Vlissingen Dronk

Herberg De Bienkorf

 

Herberg De Bienkorf

Bierkade 4
Vlissingen

 

Herberg De Biënkorf of Den Byen-Korf stond aan de Bierkaai, het latere Bellamypark 31. Een voorname herberg voor welgestelden waar geregeld veilingen van roerend en onroerend goed plaatsvonden. Deze herberg heette in 1577 nog 'St. Jacob'. In 1555 logeerde Keizer Karel V er. In 1808 komt de naam voor het laatst voor, vermoedelijk is het pand verwoest bij het bombardement van 1809. Wie de herbergiers door de jaren heen zijn geweest hebben we nog niet kunnen achterhalen. Aan de gevel zou een uithangbord hebben gehangen met de beeltenis van een bijenkorf.

Geschiedenis

1624
Jacques Loundel

In 1624 wordt de herberg bewoond door Jacques Loundel. Zijn naam wordt genoemd in een verslag over de reizen van Ernst von Mansfeld die vanuit Vlissingen naar Londen en Den Haag reist om militaire zaken te regelen. Een interessant gegeven in het relaas: de herberg daar de biekorff uitsteekt.
De eerste advertentie waarin goederen worden aangeboden dateert uit de Middelburgse Courant van 23 oktober 1759. De partij bestaat uit een extra puiks puike party wit, comun, tete en bruine suiker, Martinique coffy boonen en catoen, alsmede een fraaije pary indigo en een extra puike party canasser tabak. Op 17 april 1764 wordt Brouwerij De Meiboom publiekelijk verkocht in De Bienkorf. In 1766 wordt een boedelverkoop aangekondigd ten laste van Jan Guepin. Ook de verkoop van Herberg De Koning van Zweeden in de Paardenstraat vindt in De Bienkorf plaats, op 30 november 1774. De laatste advertentie vonden we in de Middelburgsche Courant van 12-8-1802.

Foto's

Verhalen

Bijzonderheden

Zie ook

Externe links

Bronnen