Vlissingen Dronk

Beursgebouw/De Beurs

Hotel Restaurant De Beurs, ook wel "Het Beursgebouw". Kende in de lange geschiedenis veel eigenaars en exploitanten.

Geschiedenis

1922
C.J. Mommaas en A. Botting

Op 1 november 1922 wordt De Beurs door de Winkelvereniging Eigen Hulp verkocht aan de heren Mommaas en Botting. Het duo heeft plannen de toren van het gebouw af te breken en het in te richten als hotel-café. Om het historische gebouw hiervoor te behoeden wordt door de gemeenteraad met spoed op 23 februari 1923 een verordening op momumenten vastgesteld. Dan koopt Burgemeester Van Woelderen het gebouw voor fl. 10.500,- met als doel dat de gemeente deze koop overneemt. Na enkele jaren plannen maken en onderhandelen wordt het Beursgebouw uiteindelijk aan de 'Vereniging Hendrick de Keyser' overgedragen. Het gebouw wordt door deze vereniging gerestaureerd en gaat in 1928 weer open als horecagelegenheid. Met Brouwerij De Gekroonde Valk Van Vollenhoven & Co. wordt een huurcontract voor 10 jaar afgesloten.

1928
Brouwerij De Gekroonde Valk Van Vollenhoven & Co. en C. Bakker

C. Bakker uit Dordrecht wordt in 1928 door Brouwerij De Gekroonde Valk Van Vollenhoven & Co. in het Vlissingse Beursgebouw aangesteld. Het gebouw is geheel gerestaureerd en ingericht als café-restaurant met sociëteitslokalen. In februari 1932 worden ten laste van Bakker diverse cafémeubelen verkocht, die door de belastingdienst in beslag genomen zijn. Een maand later wordt het Beursgebouw heropend door Van Essen. Bakker begint een pension aan Badhuisstraat 70.

1932
Brouwerij De Gekroonde Valk Van Vollenhoven & Co. en A.L. van Essen

De Rotterdammer A.L. van Essen is de volgende exploitant van De Beurs. Hij heropent in maart 1932. Van Essen trouwt op 14 april 1932 met T.C. Wielinga. Per 1 januari 1934 wordt Van Essen (nr. 429) uitgeschreven uit de locale gids van het telefoonregister, in november 1934 vertrekt hij naar Rotterdam.

1935
Brouwerij De Gekroonde Valk Van Vollenhoven & Co. en A. van de Brand

In datzelfde telefoonregister wordt in februari 1935 A. van de Brand bijgeschreven met nr. 354. Na de brand van oktober 1933 (zie Verhalen) wordt Het Beursgebouw op 9 februari door hem heropend.

1949
H.J. Smits

In mei 1949 vraagt H.J. Smits vergunning voor 'Verlof A' voor het pand Beursplein 11.

1950
A.M. de Vries-Ven

Mevrouw De Vries opent het restaurant alleen gedurende vijf zomermaanden. In april 1967 doet zij haar zaak over aan J. Lamens en H.J.Th. Goudswaard

1967
J. Lamens en H.J.Th. Goudswaard

J. Lamens en H.J.Th. Goudswaard nemen op 20 april 1967 Restaurant De Beurs over van mevrouw De Vries-Ven. Lamens en Goudswaard zijn ook exploitanten van het restaurant bij Miniatuur Walcheren in Middelburg. Zij laten de inrichting van De Beurs zoals het was, wel gaan ze het hele jaar open in tegenstelling tot hun voorgangster, zij was alleen gedurende de zomermaanden open.

1971
Daan Bruinooge en Ad van de Woestijne

In 1971 stopt Daan Bruijnooge met café Atlanta. Samen met zwager Ad van de Woestijne neemt hij in een v.o.f.-constructie restaurant De Beurs over.

1979
M. Buysse

In 1979 is M. Buysse de eigenaar.

1983
Gerard Acda en Emmy Acda-Scheers

11 mei 1983 openen Gerard en Emmy Acda hun restaurant De Beurs. Het echtpaar heeft ook Resto Boulevard op het Bellamypark. In 1987 breiden ze het restaurant uit door er een serre aan te bouwen. Na dertig jaar horeca om- en nabij het Bellamypark verhuizen Gerard en Emmy in 1988 naar de Boulevard waar ze verder gaan met La Place.

