Vlissingen Dronk

De Waterval

 

De Waterval

Nieuwstraat 28
4381 CV Vlissingen

 

Kelderbar in de Nieuwstraat van Hotel-Café-Restaurant Naerebout op de Nieuwendijk

Geschiedenis

1965
A.C. Broeksema

In een oude kelder aan de Nieuwstraat opent Albert Cornelis Broeksema op 2 oktober 1965 de kelderbar "De Waterval". De kelder hoort bij Cafe-Restaurant "Naerebout" op de Nieuwendijk, de achterkant van de Nieuwstraat. De bar is zowel via de Nieuwendijk als in de Nieuwstraat bereikbaar. Volgens een artikeltje in de PZC wil Broeksema "zijn gasten met aangepaste muziek een rustige avond bezorgen, speciaal de mensen die niet willen dansen en toch gezellig ergens willen zitten".

1968
Rommeloo en Henk Nieuwersteeg

In september 1968 wordt de kelderbar heropend en "zijn allen welkom" bij Rommeloo en Henk. Rommeloo was waarschijnlijk een Italiaan, meer is er niet over hem bekend. Het duo heeft op Walstraat 27 de broodjeszaak Broodje Romolo.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Waterval/foto's

Verhalen

Politiehond Johnny

Uit de PZC d.d. 19-11-1966:
De politiehond Johnny van de rijkspolitie uit Kloetinge heeft uitstekende diensten bewezen bij het opsporen van de man die in de nacht van donderdag op vrijdag een lichtreclamebak in de Vlissingse binnenstad had vernield.
Omstreeks vier uur 's nachts werd de Nieuwstraat opgeschrikt door een flinke klap. Het bleek dat de lichtreclamebak van bar De Waterval met een steen was stuk gegooid. De politie stelde de steen, zoals dat in politietermen heet 'veilig' en zorgde dat er geen nieuwe luchtjes meer aankwamen. Men had sterke verdenking tegen de Italiaan R.G.B. uit Vlissingen, die bij de bar als kelner in dienst was geweest en was ontslagen. Vrijdagmiddag bij een sorteerproef bleek uit de reacties van de politiehond dat de 'geur' van B. overeenkwam met de 'lucht' die er aan de steen zat. Hoewel de man bleef ontkennen heeft de politie tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

Slaatjes

'Rommelo en Henk hadden in dezelfde tijd een broodjeszaak in de Walstraat (voorheen De Valk en later De Baron. Boven de zaak was de keuken, ik heb in toen veel in deze zaak meegeholpen en slaatjes klaargemaakt die ook in de Kelderbar De Waterval werden verkocht. Deze stonden dan soms een beetje te lang en verkleurden dan een beetje en werden dan op zondagsavond goedkoper verkocht'.

Herinnering bij het visitekaartje

Ouwetje van de Kelderbar Vlissingen jaren zestig......... een gezellig 'donker' hol onder de grond, witte gekalkte muren (???), overal kaarsen in flessen (mijn toenmalige vriend, nu mijn man sinds 1969 zijn haar stond in de fik), schragen als banken langs de muren met 'lappen' er over. Althans, dit is mijn herinnering aan de Kelderbar van toen..... wel knus, warm, gezellig en goeie muziek van Stones, Stevie Wonder, The Doors e.d. Vanaf de Nieuwendijk door het Lombardstraatje, rechtsaf (?) ... rechts aan houden en dan naar beneden.......

Bijzonderheden

  • Aan de wand is uit berkenstammen een waterval aangebracht waarop verschillende lampen zijn gericht, die voor een effectvol lichtspel zorgen.
  • Broeksema verhuist in 1966 naar Nieuwendijk 23-25, waar hij samen met Teun en Frida van de Vlist de bar 't Vissershaventje begint.
  • Broeksema heeft tevens het Internationaal Transport- en Handelsbedrijf v/h H. Broeksema. Een uitgesproken faillissement wordt in januari 1969 in hoger beroep vernietigd.

Zie ook

Externe links

Bronnen