Vlissingen Dronk

Sintjacobscafé

 

Sintjacobscafé

Oude Markt 22
4381 ES Vlissingen

0118-441624
Website
Facebook

 

Begon in 2005 als koffiecafé op de hoek van Oude Markt en Vrouwestraat. Inmiddels uitgegroeid tot een goed bezochte koffie-, thee- en wijnbar.

Geschiedenis

2005
Koen Tesselaar en Anne-Bouk van der Hoeven

Begonnen als koffiecafé, opgestart in samenwerking met de Gemeente Vlissingen, als informatiepunt voor het nieuwe Fonteynecomplex. Bezoekers krijgen informatie over de achtergrond en de geschiedenis van de koffie. "Elke bak koffie heeft zijn eigen verhaal" vertelt eigenaar Koen Tesselaar in een artikel in de PZC van 15-2-2005. Koen runt het café samen met vriendin Anne-Bouk van der Hoeven. In 2021 vertrekt buurman Marcus naar het Bellamypark, wat een mooie gelegenheid is voor Koen en Anne-Bouk om hun zaak uit te breiden.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Sintjacobscafé/foto's

Verhalen

Koen Tesselaar en het niet-roken beleid

Uit De Faam 2-7-2008:
"Zodra je het koffie- en theezaakje binnen loopt merk je het al. Hier heerst gezelligheid. Warme kleuren, speelse accenten, heerlijke geuren en een jazzy loungesound verwelkomen je. Koen zit op een van zijn banken. Achter hem een prachtige zonsondergang gemaakt door fotograaf Lex de Meester.
Hij vertelt: "toen ik hier drie jaar geleden begon was het voor mij al meteen duidelijk: er mag niet gerookt worden". Het speciale van het St. Jacobscafé is de beleving van geuren en smaken. Sigarettenrook en de aanslag daarvan vertroebelen die sensatie. "Als je hier komt dan moet je kunnen genieten van verse koffie, heerlijk gezette speciaalthee en wil je de huisgemaakte appeltaart kunnen ruiken. Onder mijn vaste klanten zitten behoorlijk wat rokers. Het leuke is, ze missen het sigaretje hier niet. Willen ze wel roken, dan gaan ze even naar buiten on de luifel. Er ontstaat vaak een leuk contact en even later zie je ze weer geanimeerd binnen komen, ook in de winter".
Koen is niet bang dat als straks alle horeca rookvrij is hij een terugloop in klandizie constateert. Het is wel een feit dat er nu voor niet-rokers een groter aanbod ontstaat om uit te kiezen.
Koen gaat er van uit dat het weleens positief zou kunnen uitpakken, wat je aan de ene kant verliest wordt aan de andere kant weer aangevuld. "Het is wereldwijd zowat overal al ingevoerd. Hier in Nederland is het een laatste stuiptrekking". Niet rokende jongeren die graag in de horeca willen werken kunnen nu aan de slag, gezinnen met kinderen kunnen makkelijker overal naar binnen. "Tsja, het zal voor veel mensen even wennen zijn, maar....alles went".

Bijzonderheden

Koen Tesselaar

Koen (9-3-1971) begint zijn carrière op 17-jarige leeftijd op Camping de Nolle, het bedrijf van zijn ouders. Doet ervaring op in Zwitserland en staat tien jaar achter de bar bij Frapo's. Is in 1999 mede-oprichter van Popeye. In 2005 start hij het Sintjacobscafé.

Wijnfestival

Het Sintjacobscafé begon in 2005 als koffiecafé. In de volgende jaren heeft het café zich steeds meer ontwikkeld als wijnexpert. In juni 2011 organiseert het café samen met Elly Hullegie van wijnhandel Vitanova een wijnfestival in het centrum van Vlissingen. De Oude Markt wordt van 1 t/m 3 juli 2011 omgetoverd tot een idyllisch mediterraan terras. De wijnkenners hebben een buitengewone kwaliteitsselectie gemaakt, die in deze dagen geproefd mag worden. Er gaan vijfentwintig verschillende wijnen open. Voor 10 euro kan een kaart gekocht worden waarmee de liefhebber vijf wijnen mag proeven en beoordelen met een cijfer. Het Sintjacobscafé presenteert o.a. de Frog Island Pinot Noir Limestonecoast Australië, Vitanova komt met de witte Chablis Gilbert Picq & ses fils uit Chablis 2009.

Santiago de Compostela

De Sint Jacobskerk is zowel beginpunt als tussenstation van de beroemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Deze route voert langs 'Jacobskerken'. Nadat het bord - met daarop de afstand naar Santiago- uit de kerktuin is gestolen, schenken Koen en Anne-Bouk namens het Sintjacobscafé een nieuw paneel, gemaakt door Hans Walters. In juli 2015 vindt de onthulling plaats. Als de kerk gesloten is kan een officieel pelgrimsstempel opgehaald worden in het café aan de Oude Markt. Koen wil in 2016 een informatiebord plaatsen waarop tekst en uitleg wordt gegeven over Sint Jacob en de pelgrimsroute.
Op zondag 3 januari 2016 meldt de eerste pelgrim -Giovanni Pazienza- zich voor een stempel.

Zie ook

Externe links

Bronnen