Vlissingen Dronk

Toon's Snackbar Kiosk

 

Toon's Snackbar Kiosk

Boulevard Bankert 1
Vlissingen

 

Kiosk van Toon Keersemaker en later ook dochter Wilma aan het eind van Boulevard Bankert.

Geschiedenis

1983
Wilma Keersemaker

Aan de heer G.J. (Gerard) Niemantsverdriet uit Oost-Souburg wordt in november 1983 een hinderwetvergunning verleend voor het oprichten en in werking hebben van een verkoopruimte waarin o.a. voedings- en genotmiddelen in oliën en vetten worden gebakken op een perceel aan Boulevard Evertsen, ter hoogte van Het Strandhotel. Gerard is destijds de partner van Wilma (W.S.) Keersemaker, de dochter van Toon. In september 2015 loopt de erfpacht af, de gemeente is niet bereid deze te verlengen. Dit betekent dat er een einde komt aan fritesverkoop door de familie Keersemaker op de Boulevard. Op 20 september sluit de kiosk.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Toon's Snackbar Kiosk/foto's

Verhalen

Kraanwagen binnen

Op 6 juni 2011 rijdt een kraanwagen van Meijers Staalbouw uit Serooskerke de kiosk binnen. De wagen was rond kwart over acht 's morgens tijdens een hevige regenbui van de weg geraakt. Aanvankelijk werd er rekening mee gehouden dat er een gasleiding was geraakt, de wagen kon pas worden weggehaald nadat Delta de gastoevoer naar de kiosk had afgesloten. Er is veel schade en de verwachting is dat er de verdere zomer frites en ijs verkocht moet worden vanuit een noodwagen. De herstelwerkzaamheden gaan sneller dan verwacht en na slechts zes weken na het ongeluk kan de zaak weer open. Op 22 juli wordt de kiosk officieel heropend.

Herinnering aan Toon

Door Henk Feij:
Frites van Toon ken ik al uit 1966-67! Dat Toon, met zijn éne arm, zijn friteswagen kort na 10 uur parkeerde bij de Christelijk ULO aan de Hendrik Avercamplaan. Hup, vlug de frituur op volle por, want om kwart over 10 was het pauze. Het werd ‘Toedeledoki’-avant-la-lettre: menige inhoud van een brooddoos verdween onaangeroerd in de afvalbak of bleef in de schooltas tot een volgende dag.
Al op maandagmorgen, wanneer ik voor de pauze in het aardrijkskundelokaal zat, het dichtst aan de straat, meende ik dat de baklucht zich al vroeg mengde met de geur van ons als jongens en meisjes.
In een kwartier werden leerlingen met veel zakgeld van friet voorzien. Er werd soms grof geld geleend aan en van elkaar, of zoveel mogelijk een frietje gebietst. De grootste klodder mayonaise lag lekker boven in zo’n puntzakje, dus het was vaak opschieten geblazen, je moest tenslotte ook nog even snel illegaal roken....
Toon raapte zo nodig ook het afval bijeen voor vertrek; het leek erop dat dat enige voorwaarde van de schooldirectie was. Een kwartier later schoof Toon de hoek om, naar de Openbare ULO aan de Adriaan Coortelaan. Daar werd om half 11 gepauzeerd.
De twee scholen samen te laten pauzeren zou wellicht (te) gezellig zijn geweest? Dit was ook beter voor Toon!
Frites van Toon stond vast ook bij de RHBS, Zeevaartschool? LTS? UTS?

Bijzonderheden

  • Wilma Keersemaker is bijna letterlijk opgegroeid in de 'frituur'. Vader Toon begon kort na de oorlog met de verkoop van frites op de Boulevard. Hij reed in de zestiger jaren rond met zijn friteswagen en in de jaren zeventig had hij Toon's Cafetaria in Souburg.
  • Het gebouw waarin de snackbar annex kiosk is gevestigd, is eigendom van mevrouw Stroo.
  • In 2001 is er sprake van dat de snackbar moet verdwijnen. De gemeente Vlissingen is van mening dat de kiosk niet meer in de omgeving past. Men spreekt zelfs van een historische vergissing. Als alternatief wordt de winkelgalerij bij de Plaza genoemd, maar daar wil eigenaresse Wilma Keersemaker niets van horen. De kiosk staat daar niet 'in de loop', het pleintje tussen de Sardijntoren en de Strandveste zou een betere locatie zijn. Wilma heeft het gevoel dat er met Toon's kiosk wordt gesold. Voordat de kiosk een plekje kreeg op de Boulevard had de familie Keersemaker nog een rijdende frituur. Op last van de gemeente werd deze ingeruild voor dit permanent gebouw. De eigenaresse, mevrouw Stroo, wil het nu aan de gemeente verkopen. Wilma vindt dat ze als huurder ook rechten heeft en heeft de eerste optie om de kiosk te kopen. Ze wil het gebouwtje schilderen met de kleuren van de Sardijntoren zodat het beter in de omgeving past. De gemeente wil het echter in blauw en wit, de kleuren van de zee.
  • In december 2014 opent Wilma in de Walstraat Wilma's Eten & Drinken.

Zie ook

Externe links

Bronnen