Vlissingen Dronk

Minderhoud

 

Minderhoud

Bellamypark 1
Vlissingen

 


Café op Bellamypark 1, opgevolgd door P. Klupper, Scharloo, De Vriendschap en De Blokhut.

Geschiedenis

ca. 1900
W. Minderhoud

Het café van Willem Minderhoud. Officieel zonder naam, maar het verhaal gaat dat het café ooit de naam "De Zeven Sneetjes" heeft gehad. Minderhoud had het café waarschijnlijk al voor de eeuwwisseling. In 1916 plaatst hij een opmerkelijke advertentie, waarin hij een verbod oplegt aan militairen om na 9 uur nog in zijn café te vertoeven.
Op 1 december 1919 verkoopt Minderhoud zijn zaak aan P. Klupper. Jaren later wordt het bekend onder de naam De Vriendschap.

Foto's

Verhalen

"De Zeven Sneetjes"

Het café van Willem Minderhoud aan het Bellamypark 1 stond in de volksmond bekend als het café De Zeven Sneetjes. Dat kreeg die bijnaam omdat zeven dochters van Minderhoud in het café werkzaam waren. Op de foto uit 1904 zien we eigenaar Willem Minderhoud en zijn vrouw Mathilda Clarissa Minderhoud-Lute en zes van hun dochters. V.l.n.r.: Margrietha, Elisabeth, Maria Margaretha, Anna Elizabeth Pieternella, Pauwelina en Johanna. In 1905 wordt nog een ‘sneetje’ geboren. Moeder Mathilda overlijdt op jonge leeftijd, slechts 35 jaar, op 19 mei 1906. In de Vlissingsche Courant van 29 november 1919 kondigt Minderhoud aan met het café te stoppen en het stokje over te geven aan ene P. Klupper die vanaf 1 december 1919 het café onder zijn naam overneemt. In 1931 is het café in handen van ene Scharloo en heet het Café Scharloo.

"Het Zevende Sneetje"

Paul van Hoek stuurde ons een aardige aanvulling op het verhaal van "De Zeven Sneetjes".
"Toen ik in 1975 mijn intrek nam bij mijn vriend op 2-hoog-achter, woonde daar op de 1e verdieping, destijds in Amsterdam nog aangeduid als "beletage", al heel lang het "zevende sneetje". Al kort na mijn intrek zijn we met haar goed bevriend geraakt en gebleven tot aan haar dood op 92-jarige leeftijd. Ze heette Dina, roepnaam Dien. Dien heeft deel uitgemaakt van de huishoudelijke staf van de burgemeester van Amsterdam De Vlugt. Hij was dol op haar gebraden kippetjes. Dien mocht in de weekends mee naar de villa van de De Vlugts in Aerdenhout, maar wilde dan wegens mogelijke wagenziekte naast chauffeur Michiel zitten. "Dina prefereert Michiel", aldus mevrouw De Vlugt...
Al snel na kennis met haar te hebben gemaakt heeft ze ons ook geïntroduceerd bij haar achterneef Hans en diens vriendin en ook dat heeft geresulteerd in een langdurige vriendschap. We bevestigen dat in Vlissingen Café Minderhoud destijds bekend stond als "De Zeven Sneetjes".

Bijzonderheden

Zie ook

Externe links

Bronnen