Vlissingen Dronk

De Zonnebloem

 

De Zonnebloem

Westerhavenweg 1
Vlissingen

 

Het Havendorp (of bij Vlissingers beter bekend als 't Avedurp) was een stadswijk bestaande uit noodwoningen en barakken. Door oorlogshandelingen in de tweede wereldoorlog was er direct na de oorlog een groot tekort aan bewoonbare huizen. Daarom moesten er in snel tempo vele noodwoningen worden gebouwd. Dat gebeurde o.a. aan de Singel, Paul Krugerstraat, Bloemenlaan, Bilderdijklaan, enz. Aan de kop van de Buitenhaven verrees zelfs een heel dorp, het Havendorp. Het Havendorp bestond uit vele piepkleine huisjes bestemd voor de bewoners van Vlissingen, en Zwitserse houten barakken bestemd voor dijkwerkers die hier de dijken gingen herstellen. Vanaf 1952 zijn deze barakken in gebruik genomen als 'Ambonezenkamp'. De woonhuisjes hadden geen voordeur, alleen een achterdeur, en hoewel er wel gewoon straten waren (met namen van schepen en scheepsonderdelen), liep de benummering door in het hele dorp. Voor grotere gezinnen was één zo'n huisje uiteraard veel te klein. Sommige gezinnen hadden er daarom twee. Het Havendorp was een heel compleet dorp. Alles wat nodig was, was er. Zo waren er aan de Gaffelstraat tal van winkeltjes, een kruidenier, een melkboer, enz. Aan het Roerplein zat café De Boei en aan de Westerhavenweg zat het schooltje De Zonnebloem. Ook een kerk mocht niet ontbreken. Er was zelfs een souvenierwinkeltje. Heel veel wat oudere Vlissingers hebben wel herinneringen aan het Havendorp. Het schijnt dat het er vooral in het begin heel erg gezellig was. Er werden zo net na de oorlog heel veel kinderen geboren en men leefde toe naar betere tijden. Werk was er in overvloed. In die zelfde periode werd er natuurlijk ook hard gewerkt aan de wederopbouw van Vlissingen. In de tweede helft van de jaren '50 gingen steeds meer gezinnen verhuizen naar een "echte" woning. Daarom ging het Havendorp in de jaren '60 verpauperen en werd het systematisch gesloopt. Toch zijn veel mensen er nog lang blijven wonen. Er heeft ooit een artikel over het Havendorp in de PZC gestaan met de kop; Het Havendorp, geliefd en verguisd. Deze kop zegt veel. De omstandigheden waren slecht, maar aan de andere kant was het ook een hele leuke tijd.

Geschiedenis

De Zonnebloem werd in 1947 feestelijk geopend door burgemeester B. Kolff. Het gebouw deed oorspronkelijk dienst als kleuterschool en werd daarnaast gebruikt voor toneel- en filmvoorstellingen. Ook werden er bruiloften en partijen gehouden en hielden de Nederlands Hervormde Gemeente en de Rooms-Katholieke Kerk er tijdelijk hun zondagsdiensten.

Foto's

Verhalen

Bijzonderheden

Het Havendorp lag aan de noordkant van de buitenhaven. Er stonden 389 huizen, 330 stenen en 59 houten woningen. De wijk was uitgerust met een politie- en brandweerpost en tien noodwinkels met o.a. een bakker, slager, kruidenier.

Zie ook

Externe links

Bronnen