1988
Hans Brassem en Marc Brassem

De familie Brassem wordt de volgende exploitant van De Beurs. Na een lange carrière in Domburg -zeventien jaar ober-kelner in Het Badhotel- verkoopt Hans Brassem er zijn bekende vishandel en zijn Snackbar De Nolle op Boulevard Evertsen. Op 1 maart 1988 begint hij in De Beurs. Echtgenote Nelly neemt de taak van gastvrouw over van Emmy Acda. Het is de bedoeling dat de zoon en schoondochter van Brassem de zaak op termijn zullen overnemen. In 2005 wordt onder hun leiding het gebouw gerenoveerd, o.a. wordt het terras uitgebreid en verwarmd. In de jaren er na zwaait Marc Brassem de scepter in De Beurs, tot 2011. Dan neemt Norik der Bedrosian het restaurant over.

2011
Norik der Bedrosian

Norik der Bedrosian is al eigenaar van Zuid-Amerikaans restaurant Rio Grande, als hij in 2011 de uitbater wordt van De Beurs.

2013
Fred Breedveld, Steff Breedveld en Sam Breedveld

Vader Fred en zijn zoons Steff en Sam zijn sinds 21 januari 2013 de eigenaars van De Beurs. De familie wijzigt kort daarna het concept en maakt van het à la carte restaurant een tapas restaurant. Fred Breedveld was eerder exploitant van Brasserie Balans in Rotterdam. In 2008 komt hij naar Vlissingen en neemt Jerry's Smulroom over. Dit cafetaria wordt door hem in 2010 omgedoopt in Fredsons. In de periode januari 2009 tot april 2014 wordt ook de kiosk op Boulevard Bankert, bovenaan de Coosje Buskenstraat, door Breedveld uitgebaat. In januari 2016 vindt een verbouwing plaats in De Beurs, o.a. keuken en toiletten zijn geheel vernieuwd. In 2019 krijgt De Beurs een nieuwe eigenaar en een nieuwe naam, Brasserie V.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Beursgebouw/De Beurs/foto's

Verhalen

De Restauratie

Begin 1928 laat de Vereniging 'Hendrick de Keyser' de gemeente Vlissingen weten dat de plannen voor restauratie goedgekeurd zijn door de huurder Brouwerij 'De Gekroonde Valk' Van Vollenhoven & Co. Dit is rood licht voor de vereniging om het aanbod van gemeente om het Beursgebouw aan haar over te dragen, te accepteren. Met de fa. M.K. Jeras & Zonen te Middelburg wordt een contract afgesloten voor de restauratie, de kosten, inclusief architect (A.A. Kok) en toezicht worden geraamd op fl. 27.500,-.
Op 25 juli 1928 vindt de opening plaats van het geheel gerestaureerde Beursgebouw.

Brand

Vijf jaar na de restauratie breekt op 7 oktober 1933 brand uit in Het Beursgebouw. Hoewel de gevel en het torentje gered kunnen worden loopt het gebouw dermate schade op dat er ruim een jaar voor nodig is om het te herstellen. In februari 1935 wordt het hotel-café-restaurant opnieuw geopend.

Ook in 1939 gaat het bijna mis als de politie gealarmeerd wordt voor een brand in het Beursgebouw. In één van de hotelkamers wordt een brandend bed aangetroffen. Het bed wordt met een minimax deels geblust en naar buiten gegooid, waar het verder met water wordt gedoofd. Het brandje is veroorzaakt door een 37-jarige marconist die met een brandende sigaret in slaap is gevallen. Toen de man wakker was geworden, was hij snel naar beneden gerend. In de haast is hij van de trap gevallen waarbij hij verwondingen aan zijn hoofd opliep.

Angstige momenten

Bij een grote brand in de Beursstraat op 28 maart 1979 komen vier jonge kinderen om het leven. De brand woedt in panden tegenover de zijgevel van het Beursgebouw.
Omwonenden beleven angstige uren. Zij zien dat het vuur eerst het pand op nummer 5 verwoest, daarna doortrekt naar bar Liberté op nummer 3 en vervolgens ook het dak van het appartementencomplex van nummer 1 verovert. De vlammen worden steeds groter en trekken langs hun eigen gevels.
M. Buysse, exploitant van Het Beursgebouw vertelt: 'het werd steeds dreigender als je er op stond te kijken'. In zijn zaak zaten tien gasten aan de maaltijd toen de brand uitbrak. Ongeveer op het moment dat het hoofdgerecht kon worden opgediend werd de situatie te ernstig om nog te blijven zitten, waarop de politie de zaak liet ontruimen. Buysse: 'ik ben toen een tijdje naar het torentje gegaan en was erg bang dat overvliegende vonken en vuur vat zouden krijgen op het eiken hout. Dat is gelukkig niet gebeurd. Er is wel het een en ander beschadigd, maar dat is voornamelijk waterschade'.
Ook buurman Haster van nummer 10 heeft veel waterschade. Hij stond in de keuken en zag rook aan de overkant. Nadat hij zijn bovenbuurman had gewaarschuwd lekten de vlammen al tegen de gevel. Ze zijn snel naar buiten gegaan waarna ze niet meer terug mochten van brandweer en politie. Door de gevels goed nat te houden wist de brandweer overslaan van het vuur te voorkomen.

