Vlissingen Dronk

Cine City

 

Cine City

Spuikomweg 1
4381 LZ Vlissingen

Website

 

Bioscoop aan de Spuikomweg, is de opvolger van Alhambra.

Geschiedenis

1998
Ad Weststrate

Ad Weststrate begint zijn bioscoopcarrière op 15-jarige leeftijd in de bioscoop van Goes, waar hij kaartjes mag scheuren. Na een kort avontuur in de wereld van het autoracen keert hij terug naar Zeeland en gaat een opleiding als filmoperateur volgen. Begin jaren tachtig ziet het er naar uit dat de bioscopen het moeten afleggen tegen de opkomende video en menig eigenaar verkoopt zijn zaak.
Voor Ad is dit echter een reden om een aantal bioscopen over te nemen, in 1983 koopt hij zaken in Enkhuizen, Krommenie, Goes en Alhambra in Vlissingen. Met steun van toenmalig wethouder Daan Bruinooge lukt het hem Alhambra te verbouwen en de capaciteit uit te breiden naar vier zalen. Het wordt een succes, in korte tijd stijgt het bezoekersaantal van 60.000 naar 100.000 per jaar.
Voor Weststrate is het echter niet genoeg, hij wil meer. Cinema's elders in de wereld worden mooier en groter en gaan steeds meer op een uitgaanscentrum lijken, een bioscoopbezoekje wordt een compleet avondje uit. Weststrate maakt plannen voor een gigantische bioscoop, met zeven zalen, een café, een restaurant en een grote foyer. Hij krijgt er veel commentaar op, men vindt het voor Zeeland 'over the top'.
Toch krijgt hij het voor elkaar, in 1998 verrijst aan de Spuikomweg de super moderne bioscoop Cine City. In 2015 wordt de bioscoop uitgebreid met een theater, zie verder Theater CCXL.

Foto's

Verhalen

Bijzonderheden

  • Sander Verdonk: bedrijfsleider
  • Ed Geldof
  • In 2008 opent lunchroom SES in Cine City

Film by the Sea

Sinds 1999 vindt jaarlijks het filmfestival "Film by the Sea' plaats in Cine City. Het festival biedt zowel voorpremières van de grote commerciële films als arthousefilms die nog geen distributeur in Nederland hebben. Daarnaast onderscheidt het festival zich door de competitie van boekverfilmingen. Drijvende kracht achter het evenement is vanaf het begin artistiek directeur Leo Hannewijk.

Foto's

Zie ook

Cine Café

Externe links

Website Cine City

Bronnen