Vlissingen Dronk

De IJsbeer

 

De IJsbeer

Sint Jacobsstraat 1
4381 EK Vlissingen

 

Cafetaria op hoek Sint Jacobsstraat en Oude Markt. Is in 1939 begonnen op Oude Markt 9. Na 1979 opgevolgd door diverse cafetaria's en eetgelegenheden.

Geschiedenis

1938
B. van Biene en C. van Biene

B. van Biene van het Middelburgse bedrijf De IJsbeer opent op 22 april 1939 een vestiging aan de Oude Markt 9 in Vlissingen. Na het eerste seizoen plaatst hij een advertentie waarin hij het Vlissingse publiek bedankt voor de grote belangstelling. In 1946 wordt een Verlof-B vergunning aangevraagd door Charles van Biene. In april 1951 komt de vergunning op naam van J.P. Perwez, hij wordt filiaalhouder. Bij de Keersluis heeft De IJsbeer een standplaats voor een friteswagen.

1951
J.F. Perwez en A. Perwez-Philipoom

De ijswinkel blijft tot begin 1958 op Oude Markt 9. Kort daarna opent J.F. Perwez (Co) een nieuwe zaak op de hoek van Oude Markt en St. Jacobsstraat. Hier wordt niet meer alleen ijs verkocht, maar ook frites, worstjes en "croquetten". De jukebox in de hoek is een groot succes.

1971
K. Lenstra

In 1971 neemt K. Lenstra de IJsbeer over.

1974
Freek van den Berge

Freek van den Berge is enige tijd eigenaar van De IJsbeer. Samen met echtgenote Sonja was Freek hiervoor ook eigenaar van De Branding en Cosy Corner (2).

1975
L.P.J. Koster en P.C.E. Koster-Linsey

In 1975 vinden we Bert en Pierette Koster in de IJsbeer. In mei dat jaar wordt faillissement uitgesproken voor Koster's groothandel in hengelsportartikelen onder de naam Bambino, met als adres St. Jacobsstraat 1 of Oude Markt 16, voorheen Hendrikstraat 20. Bij gebrek aan baten wordt het in december weer opgeheven. In 1979 wordt De Punt de opvolger van De IJsbeer.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De IJsbeer/foto's

Verhalen

Sidonia

"Ko IJsbeer, een vijftiger, wit jasje, bakkersbroek en moeilijk ter been, verstrekte links van een vitrine softijs, desgewenst met kraaltjes die in je gebit bleven hangen. Voor frites kon je terecht bij een Sidonia-achtige vrouw, effen kijkend, witbeschort en bruingebrild".
Een klein stukje uit "Reis om de wereld in de Sint Jacobsstraat" van Henk Feij in Den Spiegel.

Snippers

In de jaren vijftig kostte een zakje friet slechts vijftien cent. Toch was dit voor sommige jeugdigen een onoverkomelijk bedrag. Ko Perwez had er iets op gevonden: voor vijf cent verkocht hij 'frietsnippers'. Een vette hap, maar wel lekker!

Het Frietkot

Het 'frietkot' op de foto bij de St. Jacobskerk begint zijn carrière in de jaren '30 met eigenaar Piet Braat bij de Keersluis, tegenover Café Keersluis van Lauwereins. Braat verplaatst zijn frietkar naar de hoek Hogeweg/Bloemenlaan en verhuist korte tijd later naar een andere plek op de Hogeweg, ter hoogte van slagerij Snel. Het friethok wordt in sept. 1955 verkocht aan W. Kayser, die het op zijn beurt weer verplaatst naar de Irislaan. Als Kayser café De Sport opent wordt de kraam overgedaan aan Co Perwez, die hem plaatst bij de St. Jacobstoren. Als Perwez de IJsbeer opent verkoopt hij de kraam aan Ko van de Rafelaar die er voor zijn aannemersbedrijf een bouwkeet van maakt.

Uitbreiding

Uit een artikeltje in De Scheldebode maart 1958:
"De IJsbeer is in Vlissingen een begrip geworden. Reeds kort na de oorlog opende Jac. F. Perwez in een oud pand op de Oude Markt, waarin thans de moderne Zeevishandel Frans de Muijck is gevestigd, zijn ijs- en friteszaak. Na veel ziekte en moeilijke dagen kwam hij later tot de bekende friteskraam welke de laatste jaren in het leuke hoekje op 'het Martje' stond. Op dit historische plekje onder de St. Jacob heeft hij door zijn bekende prima kwalitieten een flinke klantenkring weten op te bouwen, waar oud en jong in zomer en winter graag even 'aanlegt' om al naar het weer een koude of warme hap te consumeren.
Om de gaande en komende man nog meer comfort te bieden opende Perwez woensdag in het ruime winkelpand aan de St. Jacobsstraat 1 hoek Oude Markt, in het hartje van het oude winkelcentrum dus, een nieuwe zaak, waar nu tevens een prettig zitje is, maar waar ook het zakje frites of het ijsje even kan worden meegepikt, om maar te zwijgen van de heerlijke kroketten en nasiballen.
De grote Florigo frituurbakoven met het afzuigsysteem waardoor de baklucht direct door de schoorsteen verdwijnt, zorgt er voor dat de klanten á la minute kunnen worden bediend.
Wat door de amateur kan worden bereikt getuigen de zelfbetimmering en in pasteltinten zelfgeschilderde wanden die door de heer en mevrouw Perwez werden bewerkt. De fa. Meulmeester zorgde voor een passende verlichting. Van de zijde van vrienden, collega's en zakenrelaties werd veel belangstelling bij de opening ontvangen in de vorm van taart, fruitmand en bloemstukken. Een jukebox zorgt voor een stemmig muziekje dat de bezoekers al of niet zelf kunnen kiezen. Een aardige zaak, met een smakelijk artikel in een gezellige omgeving die het best doen zal".

Bijzonderheden

  • Op 20-11-1974 wordt faillissement uitgesproken van A. Schmidt, exploitant van een caravanverhuurbedrijf, tevens handelend onder Cafetaria De IJsbeer. pr. J.P. Boreelstraat 4 Middelburg zk Paul Krugerstraat 10 ('t Raadhuis) en St. Jacobsstraat 1. Een jaar later wordt het faillissement wegens gebrek aan aktief opgeheven.
  • Bert Koster overleed op 73-jarige leeftijd op 11-5-2006, zijn echtgenote Pierrette overleed op 7-8-2014, zij werd 74 jaar. Hun zoon en schoondochter Dominique en Diana Fabre-Meijer zijn sinds 1990 de eigenaars van Frituur Meijer in de Scheldestraat.

Zie ook

Externe links

Bronnen

  • Henk Feij: "Reis om de wereld in de Sint Jacobsstraat", Den Spiegel jaargang 29, nr. 2 - april 2011 (uitgave Ver. Vrienden van het MuzEEum en het Gemeentearchief Vlissingen)
  • Het Frietkot: Mary Izeboud-van de Rafelaar
  • Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
  • Foto's IJsbeer gevel: Gemeentearchief Vlissingen
  • Foto's IJsbeer binnen: Collectie Mary Beije-Koetsenruiter
  • Foto 'advertentie-optocht': Collectie Kees de Grave