Vlissingen Dronk

Flandria

 

Flandria Bar

Bellamypark 7
4381 CG Vlissingen

 

Café Bellamypark 7. Opvolger van De Witte Ballons en opgevolgd door Frapo's.

Geschiedenis

1972
Jan Peters en Riet Peters

Jan en Riet Peters openen op 11 augustus 1972 de Flandria, Bellamypark 7, als opvolger van De Witte Ballons. Het echtpaar Peters had hiervoor op de Nieuwendijk 5 ook al een café met de naam Flandria. Na het vertrek van de familie Peters naar Café De Eendracht in de Walstraat, wordt op Bellamypark 7 Frapo's gevestigd.

Foto's

Verhalen

Feyenoord perikelen

Bericht uit de PZC van 31 augustus 1983:

Bonje bij Feyenoordsupporters
Eén scheldwoord wordt de aanwezigen in bar De Flandria onthouden en dat is 'Ajax'. Maar verder gaat het flink tekeer in de rokerige zaal. Feyenoord-supporters zijn bijeen, maar hand in hand gaan de kameraden niet. Sterker nog, van enige kameraadschap is helemaal geen sprake. 't Is bonje tussen de Feyenoord-fans onderling.
De supportersvereniging 'Vrienden van Feyenoord' en de nieuwe fanclub 'Feyenoord Zeeland' gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Het waarom komt diezelfde avond meermalen aan het licht: racistisch gedrag en overmatig drankgebruik van enkelen heeft een wig gedreven in de Zeeuwse groep Feyenoord-supporters.
Het Vlissingse etablissement is uitgekozen voor de oprichtingsvergadering van de nieuwe supportersclub 'Feyenoord Zeeland'. Vertegenwoordigers van de oude club geven acte de presence en dat leidt tot heftige discussies.

Joop van Haaren uit Vlissingen, oud-voorzitter van de 'Vrienden van Feyenoord' wordt die avond unaniem gekozen tot voorzitter van de nieuwe club. Groen en geel ergerde Van Haaren zich de afgelopen maanden aan zijn mede-bestuursleden van de 'Vrienden van Feyenoord'. Wat gebeurde er namelijk in de periode voordat Van Haaren ajuus zei en vertrok. Allereerst was daar het feit dat Van Haaren zijn inspanningen om een ledenvergadering uit te schrijven niet beloond zag. De rest van het bestuur wilde er niet aan, omdat een ledenvergadering twee jaar eerder slechts drie leden trok. De zaak escaleerde echter pas toen een bus vol Zeeuwse Feyenoord-supporters -op weg naar Amsterdam- Goes aandeed en daar vier leden de bus met de Hitlergroet stonden op te wachten. 'Kwajongenswerk', vond het bestuur, maar voor Van Haaren was het de druppel die de emmer deed overlopen. Hij wenste maatregelen tegen dat rapaille en die bleven uit.
Desondanks blijken vertegenwoordigers van 'Vrienden van Feyenoord' in Bar Flandria nog in het duister te tasten over de reden waarom Van Haaren de nieuwe club 'Feyenoord Zeeland' in het leven riep. "Ik vind het trouwens onsmakelijk en triest dat we dit via een advertentie in de krant moesten vernemen. Bovendien is het ook onsmakelijk en triest dat Feyenoord-supporters op deze manier bij elkaar moeten komen" verklaart de in Heinkenszand woonachtige voorzitter Piet Bal van de 'Vrienden van Feyenoord'. Bal constateert voorts dat er zich tijdens de busreis naar het Rotterdamtoernooi eveneens onsmakelijkheden hebben afgespeeld. Zo zouden enkele leden die thans lid zijn van 'Feyenoord Zeeland' lege blikjes bier hebben gebruikt als sanitaire voorziening.
"Er was ontevredenheid bij de leden", repliceert Joop van Haaren. Piet Bal: "Moet je daarom in een blikje plassen?". De discussie dreigt even te ontaarden in een ordinaire scheldpartij, maar dan klinken ergens uit de zaal verlossende woorden: "Ik vraag me af of dit allemaal ter zake doet". Even is het stil. Joop van Haaren vervolgens: "Het is te betreuren dat er in een kleine gemeenschap als Zeeland twee supportersverenigingen zijn. Ik wil dit er nog bij zeggen: als ik merk dat er leden zijn in onze vereniging die zich misdragen dan worden ze er gelijk uit gezet. Dat geldt ook voor bestuursleden. Daar wordt dan in een ledenvergadering over beslist".
Piet Bal ("ik wil jullie in ieder geval bedanken voor de spreektijd die wij hier krijgen"): "De sfeer in de bus naar het AD-toernooi was verschrikkelijk, daar ben ik het volkomen mee eens. Maar we hebben daartegen de nodige maatregelen. Die komen in het volgende clubblad". Joop van Haaren: "Dat racisme kan bij mij niet door de beugel. Daar ben ik een groot tegenstander van. Dat hoort niet thuis in een supportersvereniging". Piet Bal: "Die opmerking zit me niet lekker. Ik kan me nog herinneren dat we met de bus naar de Europacupwedstrijd tegen Radnici Nis zijn geweest. Er reden toen ook wat Joegoslaven met ons mee, donkere types. Feyenoord won, maar werd met het resultaat van de andere wedstrijd toch uitgeschakeld. Die Joegoslaven hadden een fles sterke drank bij zich en die ging rond in de bus. En dan wil je zeggen dat wij racististen zijn? " Joop van Haaren: "Ik heb niet gezegd dat de vereniging racistisch is, maar er zitten leden bij die wel racistisch zijn en die moeten weg". Piet Bal: "Goed, ik heb een voorbeeld. Stel dat iemand van ons op Janmaat of Glimmerveen stemt. Dan word je als een racist gezien, maar moet je zo iemand weren uit je vereniging". Joop van Haaren: "Als je die tijd had meegemaakt dan zou je wel anders praten. Zulke jongens komen er bij ons niet in".

