Vlissingen Dronk

De Carrousel

 

De Carrousel

Arsenaalplein 5
4381 BL Vlissingen

0118-430265
Website

 

Vermaakpaviljoen aan het Arsenaalplein. Maakte bij de start in 1993 samen met Maritiem Restaurant Het Arsenaal, Arsenaal Theater en Attractiepark Het Arsenaal deel uit van een totaalconcept: Het Arsenaal Complex. De Carrousel is gebasserd op de 'Funhouse' formule. Midden in de speelhal Carrousel bevindt zich de bar. Anno 2014 is dit een apart café geworden met de naam Rebrov.


Geschiedenis

1993
Loontjens Biljarts

De eerste jaren is de firma Loontjens eigenaar van de speelhal.

2015
Novomatic Netherlands

Omstreeks 2015 maakt De Carrousel deel uit van NOVO-Gaming (behorende bij NOVOMatic Waalwijk].

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Carrousel/foto's

Verhalen

Het Arsenaal Complex

Uit de Faam/Vlissinger d.d. 16-12-1992:
Het theater van het Arsenaalcomplex, het voormalige gebouw van de Pinkstergemeente, gaat eind mei open. De rest moet kant en klaar aan het publiek worden getoond vanaf de opening van het Straatfestival eind juli/begin augustus. Het theater krijgt geen aparte naam.
Een groep Vlissingers wilde de naam van cabaretier Jean-Louis Pisuisse aan het theater verbinden. Meer dan een borstbeeld bij de theateringang van deze in Vlissingen geboren cabaretier zit er niet in. Met een eigen naam zou het er teveel op lijken dat het theater los zou staan van het Arsenaalcompex. De Exploitatiemaatschappij Arsenaal BV wil wel een financiële bijdrage leveren om een borstbeeld te laten maken.

Het natje en droogje in het theater (Café Concerto) en het horecagedeelte in het complex zijn gegund aan Ad Weststrate, eigenaar van onder meer het bioscoopcomplex Alhambra. De verbouwing tot maritiem centrum, theater en amusementshal kost ongeveer dertig miljoen gulden.
Onder meer dat nieuws hadden de voormannen vorige week vrijdagavond in petto voor de ruim 250 genodigden voor wie uit de doeken werd gedaan wat Vlissingen straks vanuit het Arsenaal en bijgebouwen de wereld heeft te bieden. Er wordt rekening gehouden met zo'n 250.000 bezoekers per jaar. Rapporten spreken daarentegen van dubbel aantal mensen. "De toren alleen al heeft in pakweg twee maanden deze zomer rond de vijftigduizend bezoekers gehad", had Bram van der Weide van de Exploitatiemaatschappij laten uitrekenen. Met dia's gaf hij de bezoekers aan de voorlichtingsbijeenkomst een voorproefje op wat er straks staat te gebeuren.
Het Arsenaalcomplex wordt vooral een Maritiem Attractie Centrum met daaromheen toeters en bellen, zoals een amusementshal waarin ook een museum voor onder meer oude kermisstukken en jukeboxen is ingeruimd.

Het Maritiem Attractie Centrum wordt bereikt via een roltrap van 25 meter. "En dat is de grootste van Zeeland", pronkte Van der Weide. Een aanwezige wist dat de onderneming die de trap kwam bouwen een stellage had laten neerzetten van zo'n vijftig duizend gulden. "Alleen voor de bouw. Daarna wordt die stellage weer afgebroken", sprak hij eerbiedig. Op de bovenste etage worden de boten op schaal geëxposeerd van Ivan Trtanj uit Duitsland. Volgens Van der Weide zijn de boten wereldberoemd. "Vlissingen mag er trots op zijn dat dezer boten hier voor drie jaar komen te staan. Ook in Amerika en Japan is er belangstelling voor. Japan heeft er veel geld voor geboden".
In het Maritiem Centrum wordt ook permanent een vlootschouw opgevoerd met modelboten in een waterbak van 25 meter, voorzien van een waterorgel. De vlootschouw vertegenwoordigt boren uit de hele wereld. De Russische componist Marlin Belenkov heeft opdracht gekregen om voor de schouw passende muziek samen te stellen.
Een verdieping lager komt de oudheidkamer van de Schelde Groep. De expositie bevat rond de tweeduizend interessante voorwerpen. Ze zijn in deze oudheidkamer ondergebracht. De Schelde heeft de collectie overgedragen aan de gemeente Vlissingen zodat ze nu in het Arsenaalcomplex voor iedereen te bezichtigen zijn.

Verderop kan het publiek de levende haaien van ongeveer 1,25 meter lengte bewonderen. Deze vissen zijn ondergebracht in een oceaantank. Ook zijn er roggen in een bassin. Deze beesten mogen aangeraakt worden. "Op zich een hele belevenis. Ik heb het in Engeland uitgeprobeerd", doceerde Van der Weide. Opzienbarend noemde hij ook de op schaal gebouwde Titanic, de passagiersboot die ooit met man en muis verging. Deze replica van de Nederlandse modelbouwer Bethlehem is uiterst natuurgetrouw nagebouwd en bevat precies 1486 lampjes. De balzaal, historisch geluidsmateriaal, foto en video geven een beeld van de geschiedenis van dit legendarische passagiersschip.
Vervolgens kan de bezoeker aan den lijve ondervinden hoe het is om aan boord van een schip te leven. Per tien minuten kunnen 37 mensen aan dat avontuur meedoen. Met een speciaal ontworpen hydraulisch systeem wordt de werkelijkheid benaderd.

Loontjes Automaten heeft naast het Arsenaal een paviljoen waar in plaats is voor - zoals Alexander Loontjes het uitdrukte - "ouderwets vermaak". Nostalgische kermisattributen, een paardenspan in de nok van het gebouw, een bewegende miniatuurkermis van de Vlissinger Jilleba. Voor de jongste bezoeker komt een groot aantal speelgoedbeesten tot leven in een mechanisch poppenspel. Verder zijn er vooroorlogse speelautomaten en een grote reeks jukeboxen uit de periode 1930 tot 1960.

"Uiteraard kan het publiek er ook spelen", beloofde Loontjes. Er zijn echte kermisspelen met prijzen en in een aparte ruimte staan 35 zogenaamde gokautomaten, die Loontjes zelf liever kansspelautomaten noemt. "Voor veel mensen is het puur plezier om er op te spelen. Een klein percentage raakt er verslaafd aan", merkte Loontjes op. Hij plaatst er ook Engelse snookerbiljarts en Amerikaanse poolbiljarts. Het Loontjes paviljoen krijgt de naam De Carrousel.

Behalve een borstbeeld van Pisuisse komt er een beeld van Paddeltje, de scheepsjongen van Michiel de Ruyter. "Paddeltje wordt de drager van het project", legt Van der Weide uit. "Hij staat ook op de poster, staand in een mastladder op een schip". Paddeltje zwaait op die poster met zijn muts. "Het legendarische kinderboek 'Paddeltje, de scheepsjongen van Michiel de Ruyter', dat door honderden is gelezen zal door Uitgeverij Kluitman worden voorzien van een verwijzing naar Vlissingen". De Middelburgse kunstenares Greetje Kuizenga vervaardigt het beeld, dat een plaats krijgt op het binnenplein van het Arsenaalcomplex.

Bijzonderheden

  • Nicolaas Alderding - bedrijfsleider 2011

Zie ook

Externe links

Website Het Arsenaal

Bronnen