Vlissingen Dronk

Theater CCXL

 

Theater CCXL

Spuikomweg 1
4381 LZ Vlissingen

Facebook

 

Geschiedenis

2015
Ad Weststrate en Cindy Willemse-Kooy

In 2015 wordt bioscoop Cine City uitgebreid met een theater. Deze moderne bioscoop- en concertzaal biedt ruimte aan 739 toeschouwers en is geschikt voor zowel theatervoorstellingen als het vertonen van reguliere films. Het theater is een ontwerp van architect Peter Flamend. Hij verwacht dat de combinatie van theater en bioscoop navolging zal krijgen. Op woensdag 6 oktober wordt CCXL geopend met de voorstelling van Brigitte Kaandorp. Cindy Willemse-Kooy is benoemd als directeur.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Theater CCXL/foto's

Verhalen

Bijzonderheden

Film by the Sea

Sinds 1999 vindt jaarlijks het filmfestival "Film by the Sea' plaats in Cine City. Het festival biedt zowel voorpremières van de grote commerciële films als arthousefilms die nog geen distributeur in Nederland hebben. Daarnaast onderscheidt het festival zich door de competitie van boekverfilmingen. Drijvende kracht achter het evenement is vanaf het begin artistiek directeur Leo Hannewijk.

Ad Weststrate

Ad Weststrate begint zijn bioscoopcarrière op 15-jarige leeftijd in de bioscoop van Goes, waar hij kaartjes mag scheuren. Na een kort avontuur in de wereld van het autoracen keert hij terug naar Zeeland en gaat een opleiding als filmoperateur volgen. Begin jaren tachtig ziet het er naar uit dat de bioscopen het moeten afleggen tegen de opkomende video en menig eigenaar verkoopt zijn zaak.
Voor Ad is dit echter een reden om een aantal bioscopen over te nemen, in 1983 koopt hij zaken in Enkhuizen, Krommenie, Goes en Alhambra in Vlissingen. Met steun van toenmalig wethouder Daan Bruinooge lukt het hem Alhambra te verbouwen en de capaciteit uit te breiden naar vier zalen. Het wordt een succes, in korte tijd stijgt het bezoekersaantal van 60.000 naar 100.000 per jaar.
Voor Weststrate is het echter niet genoeg, hij wil meer. Cinema's elders in de wereld worden mooier en groter en gaan steeds meer op een uitgaanscentrum lijken, een bioscoopbezoekje wordt een compleet avondje uit. Weststrate maakt plannen voor een gigantische bioscoop, met zeven zalen, een café, een restaurant en een grote foyer. Hij krijgt er veel commentaar op, men vindt het voor Zeeland 'over the top'.
Toch krijgt hij het voor elkaar, in 1998 verrijst aan de Spuikomweg de super moderne bioscoop Cine City.

Zie ook

Cine Café

Externe links

Website Cine City

Bronnen