Concurrentie
Het blijft broeierig in het Vlissingse etablissement. Van enige feestelijkheden rond de oprichting van 'Feyenoord Zeeland' (binnen afzienbare tijd 35 leden) is niets te bespeuren. Sinds jaar en dag is het gebruikelijk dat supportersgroepen van verschillende verenigingen in stadions streng worden gescheiden en daarom is het moeilijk voor te stellen dat de aanwezige voetballiefhebbers ooit dezelfde vereniging zitten aan te moedigen op dezelfde tribune. Allemaal vrienden van Feyenoord maar niet van elkaar. <br< "Wij zullen jullie beconcurreren op een felle manier, maar niet met geweld", verklaart Piet Bal. "Wij voeren concurrentie op een sportieve manier. We gaan proberen leden van jullie af te pakken. Dat doen bedrijven ook. Klanten van anderen afpakken. U zegt dat onze leden geen inspraak hebben. Toch heeft in ons clubblad van maart een enquête gestaan waarin de leden gevraagd wordt eens na te denken over bepaalde dingen die georganiseerd kunnen worden. Daar hebben we leuke reactie op gekregen. Binnen afzienbare tijd hebben we een bowling- en feest- en bingo-avond". De reactie vanuit de zaal: "Jullie moeten samenwerken, niet elkaar tegenwerken". Applaus. Joop van Haaren: "Als Goes concurrentie wil op een sportieve manier, dan doen wij dat ook. Ik wil dat we als vrienden uit elkaar gaan".

De supportersvereniging 'Vrienden van Feyenoord' bestaat zo'n twaalf jaar. Opvallen is dat het ledental van de vereniging onwillekeurig gekoppeld is aan het gemiddelde toeschouwersaantal in de Rotterdamse Kuip. In de toptijd van Feyenoord telde 'Vrienden van Feyenoord' zo'n vierhonderd leden. In 1977 waren dat er nog slechts 83. Piet Bal tijdens de bijeenkomst van 'Feyenoord Zeeland': "Ik hoop dat het goed gaat met jullie. Net zo goed als bij ons, want de leden stromen van alle kanten toe. Het zullen er nu zo'n 120 zijn. Ik dank u in ieder geval nogmaals voor de spreektijd die wij hier gekregen hebben. Wij zijn hartelijk ontvangen en ik moet zeggen dat ik daar van tevoren een beetje bang voor was. U wist natuurlijk donders goed dat wij niet van plan waren lid te worden van deze nieuwe vereniging". Joop van Haaren: "Er zijn dingen gezegd die gezegd moesten worden. Wij hebben er van geleerd, ik hoop dat voor jullie hetzelfde geldt".

Geen politieagentje
Later, als de vertegenwoordigers van de 'Vrienden van Feyenoord' vriendelijk de deur gewezen zijn, verklaart Joop van Haaren nog eens uit de grond van z'n hart: "Wij willen die jongens helemaal niet dwarszitten. Daar zijn we veel te veel Feyenoord-supporter voor. Het merendeel van de leden was niet tevreden met de gang van zaken in Goes. Kijk, wij willen geen politieagentje spelen, maar die racistische zaken weren wij uit onze club. Ze kunne wel zeggen dat het kinderspel is, maar jongens van achttien, negentien jaar weten wel wat ze doen. Dat weegt voor mij erg zwaar".

Voorlopig rijden er in het weekeinde nog twee bussen achter Feyenoord aan vanuit Zeeland.

Bijzonderheden

Zie ook

Externe links

Bronnen