Vlissingen Dronk

La Espero

 

La Espero

Koningsweg 47
Vlissingen

 

La Espero, Koningsweg 47. Is opvolger van café Keersluis en eerder Bellamy (2). Eigenaar is Daniël Polderman, opgevolgd door D. (Andries) de Hamer.

Geschiedenis

1937
Daniël Polderman jr. en Marie Polderman-Kokelaar

Na de moord in maart 1937 op het echtpaar Lauwereins wordt café Keersluis gesloten. Korte tijd later, op 17 juli, wordt het café heropend door Daniel Polderman, die het de naam La Espero geeft. Al in december hetzelfde jaar 1937, komt het café in handen van D. de Hamer.

1937
Andries de Hamer

Daniël Polderman verkoopt La Espero aan Andries de Hamer, een schilder uit Vlissingen, die het café op 11 december heropent. Volgens zijn zoon Dirk heeft Andries de naam La Espero direct van de gevel verwijderd en het café weer omgedoopt in café Keersluis. Helaas is de zaak nooit meer van zijn 'slechte naam' afgekomen. Andries en echtgenote Maria de Hamer-Reigel hebben het café nog ongeveer anderhalf jaar gerund. In 1939 wordt het pand (al sinds de dood van Lauwereins eigendom van de gemeente), afgebroken. Na de oorlog komt er een benzinestation voor in de plaats. Andries de Hamer vertrekt naar de Walstraat waar hij in juli 1939 Café Musical (2) heropent als Café Billard. De Hamer is op 75-jarige leeftijd overleden op 28 november 1972.

Foto's

Verhalen

Bijzonderheden

La Espero betekent 'de hoop' in het Esperanto. Daniel Polderman, lid van de Vlissingse esperantoclub, bedacht de naam.

Daniël Polderman

In het boek 'De Keersluismoord' van Gerard van der Hoeven vertelt Willem Polderman, de zoon van Daniël, over het korte verblijf van de familie in La Espero. Als 11-jarige jongen woonde hij in het café waar niet lang daarvoor de moord op het echtpaar Lauwereins had plaatsgevonden. Willem en zijn zus Bets kunnen zich de periode goed herinneren en kunnen zelfs een beschrijving geven van het interieur, inclusief de bloedvlek op de houten vloer, waar Marie een vloerkleed over had gelegd. Vader Daniël was postbode, moeder Marie zorgde voor de dagelijkse dingen. Bets hielp af en toe een handje in het café en weet nog goed dat de klandizie bestond uit varensgezellen die geen weet hadden van de vreselijke gebeurtenis van enkele maanden daarvoor. Een enkele plaatselijke 'dronkelap' wil nog weleens als grap bekennen dat hij de dader was, maar Daniël Polderman ziet hier geen humor in. Sterker nog, door de recente gebeurtenissen die in zijn café hebben plaatsgevonden heeft hij last van angstaanvallen. De moord is in die dagen nog steeds niet opgelost en Polderman vreest dat de daders weleens zouden kunnen terugkomen. De angsten worden dermate ernstig dat Polderman genoodzaakt is het café weer te verkopen. Hij vindt een opvolger in Andries de Hamer, die La Espero op 11 december heropent. Het verblijf van Polderman heeft dan nog geen half jaar geduurd. Daniël Polderman is op 2 mei 1963 overleden, hij is 75 jaar geworden.

Zie ook

Externe links

Bronnen