Vlissingen Dronk

De Punt

 

De Punt

Sint Jacobsstraat 1
4381 EK Vlissingen

 

Cafetaria De Punt is de opvolger van De IJsbeer op de hoek van St. Jacobsstraat en Oude Markt. Eerste eigenaars zijn Joop en Riet Schouten, later Harm en Thea Dekker. Na De Punt komen er diverse opvolgers, o.a. Old England, Caïro, Vulcano, King Steakhouse

Geschiedenis

1979
Joop Schouten en Riet Schouten

De IJsbeer wordt in 1979 overgenomen door Joop en Riet Schouten, de voormalige eigenaars van Hotel Bianca aan de Boulevard Evertsen. De IJsbeer wordt omgedoopt tot De Punt. Het echtpaar zet er na 5 jaar weer 'een punt' achter.

1984
Harm Dekker en Thea Hofland

Harm Dekker en Thea Hofland worden in 1984 de nieuwe uitbaters van De Punt. In maart 1985 wordt ook de bovenverdieping in gebruik genomen. Er wordt een zaaltje ingericht waar plaats is voor 24 gasten. De ruimte heeft een aparte ingang en is bijzonder geschikt voor feesten en partijen. Korte tijd later verlaat Thea de zaak.

1985
Harm Dekker en Hannie Pel

Na het vertrek van Thea gaat Harm verder met Hannie. In 1993 dragen zij het petit-restaurant over aan de heer Taha, hij heropent de zaak als Old England.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Punt/foto's

Verhalen

De Oude Markt als Het Leidseplein

Uit de Scheldebode van 26-6-1987
"Een 'Leidseplein' in de Scheldestad? Het is dat de weergoden al geruime tijd sjagrijnig zijn, anders zou dat best tot de mogelijkheden kunnen behoren. Een lovenswaardig initiatief in elk geval: het neerzetten van een terras op de Vlissingse Oude Markt. Initiatiefnemer is Harm Dekker, eigenaar van petit-restaurant 'De Punt' aan de kop van de Sint Jacobsstraat.
Twee weken geleden ging het terras open. Dekker heeft er hoge verwachtingen van. "Dat het nu al die tijd zulk slecht weer is geweest, daar kan niemand iets aan doen, maar er zijn andere dingen die je wel zelf in de hand hebt. Het is de bedoeling dat de Oude Markt uitgroeit tot een 'cultureel pleintje' en daar zet ik me voor in" zegt Dekker.
Dat betekent dat de horecaondernemer alle ruimte biedt aan muzikanten en andere artiesten die hun kunnen aan publiek willen vertonen. "Ik denk bijvoorbeeld aan blaasbands en dansgroepen. Daarvoor sta ik open. Het is wel de voorwaarde dat de muzikanten akoestisch spelen, dus zonder versterkers".
Ook wil hij in samenwerking met de Culturele Raad een aantal activiteiten ontwikkelen. "Als het kan wil ik bijvoorbeeld elke woensdagmiddag een poppentheater op het terras laten optreden. Er is in principe weinig voor kinderen in Vlissingen". Momenteel gebeurt de terrasbediening vanuit een houten gebouwtje (het terras ligt te ver af van 'De Punt' om van daaruit te serveren). Die situatie blijft voorlopig gehandhaafd. Dekker: "In het najaar is er een gesprek met de gemeente over het neerzetten van een kiosk of een vast gebouwtje, dat in de wintermaanden kan worden weggehaald".
Overigens, mensen die geïnteresseerd zijn in het aanbod om in de zomermaanden solo of met een groep op het terras op te treden kunnen met hem contact opnemen op nummer 01184-16012.
Als op de Oude Markt de lichtjes toch eens branden gaan.....Aan Harm Dekker zelf zal het in elk geval niet liggen."

Nieuwe terrasplannen

Vermoedelijk zijn de ambitieuze terrasplannen van Harm Dekker een vroege dood gestorven. Onderstaand verslag uit 1991 meldt dat er al drie zomers een terras voor zijn zaak is geweest.
Uit de PZC van 13-2-1991
"Een stukje van de kerktuin van de Sint Jacobskerk, bij de ingang van de Sint Jacobspassage, wordt een terras voor restaurant De Punt. De verlichting rondom de kerk wordt tegelijkertijd aangepast waardoor de gevels van het kerkgebouw 's avonds beter tot hun recht kunnen komen.
Restaurant De Punt heeft de laatste drie zomers al een terras gehad bij de ingang van de passage, maar ideaal was het nooit. Automobilisten, bromfietsers en fietsers rijden rakelings langs. Verplaatsing van het terras richting de kerk is de enige uitweg. Dit karwei kost bijna 56.000 gulden.
Harm Dekker, exploitant van De Punt, is bereid hiervan 85 procent te betalen in de vorm van baatbelasting. De raadscommissie economische zaken heeft er mee ingestemd dat de gemeente de rest betaalt. Het terras krijgt, zo verwacht Dekker, zeventig tot tachtig plaatsen.
Aanpassing van de verlichting rond de Sint Jacobskerk komt helemaal voor rekening van de gemeente. Voor ruim 20.000 gulden worden lichtpunten geplaatst die de gevels van het markantste monument van Vlissingen op enkele punten in de schijnwerpers zetten."

Bijzonderheden

  • Brand

In oktober 1985 wordt de pas als restaurant ingerichte bovenverdieping door een brand vernield. De schade wordt geschat op 75 à 90 duizend gulden. Oorzaak is vermoedelijk kortsluiting in een koelkast of kassa. De brand werd ontdekt door voorbijgangers, de brandweer had ruim drie uur nodig om het vuur geheel te doven. Na een flinke opknapbeurt en met een geheel nieuwe inrichting kan Harm de zaak op 1 februari 1986 heropenen.

Zie ook

Externe links

Bronnen