Bijzonderheden

  • Het gebouw waarin restaurant "De Beurs" is gehuisvest bestaat sinds 1635. Het heeft in de loop der eeuwen verschillende functies en eigenaars gehad. Sinds 1928 is het in bezit van de Vereniging Hendrick de Keyser.
  • De Beurs heeft onder de heren Lamens en Goudswaard een exclusieve wijnkelder, 132 soorten van Frans tot Russisch, o.a. de Sovjetskoje Champanskoje. Daarnaast heeft men een uitgebreide collectie likeuren, waaronder de Chinese likeur Wu Chia Pichiew en Luxardo Maraschido.

Adriaan Botting

Adriaan Botting, geboren in Biggekerke. Trouwt in Vlissingen op 17-1-1913 met Maatje Bosschaart. Hij is dan rijwielhandelaar van beroep. Met zijn zwager C.J. Mommaas wordt hij in november 1922 eigenaar van [Beursgebouw/De Beurs]. In 1936 begint hij Hotel Paviljoen Intime aan Boulevard Bankert. Botting is op 13-11-1950 (63 jaar, caféhouder) in Bergen op Zoom overleden. Weduwe Maatje overleed op 25-9-1978, zij werd 86 jaar.

Daan Bruinooge

Daniel Jan Pieter Bruinooge, op 21 januari 1941 geboren in Wemeldinge. Komt in 1953 naar Vlissingen en gaat na drie jaar HBS 'naar zee'. Zijn eerste reis duurt slechts 10 maanden, Daan treedt vervolgens in dienst bij de 'Vereenigde Nederlandsche Scheepvaartmaatschappij die o.a. de Holland-Afrikalijn exploiteert. Daan wordt er passagierssteward en cabinsteward. Na twee trips wordt hij 'barkeeper' en krijgt 'de kapiteinstafel'. Op zijn 21ste wordt hij 'chef hofmeester'. Na zes jaar vindt Daan het 'welletjes'. Het is inmiddels 1968, Daan is vaak in Vlissingen te vinden in zijn stamkroeg 'Atlanta'. Als de kroeg te koop komt ziet Daan een goede investering voor zijn spaarcentjes, hij heeft aan boord goed verdiend.
In die tijd wordt Atlanta niet alleen bezocht door zeevaartscholieren. Ook journalisten van overbuurman PZC komen er geregeld voor een borrel en om te discussiëren. Op politiek gebied heeft Daan een duidelijke mening. Na de lessen van zijn leraar Levien de Bree op de HBS, heeft Daan zijn kennis van politieke zaken in de tijd dat hij voer behoorlijk ontwikkeld. Als hij na een paar jaar Atlanta voor gezien houdt neemt Daan in 1971 met zwager Ad van de Woestijne restaurant Beursgebouw/De Beurs over. Datzelfde jaar wordt hij eigenaar van de grill-counter De Baron en café De Boemerang (onder de naam Firma Bruboo - Daan Bruinooge en Jac. Boone The 70 Inn). Drie jaar later beginnen Daan en zwager Ad samen De Concurrent. Kort daarna neemt Daan zitting in de gemeenteraad, dit betekent het einde van zijn horecaloopbaan. Daan Bruinooge overleed op 6 augustus 2010.

Gerard en Emmy Acda

  • Gerard en Emmy leren elkaar in 1958 kennen in het Hotel Goes van G.A. Harmsen en in 1961 trouwen ze.
  • In 1969 starten ze met Joop's Bar, daarna volgen
  • 1971-1978 Hotel Goes
  • 1975-1983 Resto Boulevard
  • 1978 Tip-Top
  • 1980-1982 Old Timer
  • 1983-1988 De Beurs
  • 1988-1989 La Reine
  • 1988-1992 La Place
  • 1989-1997 De Distel Zoutelande
  • Emmy Acda is aktief in het promoten van Vlissingen. In 1985 is ze mede-oprichter van de Stichting Mode Evenementen Vlissingen en organiseert ze de Vlissingse Modedagen.
  • Gerard en Emmy werken in hun bedrijven samen met hun twee dochters Kristie en Ellen en schoonzoon Sam Samual.
  • Emmy overlijdt op 25 september 2002, Gerard op 27 mei 2008, hij werd 75 jaar.

Zie ook

Externe links

Bronnen