', maar die werd nooit gebruikt. Daar hadden de passagiers geen idee van, want de deur zat altijd op slot. De salon was één grote opslagplaats...

Herinneringen

  • Hofmeester Regeling leerde mij om stapels witte koffieschoteltjes met een droogdoek te bewerken (zonder er een te laten vallen). Halverwege de 60er jaren had ik een scholierenbaantje 'op de boot'.
  • Kan me dit nog herinneren ...niet alleen de kroketten en erwtensoep maar ook de nieuwe haring die mijn moeder schoonmaakte voor de veerboot!
  • Dat was super lekker, vooral als wij als motorrijders verkleumd aankwamen, vaak van genoten.
  • Heerlijk die erwtensoep en kroketten. Ik kan me de geur nog herinneren als je aan boord kwam.
  • Ik heb duizenden van die kroketjes geserveerd.

Medewerkers

  • Willem Kodde (hofmeester), begon in 1953 als jongste bediende met toiletten schuren, ramen zemen en koper van de salon poetsen. Bij de eerste afvaart om vijf uur was alles blinkend schoon. De koffie werd in uniform rond gebracht. Kodde schopte het tot hofmeester. Na veertig dienstjaren ging hij in 1993 met pensioen.
  • Eric Dijke, begon als vakantiekracht op de boot en werkte achttien jaar als buffetbediende. Als in de tweede helft van de jaren negentig duidelijk wordt dat het einde van 'de boot' nadert, vertrekt Eric bij de PSD. Samen met zijn vrouw Nel neemt hij in 1997 café De Branding over.
  • Henk Regeling, hofmeester
  • John Brosens: Vakantiebaantje, ik denk in 1961 op de Prinses Margriet. Ik verkocht Mars, Nuts, King, Bounty, kaarten van de boot en drop. Het verdiende goed, want er waren elke 20 minuten nieuwe klanten. De kist met 'Verkade' op de ene zijkant en 'chocolade' op de andere werd door de hofmeester 'penswinkeltje' genoemd. Ik had helemaal beneden een eigen pantry waar de voorraad stond. (Foto's op Buffet PSD/foto's).
  • Harmen Sanders: Ik heb ook op die boot als kelner gewerkt in 61/62 en 62/63. Was een prachtige tijd!!!!
  • Marco Schrier: Ik heb in de kombuis gestaan van '75 tot '80 als vakantiebaan! De Hofmeesters waren toen: Regeling, Van As, Kodde en Buys. Mooie tijd was dat.
  • Hector de Zeeuw (later De Zeeuwse Ruiter en Café Thor
  • Rob de Ruiter (later De Zeeuwse Ruiter en De Dwaes

De Vloot

1949 Koningin Juliana
1950 Prins Bernhard
1952 Noord-Beveland
1958 Prinses Beatrix
1960 Prinses Irene
1964 Prinses Margriet
1968 Prinses Christina
1970 Prins Willem-Alexander
1986 Prinses Juliana
1993 Koningin Beatrix
1997 Prins Johan Friso

Zie ook

Externe links

Website PSD
Facebook PSDnet

Bronnen