Vlissingen Dronk

Zomerlust

 

Zomerlust

Groote-Abeele
Groot-Abeele

 

Café van de weduwe Lauwereins aan de Groote-Abeele, geopend op 8 mei 1881.

Geschiedenis

1881
Wed. C.H. Lauwereins-van der Looi

Clara Hermina Lauwereins verkoopt in 1880 haar Koffijhuis en Logement De Kersenboom aan de Grote Markt in Middelburg en vertrekt naar Groot-Abeele. Het is niet precies bekend hoe lang ze hier verbleef, maar in 1898 staat ze vermeld als koffiehuishoudster aan de Dokkade in Vlissingen (zie Lauwereins).

Foto's

Verhalen

Bijzonderheden

De weduwe Lauwereins

Clara Hermina Lauwereins-van der Looi heeft in de tweede helft van de negentiende eeuw vier horecazaken gehad. Ze begon in Vlissingen, vertrok naar Middelburg en keerde enkele jaren later, met een tussenstop in Groot-Abeele, terug naar Vlissingen.
Clara werd geboren op 18 september 1822 als dochter van Frederik van der Looi en Johanna Wilhelmina van Olphen. Op 18 december 1844 trouwt ze met Johannes Baptiste Lauwereins (Oostende 1818). Lauwereins overlijdt in Vlissingen op 8 juni 1866. Volgens de rouwadvertentie die de weduwe plaatst na een langdurig en smartelijk lijden. Hij laat haar acht kinderen na, waarvan zeven nog minderjarig. Lauwereins staat vanaf zijn huwelijk tot aan zijn dood geregistreerd als (zee)loods bij het Belgisch Loodswezen.
Tijdens haar huwelijk wordt Clara van der Looi uitsluitend genoemd als particuliere (zonder beroep), maar vanaf februari 1866 (het huwelijk van haar oudste dochter), staat ze ingeschreven als herbergierster. En zo ook vier maanden later bij het overlijden van haar echtgenoot. Door diens dood komt de weduwe in financiële problemen, het is aan te nemen dat zij instapt in het familiebedrijf De Gouden Leeuw.
Als op 20 januari 1875 het Koffijhuis en Logement De Kersenboom aan de Grote Markt in Middelburg bij opbod wordt verkocht, wordt ze de nieuwe eigenaar. Amper een maand later opent ze de zaak als 'De Oude Kersenboom', dit om onderscheid te maken met een nieuw koffiehuis met de naam 'De Nieuwe Kersenboom', wat uitgebaat wordt door de erfgenamen van haar voorganger.
Hoe de zaken gaan is onbekend, maar er lijkt een moment te zijn geweest dat ze heeft overwogen om uit de zaak te stappen. In februari 1876 biedt ze het koffiehuis te huur aan maar dit heeft blijkbaar geen doorgang gevonden. Vier jaar later doet ze opnieuw een poging haar koffiehuis van de hand te doen. Ditmaal met meer succes. De weduwe vertrekt naar Groot-Abeele en opent daar Café Zomerlust. Hoe lang dit café heeft bestaan is (nog) niet bekend.
Vanaf 1898 staat de weduwe Lauwereins vermeld als koffiehuishoudster aan de Dokkade wijk L 106 (later nr. 39), zie Lauwereins. Volgens adresboeken vanaf 1903 woont ze hier tot aan haar dood in september 1912. Haar jongste zoon Johannes Franciscus Eduardus Lauwereins werkt al enige jaren mee in het café van zijn moeder als hij het omstreeks 1904 van haar overneemt. In 1926 verplaatst hij zijn zaak naar Koningsweg 47. Hier, in Café Keersluis, worden hij en zijn vrouw op 4 maart 1937 vermoord.

Het gezin Lauwereins-van der Looi was woonachtig in de Lange Nieuwstraat (nabij de kade) Wijk H 128, Lange Nieuwstraat Wijk H 145, Oostzijde (Oude Haven, nabij de Nieuwstraat) Wijk H 126, Beursstraat Wijk D 26 en Nieuwendijk Wijk H 49. De adressen H 128 en H 145 zijn panden die in bezit zijn van Johanna van Olphen, de moeder van Clara Lauwereins.

Zie ook

Externe links

Bronnen