Vlissingen Dronk

Valentijn

 

Valentijn

Nieuwendijk 14
4381 BX Vlissingen

 

Restaurant op Nieuwendijk 14 met uitzicht op de vissershaven. Wordt opgevolgd door Figaro, Celtic Haven, Terra Mare en RJ's Lunchcafé. De smalle voorgevel aan de voorkant aan de Nieuwendijk laat de bezoeker aanvankelijk in het ongewisse. Totdat hij via de smalle entree ineens midden in een zee van licht terecht komt in het ruime restaurant, dat over de volle breedte uitkijkt op de oude Vissershaven, die jachthaven moet worden.

Geschiedenis

1988
Bart Stinenbosch

Op 13 februari 1988 opent de uit Bergen op Zoom afkomstige Ph.B.M.(Philibert of Bart) Stinenbosch zijn restaurant Valentijn. De datum is dus niet geheel toevallig gekozen! Bart (eerder werkzaam als cruisemanager), heeft voor zijn restaurant gekozen voor "romantisch tafelen" en een kleine menukaart met Zeeuwse gerechten. Stinenbosch vertrekt in 1996 naar 't Vooronder.

1996
Pedro Ventevogel en Arlette Ventevogel-Boersma

Op 6 januari dat jaar nemen Pedro en Arlette Ventevogel het restaurant over. Vier jaar later, na een verbouwing, hernoemen Pedro en Arlette Valentijn in Figaro.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Valentijn/foto's

Verhalen

Aardappels

  • Bart Stinenbosch in een artikel in de PZC: "Ik heb in mijn zaak het geluk dat het publiek zich bij de voordeur zelf selecteert. Toen we begonnen hadden we dat niet, dan zeggen ze bijv. goh heb je geen gebakken aardappels. Nee, op dat moment is het garnituur een aardappelkoekje". Stinenbosch kan zich ook ergeren aan verhalen van gasten die komen vertellen dat ze bij een collega 'zo verschrikkelijk slecht hebben gegeten'. "Dan verwachten ze van mij een reactie. In zo'n situatie zeg ik liever iets als 'jammer van uw goeie centjes, maar ja we zijn allemaal mensen'."

Bijzonderheden

  • Bart Stinenbosch werkte na zijn opleiding aan de hotelschool onder meer in het Amstelhotel in Amsterdam, Britannia in Vlissingen en het Golden Tuliphotel in Terneuzen. Daarna volgde een aantal jaren als cruisemanager in de passagiersvaart. Te lang te vaak van huis was de aanleiding om iets voor zichzelf te beginnen en zo kwam Bart in Vlissingen terecht. Stinenbosch heeft een romantisch restaurant voor ogen en noemt het Valentijn.
  • Chefkok bij Stinenbosch is Hans van de Linde. Werkte eerder in Britannia en Strandhotel in Vlissingen en bij restaurant d'Ouwe Werf in Veere.
  • Vanaf 10 januari 1998 houdt Valentijn vijf weken lang een 'Montignac-festival. Pedro Ventevogel biedt keuzemenu's van drie gangen aan voor volgers van de Franse kok Montignac. Valentijn had al eerder gerechten van Montignac op het à la cartemenu.
  • In april 2014 openen Pedro en Arlette aan het Bellamypark Pancakes & Pastas met daarbij de ijssalon 'Choco & Vanille'.

Zie ook

Externe links

Bronnen