Vlissingen Dronk

Buurthuis Marnix

 

Buurthuis Marnix

Noordbeekseweg 18
Vlissingen

 

Club- en Buurthuis Marnix, van 1977 tot ca. 1985 aan de Noordbeekseweg 18.

Geschiedenis

1977
Stichting Sociaal Kultureel Werk SKW

Buurthuis of Clubhuis Marnix is onderdeel van de Stichting Sociaal Kultureel Werk in Vlissingen. Het wordt in 1977 in gebruik genomen aan de Noordbeekseweg, tussen West-Souburg en Westerzicht. Het clubhuis is een nieuw onderkomen voor de jeugd die tot dan toe onderdak vond in het handenarbeidlokaal van de in de buurt gelegen Marnixschool. Deze locatie heeft geen uitbreidingsmogelijkheden voor de honderden kinderen die er wekelijks komen. Een plek in het toekomstige wijkcentrum bleek geen optie. De oplossing kwam met de sluiting van clubhuis De Globe. De barak achter het pand -eigendom van SKW- werd afgebroken en aan de Noordbeekseweg weer opgebouwd. In augustus 1977 wordt het clubhuis officieel geopend.

Foto's

Verhalen

Scholierencafé

Aan het begin van het nieuwe schooljaar 1983 wordt in clubhuis Marnix het project 'Scholierencafé' gestart. Jongeren kunnen er op woensdag- en vrijdagavond terecht om wat muziek te draaien en een spelletje voetbal of tafeltennis te spelen. Bij het woord café willen ouders nog wel eens hun wenkbrauwen fronsen, maar ze kunnen gerust zijn want er wordt geen alcohol geschonken. Het geeft slechts aan dat men vrij is om te komen en gaan. Maar om te bereiken dat toch een zekere mate van groepsbinding ontstaat en uit voorzorg dat de jongelui alleen zo nu en dan binnen lopen om de boel op stelten te zetten, wordt vijf gulden entree per maand gevraagd.
Eric Dijnen en Robert Lingier zijn behalve regelmatige bezoekers ook vrijwilliger die bij toerbeurt de koffie verzorgen. "Als ons huiswerk af is en er is geen goed programma op de TV, dan gaan we direct hier heen. In deze ruimte kunnen we zelf plaatjes draaien, er is een voetbalspel, we kunnen tafeltennissen, sjoelen, dammen en kaarten". Henk van den Boomgaard, vrijwilliger bij SKW, is één van de vaste medewerkers. Omdat er nogal wat baldadigheid door de jeugd in de wijk gepleegd werd, heeft een commissie, die vandalisme bespreekbaar wil maken, besloten dit project op te starten.

Bijzonderheden

Clubtijden

  • maandag 19.30 - 21.00 jongens en meisjes van 11 tot 14 jaar
  • dinsdag 18.30 - 20.00 jongens en meisjes 6 tot 8 jaar
  • woensdag 14.00 - 15.30 jongens en meisjes 4 tot 6 jaar
  • woensdag 19.00 - 20.30 jongens 8 tot 10 jaar
  • donderdag 19.00 - 20.30 meisjes 8 tot 10 jaar
  • vrijdag 20.00 - 23.00 jongerensoos 13 tot 16 jaar


Medewerkers

  • Clubhuis Marnix: Kees Catsman

Zie ook

Externe links

Bronnen