Vlissingen Dronk

But (1)

 

But (1)

Boulevard de Ruyter 2
Vlissingen

 


Café But op de hoek van Beursplein en de Oprit naar de Boulevard. Boulevard de Ruyter heet in die tijd nog Noordzee Boulevard. Eigenaar is A. But.

Geschiedenis

1884
A. But Hz.

A. But Hz. is in begin jaren '80 van de 19e eeuw exploitant van Stadskoffiehuis De Beurs (Beursgebouw/De Beurs). In oktober 1883 vindt in zijn koffiehuis de aanbesteding plaats voor de bouw van een nieuwe Nederlandse Loodsensociëteit. Dit gebouw zal komen te staan aan het begin van de nieuw ontworpen 'Zeeboulevard', tot die tijd nog 'Westdijk' geheten. De bovenverdieping zal deels gaan dienen als sociëteitslokaal voor het Nederlands Loodspersoneel, de begane grond wordt ingericht met wachtkamers voor loodsen en roeiers van het Loodswezen. De ondernemer, A. But, zal tevens zorgdragen dat het publiek van deze schoone gelegenheid niet verstoken zal blijven, om de zee, bij elke weersgesteldheid in hare volle pracht te kunnen gadeslaan. Op 22 juli 1884 wordt de Loodsensociëteit geopend.
Op 14 juli 1889 heropent A. But de voormalige Sociëteit als 'het prachtig gelegen koffiehuis' op Noordzee Boulevard D 33. De Loodsensociëteit heeft inmiddels een eigen gebouw. But belooft 'als vroeger steeds een nette en vlugge bediening'.
In 1895 draagt But zijn café over aan D. Bos.

Foto's

Verhalen

Bijzonderheden

  • A. But, een beurtschipper op de route Rotterdam-Dordrecht, komt oorspronkelijk uit Veere. Daar is hij uitbater van Koffiehuis 'Het Rotterdams Veerhuis'.
  • Het gebouw is ontworpen door J. Nooteboom
  • In 1885 krijgt de Westdijk de naam Noordzee Boulevard
  • In 1885 verleent de gemeente Vlissingen voor 99 jaar erfpacht
  • A. But was getrouwd met N. v.d. Bent. Na haar overlijden in sept. 1880 hertrouwt hij in 1881 met J.J. Krüger.

Zie ook

Externe links

Bronnen