Café van M. Meerman-Propsma ("Rooie Marie") op Bellamypark 1, heeft bestaan van 1944 tot 1978. Voorlopers waren Scharloo, P. Klupper en Minderhoud.
Inhoud
Geschiedenis
1929
|
Wed. M. Meerman-Propsma Voordat dit café de naam De Vriendschap had, werd het sinds 1923 uitgebaat door W. Scharloo. Deze Scharloo overlijdt in 1926 en zijn weduwe M. Scharloo-Propsma (Marijke) zet de zaak voort. Ze hertrouwt in 1929 met J. Meerman en tot 1944 runnen ze samen het café. Als ook Meerman overlijdt (in 1944) gaat ook nu de weduwe verder. Onder de naam Weduwe M. Meerman-Propsma wordt het café "De Vriendschap". De weduwe is dan beter bekend als "Rooie Marie". |
1965
|
N. Kooman Op 1 april 1965 verkoopt Meerman haar zaak aan Nico Kooman, voorheen eigenaar van De Schelde (2) in de Van Dishoeckstraat. Het is niet precies bekend tot wanneer deze Kooman in de Vriendschap heeft gezeten, maar in 1966 duikt zijn naam op bij Hotel Walcheren in Koudekerke. |
1966
|
Henk Schoones en Denise Schoones De opvolgers van Nico Kooman, Henk en Denise Schoones dragen op 16 maart 1973 het café over aan Leen en Truus van Driel. |
1973
|
Leen van Driel en Truus van Driel-Roodbol Op 30 maart heropenen Leen en Truus van Driel De Vriendschap. Het echtpaar komt uit Café-Pension Dorpszicht in Koudekerke, waar ze sinds 1969 werkzaam waren. |
1978
|
In mei 1978 breekt er brand uit in De Vriendschap, het café is daarna niet meer open gegaan. |
Foto's
Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Vriendschap/foto's
Verhalen
Muzikale achterwand
Ooit weleens 'Mandolines in Nicosia' in driekwartsmaat op een orgel gehoord? Mooi hoor! In café De Vriendschap hebben ze de sfeer van vroeger weer in huis gehaald door de achterwand te stofferen met zo'n kolossaal pijporgel. Als dat instrument begint te galmen krijg je zo zin om een walkse te maken. Of zoals de Belgen dat plegen te zeggen: een zig-zag achteruit danske.
Maar je moet je op zo'n moment toch inhouden. Want kastelein Leen van Driel heeft geen dansvergunning. Dus blijft het alleen bij luisteren. En bij kijken naar die muzikale achterwand, waar onzichtbare handen allerlei instrumenten bespelen. Nadat je het apparaat hebt gevoed met een gulden, werkt het drie orgelboeken voor je door.
Leen van Driel heeft ook een jukebox staan. Voor de jongelui. Maar zo'n ding heeft iedereen, zegt hij. En een orgel zie je hier op Walcheren of in de Bevelanden bijna niet. Leen zou het niet meer willen missen. Dat orgel brengt gezelligheid, op zaterdag en zondag staat het geen drie minuten stil. Niet alle klanten zijn blij met het orgel, een oudere man achter een glaasje jonge klare vindt het mooie muziek, maar het ding staat te hard en kan niet bijgesteld worden. Dat vindt hij jammer. Maar volgens kastelein Leen komt er binnenkort een ander orgel dat wel bijgeregeld kan worden.
Bron: artikel PZC 13-11-1973
Romance
Kleindochter Josette:
“Mijn vader was een Italiaan die op de Schelde kwam werken. Hij ontmoette mijn moeder in opoes café. Zong een serenade voor haar op het Bellamypark.”
Bijzonderheden
- Ger van Belzen: Café De Vriendschap was van de zus van mijn oma, Anna van der Meijer-Propsma. Zij hielp mee het café schoon te maken. Hun broer Jan Propsma -Rooie Jan, altijd vrijgezel gebleven- woonde in bij Marie en draaide aan het draaiorgel
- Theo Jansen: Rooie Marie was het stamcafé van mijn vader en moeder vanaf 1950 en van meerdere families. Kreeg van Rooie Marie altijd een reep Kwatta, ik was toen 13 jaar.
- Stamcafé van de mannen van het Belgisch Loodswezen
- Marijke de Ruijter: Rooie Marie was mijn opoe. Het café had een draaiorgel en een pinda automaat op de bar. Van verhalen weet ik dat er vaak spaarkas avonden waren, dat waren grote feesten en dan werden er toneelstukjes en zanguitvoeringen opgevoerd!
- Als oud personeel bij de familie Schoones werkte Lena Ekkebus, de rest werd meestal ingevuld door de familie en aangetrouwden, de dochter Sonja, de zonen Rony en Dany, wij hebben zeer veel plezier gehad vooral met de spaarkas en biljartfeesten........, Pa en Ma Schoones gingen meestal iedere woensdag naar Antwerpen bioscoopje pikken en uit eten.
- De 'Vriendschapsband' tussen de families Schoones en Van Driel krijgt een extra tintje: dochter Ria van Driel trouwt met zoon Rony Schoones.
- Pa Henk Schoones is overleden te Sluis in 1997 en moeder Denise in juni 2010 in een verzorgingstehuis in Sluis.
- Rony Schoones: Truus van Driel overleed op 7 september 2012; Leen van Driel op 1 januari 2014. Een laatste foto van Leen en Truus, gemaakt in Benidorm, staat op De Vriendschap/foto's.
Zie ook
Externe links
Bronnen
- Foto's van Meerman en Rooie Marie: Ger van Belzen
- Krantenknipsels: Krantenbank Zeeuwse Bibliotheek
- Artikel Leen en Truus 60 jr.: PZC 30-9-2009
- Lucifersmerk: Ad Walrave
- Foto's: Gemeentearchief Vlissingen en collectie Joke Vantricht-van Oorschot
- Foto Leen en Truus van Driel in Benidorm: Rony Schoones
- Foto's voetbal Snackboys-De Vriendschap: Gillis van der Linden