Vlissingen Dronk

The Flying Dutchman

Regel 56: Regel 56:
 
<gallery>
 
<gallery>
 
Flying terras parasol 1986.jpg | De parasol 1986
 
Flying terras parasol 1986.jpg | De parasol 1986
 +
</gallery>
 +
====Eenrichtingsverkeer====
 +
Vanaf maart 1998 gelden nieuwe openings- en sluitingstijden voor de Vlissingse cafés. Met het plaatsen van een sticker op de deur van The Flying Dutchman wordt dit 'eenrichtingsverkeer' officieel ingesteld door  Burgemeester Van der Doef. De sticker geeft aan dat bezoekers tussen twee en drie uur 's nachts het café alleen nog maar mogen verlaten. Voor de twee zaken met een nachtvergunning gelden andere tijden, daar gaat het eenrichtingsverkeer in tussen vier en vijf uur.<br>
 +
Aanleiding voor de maatregel is dat het gemeentebestuur ieder jaar met het dilemma zit hoe ze de horeca en de bezoekers de ruimte moeten geven en tegelijkertijd de stad leefbaar kunnen houden. Cafés mogen tot twee uur open blijven. Zaken die ervoor kiezen om tot drie uur open te zijn moeten daarvoor voorzieningen treffen. Zij moeten een geluidsluis bouwen en een toezichthouder aanstellen die in het bezit is van het diploma sociale hygiëne. De afmeting van de sluis moet van deur tot deur minimaal 1.80 zijn Als die binnendeur dicht gaat kan de buitendeur open. Niemand mag er tussen twee en drie uur in, maar wel uit.<br>
 +
Op de door Van der Doef geplaatste sticker staat en rood verkeersbord met een witte balk waarbij in de balk de tekst 2.00 - 3.00 uur staat. Controle door de politie is eenvoudig. Een café dat geen sticker heeft moet om twee uur dicht en er mogen dan geen klanten meer in de zaak zijn.
 +
<gallery>
 +
Flying Doef 1998.jpg | Burgemeester Van der Doef plaatst de sticker (Foto PZC 28-3-1998)
 
</gallery>
 
</gallery>
 
==Bijzonderheden==
 
==Bijzonderheden==

Versie van 17 dec 2016 om 22:24

 

The Flying Dutchman

Smallekade 15
4381 CE Vlissingen

 


Smallekade 15, één van de mooiste straathoeken. ("De allermooiste straathoek ruikt naar koffie en naar bier".) Ik verdenk Blof ervan dat ze de deze hoek bij het schrijven in gedachten hadden.

Geschiedenis

1977
Anne Kamstra

Anne Kamstra en Mirjam Schellekens hadden er van 1977 tot 1989 het prachtige café The Flying Dutchman. Anne organiseerde muziekavonden met vooral jazzbandjes. In 1988 opent Anne op de bovenverdieping het nachtcafé Dakota.

1990
Leonie Gommers

De zaak wordt in september 1990 overgedaan aan Leonie Gommers (Anne opent een hotel in Westkapelle)

1999
Leo Huser en Robbert Huser

In mei 1999 worden vader Leo en zoon Robbert Huser de nieuwe eigenaars. Leo heeft zijn vooroordeel 'bet beste van Vlissingen is de bus naar Middelburg' over boord gegooid om samen met zoon Robbert de Flying Dutchman nieuw leven in te blazen. Tot grote spijt van menig Vlissinger verdwijnt in 2001 de naam Flying Dutchman. Het pand wordt overgenomen door André en René Verhoef, zij openen er hun Café Nationaal.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op The Flying Dutchman/foto's

Verhalen

Parasol

Aan de bar bedenkt Anne een plan voor een grote parasol. Zo groot als het terras moest hij worden. Omdat de zuil niet centraal kan worden geplaatst moet deze excentrisch, links uit het midden. Het is technisch uitvoerbaar, het resultaat is een parasol annex paraplu met één haakse hoek, één afgeschuinde hoek en de rest 'normaal'. Een uniek exemplaar volgens Anne, de enige in zijn soort. Techneuten zijn 3 maanden bezig geweest met denk- en rekenwerk, het bouwen nam slechts een week in beslag. De rood/witte parasol heeft een diameter van ruim veertien meter, groot genoeg om alle terrasbezoekers schaduw of paraplu te bieden.

Eenrichtingsverkeer

Vanaf maart 1998 gelden nieuwe openings- en sluitingstijden voor de Vlissingse cafés. Met het plaatsen van een sticker op de deur van The Flying Dutchman wordt dit 'eenrichtingsverkeer' officieel ingesteld door Burgemeester Van der Doef. De sticker geeft aan dat bezoekers tussen twee en drie uur 's nachts het café alleen nog maar mogen verlaten. Voor de twee zaken met een nachtvergunning gelden andere tijden, daar gaat het eenrichtingsverkeer in tussen vier en vijf uur.
Aanleiding voor de maatregel is dat het gemeentebestuur ieder jaar met het dilemma zit hoe ze de horeca en de bezoekers de ruimte moeten geven en tegelijkertijd de stad leefbaar kunnen houden. Cafés mogen tot twee uur open blijven. Zaken die ervoor kiezen om tot drie uur open te zijn moeten daarvoor voorzieningen treffen. Zij moeten een geluidsluis bouwen en een toezichthouder aanstellen die in het bezit is van het diploma sociale hygiëne. De afmeting van de sluis moet van deur tot deur minimaal 1.80 zijn Als die binnendeur dicht gaat kan de buitendeur open. Niemand mag er tussen twee en drie uur in, maar wel uit.
Op de door Van der Doef geplaatste sticker staat en rood verkeersbord met een witte balk waarbij in de balk de tekst 2.00 - 3.00 uur staat. Controle door de politie is eenvoudig. Een café dat geen sticker heeft moet om twee uur dicht en er mogen dan geen klanten meer in de zaak zijn.

Bijzonderheden

  • In 1977 verwierf Anne Kamstra het gerenommeerde café-restaurant Corner House en na 6 maanden verbouwen was het klassieke café veranderd in een Engelse Pub. De bar en 17e eeuwse houten wandpanelen werden uit het Engelse Albion overgevaren.
  • Op woensdagavond moeten de leren fauteuils bij de open haard wijken voor muziekliefhebbers. Evenals op de eerste vrijdag van de maand wordt er dan live-jazz gespeeld in allerlei genres. Op andere dagen klinkt er muziek uit de uitgebreide platencollectie of uit de pianola met muziekbanden van Scott Joplin en Fats Waller.
  • Vrijdags van 5 tot 7 is er 'borreluur' waarbij een vaste groep klanten zorgt voor een hartige hap. Een kleintje pils kost dan slechts 1 gulden. Als tegenprestatie krijgen ze op zondagavond een koude schotel 'van het huis'.
  • Anne is een auto-fanaat, voor mede-fanaten wordt regelmatig op zondagochtend koffie geschonken.

Zie ook

Externe links

Bronnen