Vlissingen Dronk

Klomp

Café "Klomp" of "à la ville de Bruges" gevestigd op wat we nu kennen als Nieuwendijk 2. Gerund door W. Klomp en A.L.F.G. de Groof. Opvolgers zijn: Universel, Verhulst, Hintzen, Scaldis en Michieltje (2)

Geschiedenis

1879
W. Klomp

In 1879 is Wilhelm Klomp eigenaar van het café Klomp op het hoekje van de Nieuwendijk en de Ballastkade. Zijn "aanbehuwden Zoon" (stiefzoon, zie onder Bijzonderheden) A.L.F.G. de Groof neemt op 1 december 1882 de zaak over.

1882
A.L.F.G. de Groof

Rotterdammer A.L.F.G. de Groof vraagt in november 1882 vergunning aan voor de verkoop van sterken drank in het klein in perceel H no.85 Nieuwendijk genaamd Café Klomp ingaande 1 december 1882. Hij neemt het café over van zijn stiefvader Wilhelm Klomp. Op 1 februari 1883 maakt De Groof middels een advertentie bekend dat Café de Klomp die dag gesloten is i.v.m. zijn huwelijk.

1886
A.L.F.G. de Groof

In 1886 wordt "Het Huis met Veranda Café Klomp, staande en gelegen op de Nieuwendijk, zoo mede de daarin zoo gunstig bekende en goed beklante zaak met solieden inventaris waaronder uitmuntend biljart, pianino enz." te koop aangeboden.

1888
A.L.F.G. de Groof

In 1888 biedt De Groof "Café à la ville de Bruges" (v/h Café Klomp) te koop aan.

1890
W. Klomp

Wellicht heeft Klomp "Café à la ville de Bruges" weer van de stiefzoon overgenomen. Per 1 oktober 1890 doet Klomp nl. zelf zijn café over aan E.L. Aspeslagh. Onder dankbetuiging voor de ondervonden begunstiging hoopt hij dat zijn opvolger hetzelfde voorrecht zal mogen genieten. Aspeslagh gaat verder met de naam Universel

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Klomp/foto's

Verhalen

In mei 1881 dient W. Klomp een verzoek in bij de gemeente voor de aankoop van het stuk grond naast zijn eigen pand op Nieuwendijk H 83. Hij wil het perceel van 144 m2 gebruiken om zijn zaak uit te breiden. Bezwaren kunnen tot 21 mei schriftelijk bij de gemeente worden gemeld.
De aanvraag van Klomp wordt daarna als volgt in de gemeenteraad besproken:
"Komt in behandeling een adres van den heer W. Klomp, koffiehuishouder alhier, houdende mededeeling dat hij, tot vergrooting van zijn huis op den Nieuwendijk en tot uitbreiding zijner zaak, noodig heeft een gedeelte gemeentegrond, ter grootte van 144 m2, waarop hij zijn gbouw zou wenschen vooruit te bouwen; dat tot het bebouwen van den gevraagden grond, de boomen, staande in de nabijheid van het pand, geveld, en de toegestane erfpacht, van dat gedeelte van den grond, waarop eene waranda is gebouwd, zou moeten worden ingetrokken; dat adressant bereid is dien grond voor een hoogen prijs te koopen en daartoe stelt tien gulden per m2, onder voorbehoud echter, dat op den grond naar het front van het te bouwen gedeelte, niet meer gebouwd zal worden.
Redenen waarom hij zich minzaam tot den raad wendt met zeer beleefd verzoek, dit verzoek in te willigen.

Bijzonderheden

  • Wilhelm Klomp is 18 oktober 1877 gehuwd met Johanna Catharina van der Steen, weduwe van Vincent Baptist de Groof. Zij is een oudere zuster van Arij van der Steen, eigenaar van het Maison des Pilotes die jong stierf, waarna zijn zuster in de zaak stapte.
  • Arthur Leonard Felix Guillaume de Groof, zoon van Vincent Baptist de Groof en Johanna Catharina van der Steen. Gehuwd met Maria Meijer. Emigreert in 1891 naar Transvaal in Zuid-Afrika. De reden van zijn vertrek: 'zucht naar bestaansverbetering'.

Zie ook

Externe links

Bronnen