Vlissingen Dronk

De Sport

 

De Sport

Hercules Segherslaan 39-41
4383 VH Vlissingen

 

Buurtcafé in de Hercules Segherslaan. Eigenaars waren Willem Kayser, F. van de Groenendaal, Peet de Vries, de familie Jacobs, Ed en Ineke de Nooijer. Opgevolgd door Iris, Bij Ons, 't Schuitje, Is Elke Dag Anders en Van Luntereeeh!.

Geschiedenis

1958
W. Kayser

Willem Kayser start in 1958 met cafetaria De Sport, er is in september een Hinderwetvergunning verleend. De zaak wordt geopend op 20 december 1959. Twee jaar later wordt hij opgevolgd door F. van de Groenendaal.

1960
F. van de Groenendaal

Op 4 november 1960 heropent Frans van de Groenendaal het buurtcafé dat is uitgebreid met een friteshal.

1962
Willem Kesteloo

Willem Kesteloo uit Breskens wordt de volgende uitbater van De Sport. Hij heeft in augustus 1962 verlof A aangevraagd.

1964
Peet de Vries

P.J.M. de Vries vraagt in juli 1964 een horecavergunning (verlof A) aan voor Hercules Segheslaan 39. Op 4 september 1969 heropent hij de zaak, waarschijnlijk na een verbouwing.

1972
Toet

Omstreeks 1972 wordt de zaak overgenomen door Toet. Verdere gegevens ontbreken.

1975
Jan Jacobs en Riet Jacobs

Na een jaar te hebben leeg gestaan komen er in 1975 nieuwe eigenaars in Café De Sport, Jan en Riet Jacobs heropenen het café op 7 mei. In november 1976 komt De Sport in het nieuws door de in het café gepleegde moord op Cor Jacobs.

1986
Ed de Nooijer en Ineke de Nooijer-de Ruijter

Café De Sport wordt enkele jaren na de gebeurtenissen rond de zaak Jacobs omgedoopt tot Café Iris. De eigenaar verhuurt het café tot 1986 aan Jaap Vader. Als Iris wordt overgenomen door Ed en Ineke de Nooijer krijgt het café zijn oorspronkelijke naam "De Sport" terug. Ed en Ineke openen De Sport op 29 augustus. Ze willen er een 'echt buurtcafé' van maken, daarnaast hebben zij plannen om een biljart-, kaart- en voetbalclubje op te richten. Na het vertrek van de De Nooijer's verdwijnt de naam 'De Sport' voorgoed.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Sport/foto's

Verhalen

Crime Passionel

Sinds mei 1975 zijn Riet en Jan Jacobs eigenaar van café De Sport. Vader Cor is schipper en vaak van huis. Als hij in november 1976 een paar vrije dagen heeft en deze thuis in de Hercules Segherslaan doorbrengt, slaat het noodlot toe. Een ware crime passionel vindt plaats in het café, Cor Jacobs wordt vermoord en twee weken later opgevist uit de Dordtse Kil. Uit berichten in de PZC blijkt dat Riet een verhouding had met barkeeper S. Kelner Frans v.d. K. speelde een rol bij de moord op Jacobs en ook zoon Jan ging niet vrij uit. Ook zou het faillissement van de café-eigenaars wellicht een rol gespeeld hebben in deze tragedie. Zie alle verslagen op De Sport/foto's.

Leesmap

"Ze hadden een abonnement op de leesmap. Het was de laatste, die mochten ze houden. Ik las er graag de Kuifje en de Robbedoes".

Bier Blust Brand

Bericht uit De Stem d.d. 26-4-1965:
In de nacht van zaterdag op zondag ontstond brand in café Sport aan de Hercules Segherslaan. Zondagmorgen vroeg ontdekte een voorbijganger rookontwikkeling in het café. Hij waarschuwde de eigenaar, die onmiddellijk de brandweer alarmeerde. Zelf begon hij alvast te blussen. Doordat de caféruimte goed afgesloten was geweest was geen uitslaande brand ontstaan. Door het vuur dat achter de tapkast begonnen is, zijn de leidingen van een biervat doorgesmolten. De inhoud van ongeveer anderhalf vat bier werkte als ongedacht brandblusmiddel. De brandweer bluste de smeulende brand vrij snel, maar de schade is nog circa fl. 5000,-. De eigenaar is verzekerd.

Bijzonderheden

Zie ook

Externe links

Bronnen