Vlissingen Dronk

Keersluis

 

Keersluis

Koningsweg 47
Vlissingen

 

Café op de hoek van Paul Krugerstraat en Koningsweg, van J.F.E. Lauwereins. Voornamelijk bezocht door passanten wachtend op de tram Vlissingen-Middelburg, buurtgenoten en varensgezellen. Is opvolger van Bellamy (2) en G.J. Hajen. In 1937 gesloten na de dubbele moord op Lauwereins en zijn vrouw. Kort daarna opnieuw geopend als La Espero.

Geschiedenis

1927
J.C. van der Staal, J.F.E. Lauwereins en M.J. Lauwereins-van der Staal

In 1927 neemt Jacob van der Staal het café op de Koningsweg over van G.J. Hajen en stelt zijn zwager Johannes Lauwereins aan als exploitant. Het is niet helemaal duidelijk of het café onder Hajen reeds de naam 'Keersluis' had of dat Van der Staal en Lauwereins het die naam hebben gegeven. In de tijd van Hajen wordt het café ook wel Café Tramhalte genoemd.
Op 3 maart 1937 worden Lauwereins en zijn echtgenote Maria van der Staal vermoord, de lichamen van het echtpaar worden gevonden door melkboer Cevaal. De roofmoord gaat de geschiedenis in als 'de nooit opgeloste Keersluismoord'. Lees verder het artikel bij Mooie Verhalen. Na deze gebeurtenis wordt het café gesloten. Korte tijd later wil Daniel Polderman het café een nieuwe kans geven. Hij heropent het met de naam La Espero, (de Hoop).

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Keersluis/foto's

Verhalen

De Keersluismoord

Op de ochtend van 4 maart 1937 doet melkboer Cevaal tijdens zijn dagelijkse ronde ook café Keersluis aan. Als hij het café binnengaat, treft hij de ontzielde lichamen aan van kastelein Johannes Lauwereins en diens vrouw Maria van der Staal. De Vlissingse Courant van de dag erna meldt wat de melkboer aantrof: Hetgeen wij daar zagen tart iedere beschrijving en het is hemeltergend dat er individuen konden worden gevonden die in staat zijn om een paar weerloze oude menschen zo af te slachten. De kastelein was met een messteek in het hart getroffen, bij zijn vrouw was het ondoenlijk het aantal messteken vast te stellen. Het drama heeft zich vermoedelijk de avond ervoor afgespeeld, Lauwereins was nl. geheel gekleed. Zijn vrouw was in nachtgewaad, verondersteld wordt dat zij zich reeds te bed had begeven en door het tumult weer naar beneden is gekomen.
Aangenomen werd dat roof het motief was voor de moord, hoewel er vraagtekens bij werden gezet. Wat zou er te halen zijn geweest in Café Keersluis?
Politie-onderzoek levert uiteindelijk de arrestatie op van twee mannen die op de bewuste avond het café hebben bezocht, ze worden kort daarna bij gebrek aan bewijs weer vrijgelaten. Ook een beloning van 500 gulden kan er niet voor zorgen dat er een dader wordt gevonden, uiteindelijk wordt de moord nooit opgelost.

In 2015 wordt bij toeval een foto gevonden met daarop Bernardus Petrus de Koning. Gemaakt op het balkon van het gerechtsgebouw in Middelburg, kort na zijn arrestatie. Naast hem staan enkele politiefunctionarissen. Deze Nardus heeft -met nog twee verdachten- ruim een jaar vast gezeten en is wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten.

In het boek 'Flesselingen' wordt het dossier 'Keersluismoord' door Piet Quite uitgelicht. Het complete verhaal met alle waar- en onwaarheden, speculaties en onbeantwoorde vragen wordt door Gerard van der Hoeven verteld in het boek "De Keersluismoord, een dubbele roofmoord in Vlissingen 1937".

Bijzonderheden

Het café stond op de hoek van Koningsweg en Paul Krugerstraat, op een steenworp afstand van de Keersluis brug.

Het pand

Het pand is gebouwd door Kievits & Caljé onder architectuur van P.H. van Niftrik. Het heeft een vrije wachtkamer voor het publiek wachtend op de stoomtram. Op 25 december wordt het als Café Bellamy (Bellamy (2)) geopend door D.P. Jorritsma.

Lauwereins

Johannes Franciscus Eduardus Lauwereins (Jan) wordt op 20 maart 1862 geboren als zoon van J.B.J. Lauwereins en C.H. van der Looi. Lauwereins sr. overlijdt in 1866, de weduwe heeft later een koffiehuis op de Dokkade. Jan trouwt op 22 oktober 1913 met Maria Johanna van der Staal, de dochter van één van zijn zussen. Het stel krijgt dispensatie voor dit huwelijk (Koninklijk Besluit 1-10-1913). Ze zijn dan inmiddels 51 en 40 jaar, de vermoedelijke reden waarom het echtpaar kinderloos is gebleven.
Jan Lauwereins begint zijn horecacarrière in het café van zijn moeder aan de Dokkade L 106, waar hij al op jonge leeftijd mee moet werken. Later neemt hij het café Lauwereins van haar over.

Zie ook

Externe links

Bronnen