Vlissingen Dronk

Clubhuis S.C.S. De Zuidwesters

 

Clubhuis S.C.S. De Zuidwesters

Koopmansvoetpad 1
Oost-Souburg

 


Geschiedenis

De Souburgse Christelijke Sportvereniging is op 9 juli 1951 opgericht. Later wordt aan SCS de naam Zuidwesters toegevoegd. Oorspronkelijk heeft de club vier afdelingen: korfbal, volleybal, gymnastiek en wandelsport. De laatste twee worden in 1954 samen gevoegd en gaan in 1965 zelfstandig verder onder de naam DIOS. In 1972 zijn ook de korfbal en volleybal ieder hun eigen weg gegaan, met als resultaat dat alleen de korfbal nog de naam SCS Zuidwesters behield. Een jaar later wordt de naam gewijzigd in Sport Club Souburg Zuidwesters.

De club krijgt in november 1988 een eigen clubhuis op het sportcomplex aan het Koopmansvoetpad met de naam 'De Uitwester'.

Foto's

Verhalen

Nieuw clubhuis

Uit de PZC d.d. 12-6-1989:
Er is een tijd geweest dat ze al gelukkig waren wanneer ze het 'weitje van Jasperse' mochten gebruiken om de bal in de korf te gooien. En het is ooit voorgekomen dat rondslingerende rioleringsbuizen gretig als kleedcabine werden benut. Tegenwoordig spelen ze op eigen veld. En het bijbehorend sanitair is volledig uitgerust naar de eisen van de hedendaagse sportbeleving. Maar een eigen clubhuis? Daar was het al die jaren nog niet van gekomen. Ook dat gemis is nu verholpen.
Sinds afgelopen zaterdag beschikken de Zuidwesters over een eigen 'home'. Na achtendertig jaar zwerven is de Souburgse korfbalvereniging volledig onderdak.
"Nou hebben we een clubhuis, is het alweer te klein", grapte gastvrouw Jopie Poppe zaterdagochtend. De officiële opening van het gebouwtje aan het Koopmansvoetpad trok zoveel belangstellenden dat al snel geen stoel meer vrij was. Geen nood, muren genoeg om tegenaan te leunen.
Hoofdbestuurslid Anton Martijn van de Koninklijke Nederlandse Korfbal Bond was speciaal voor deze gelegenheid in alle vroegte naar Souburg afgereisd. Als geschenk bracht hij niet alleen het traditionele bondswandbord, maar ook een stoeptegel mee. De eerste aanzet voor alweer een nieuw project dat in kringen van de Zuidwesters is geboren: de aanleg van een ordentelijk bestratingsmozaïek.
Gastvrouw Jopie Poppe sprak de diverse onderdelen van het openingsprogramma zo gladjes aan elkaar dat het leek of ze voor conferencier heeft doorgeleerd. Als ze clubvoorzitter Maarten van den Driest uitnodigt zijn speech af te steken, trakteert ze het gehoor op een ontboezeming: ze is nog maar nauwelijks aan het idee gewend dat voorzitter Maarten inmiddels de luiers is ontgroeid. De clubpraeses kan inderdaad niet tot de aardsvaders van de korfbalwereld worden gerekend, maar zijn jeugdigheid belette hem niet om geroutineerd een stukje vergeelde clubhistorie op te rakelen. "De Zuidwesters", besloot hij zijn toespraakje, "zijn altijd een hechte, springlevende vereniging geweest. En dat kenmerk, zo verzekerde hij, zal nog duidelijker naar voren komen nu de club eindelijk ook over een eigen home beschikt".

De Vlissingse wethouder van sportzaken, C. de Keijzer, die met een welgemikte balworp de officiële openingshandeling voor zijn rekening nam, liet zich overrompelen door de kameraadschap, gemoedelijkheid en sfeer die hij bij de Zuidwesters proeft. "Zelden", bekende hij, "heb ik bij de opening van een clubhuis zoveel warmte gevoeld".
Anton Buijs, die de bouwwerkzaamheden mocht leiden, haakte handig op de goedgemutstheid van de wethouder in. "Een gemeentelijke bijdrage in de kosten zouden we zeer waarderen". Men moet, benadrukte hij, niet licht denken over de offers die de club zich heeft moeten getroosten. De krant die het wilde doen voorkomen alsof slechts sprake is geweest van 'de renovatie van een keet', moet zich een hilarisch hoongelach laten welgevallen.
Zevenendertig clubleden hebben het clublokaal van de grond af opgebouwd; 5.000 werkuren waren ermee gemoeid. "In zwart geld uitgerekend toch al gauw goed voor zo'n 125.000 gulden", schatte Buijs zo uit het blote hoofd. Dankzij die zelfwerkzaamheid bleven de werkelijke bouwkosten beperkt tot zo'n 40.000 tot 50.000 gulden. "Ga daar maar eens aanstaan met een club van krap 150 leden".
De oud-leden van de club vinden dat hetgeen nu met zoveel inzet tot stand is gekomen, niet zomaar één-twee-drie verloren dient te gaan. Hun vertegenwoordiger J. van Sluys onderstreepte dat met de overhandiging van een alarminstallatie. Cadeaus hadden ook de sponsors, de bondsvertegenwoordigers en enkele andere sprekers meegebracht. Zo overhandigde vicevoorzitter M. Nieuwdorp van de bondsafdeling Zuid-West een thermometer, waarbij hij de hoop uitsprak dat het kwik er vele malen hoog in zal oplopen. Dat immers bevordert de bieromzet. Korfballen is leuk, maar de trots van het clubhuis, de prominent aanwezige bar, is natuurlijk niet zomaar voor niets met zoveel zorg en vakmanschap in elkaar gezet.

Bijzonderheden

  • De clubkleuren waren een groen shirt met witte kraag en zwarte broek/rok. SCS stond voor Souburgse Christelijke Sportvereniging. In de oprichtingsvergadering werd gesproken dat ‘zulk een vereniging nodig was in Souburg’.
  • SCS Zuidwesters had gemiddeld 150 leden en speelde haar thuiswedstrijden op het korfbalcomplex aan het Koopmansvoetpad. Op sportief gebied acteerde SCS Zuidwesters voornamelijk in de landelijke 3e en 2e klas.
  • Op 12 juni 1998 fuseert SCS Zuidwesters met korfbalvereniging en plaatsgenoot Animo en gaan gezamenlijk verder onder de naam Fortis.

Zie ook

Clubhuis K.V. Animo

Externe links

Zuidwesters Archief

Bronnen