Vlissingen Dronk

Kantine Scholengemeenschap Scheldemond

 

Kantine Scholengemeenschap Scheldemond

Brouwenaarstraat 2
Vlissingen

 

Scholengemeenschap Scheldemond bestaat sinds 1968. In dat jaar worden de HBS en de ULO samen gevoegd tot één onderwijsinstelling. De locatie Brouwenaarstraat beschikt ook over een eigen kantine, in de jaren '80 is de beheerder Harrie van der Weide. Het is aannemelijk dat er geen alcohol werd geschonken, maar er zullen vast schoolfeestjes gehouden zijn.

Geschiedenis

Aanvankelijk is er geen kantine in het gebouw. Vandaar dat een groep leerlingen omstreeks 1972/1973 aan conrector De Bree vraagt of de kelder ingericht mag worden als een soort soos. Ze willen de ruimte zelf opknappen en ook het beheer doen. De Bree gaat akkoord en op een mooie dag in een vakantie gaat de groep aan de slag. De muren worden geschilderd, op één van de wanden wordt een mooie zak frites aangebracht. De leerlingen zorgen ook zelf voor de inventaris, ze gaan op zoek naar oude banken op dagen dat er grofvuil langs de straat staat. De een brengt een oude platenspeler mee, de ander een paar boxen, lp’s of posters. Zo ontstaat 'De Kelder'. Er wordt een soort bestuur gevormd, bestaande uit Ad van Oorschot, Peter Goedegebure, Johnny Leeman, Hans Dellebeke, Jaap Krocké, Graham van Tuijl, Joop Elderkamp en Hans van Italie.
De eerste tijd gaat het goed, ze houden het redelijk schoon en ordelijk. Maar omdat er veel gekaart wordt in De Kelder, wordt er op een gegeven moment ook veel gestolen uit jassen die aan de kapstokken in de gangen hangen. Dit heeft tot gevolg dat De Kelder moet sluiten. Een tijdje later wordt er een houten gebouw op de binnenplaats aan de achterkant van de school gebouwd: De Kantine.

Foto's

Verhalen

Herinneringen aan De Kelder

Harrie was vermoedelijk vanaf het begin de beheerder van de kantine. Een joviale man, die op een prettige manier heel goed wist hoe hij met scholieren om moest gaan. Soort zeebonk die met een grap een en stoer verhaal leerlingen voor zich wist te winnen en er op die manier goed de wind onder wist te houden.
Ik heb er heel leuke herinneringen aan. Ik bedenk me nu trouwens dat we de kelder misschien wel hebben opgeknapt aan het eind van de zomervakantie van 1972. Mijn 1e jaar in de 4e was nl. een bijzonder jaar. De Bree was conrector, maar liet alles een beetje sloffen. Ik zat in de jongens 4Havo klas en dat was een vrolijk soort anarchie. We hadden bv. voor Scheikunde een piepjonge lerares waarvan ik nu denk dat ze nog studeerde. Zij kon de jongensklas totaal niet aan, we lieten ons er vanaf het begin door haar regelmatig een voor een uitsturen om daarna naar de kelder te kunnen gaan. Dan liepen we bovenlangs, zodat je niet zichtbaar langs de kamer van de Bree hoefde. Omdat ze er ons soms met 4 of 5 per les uitstuurde, vond ze het zelf ook genant om ons naar de conrector te sturen. Het staat me bij dat er van de ca. 70 4Havo-leerlingen dat jaar bijna de helft is blijven zitten. Volgens mij is na dat jaar De Bree ermee gestopt en werd een docent Engels op wiens naam ik nu niet kan komen conrector (hij woonde volgens mij in de Talmalaan).

Aktiviteiten Flesj

"Je hebt feesten en je hebt feesten. Dennis Pluygers (15), Brechtje de Looff, Merel Walraven en Michel Sierveld (16) weten er alles van. Alle vier zijn ze lid van de feestcommissie van Flesj, de leerlingenvereniging van Scholengemeenschap Scheldemond. Michel is de voorzitter: 'Elk schooljaar organiseren we zo'n negen disco's. Wanneer ze worden gehouden wordt al aan het einde van het vorige schooljaar door onze begeleider beslist. Wij geven er de aanvulling aan.'
Merel: 'Aan het begin van het schooljaar hebben we een disco zonder thema. Die is om er in te komen. Alle andere disco's hebben een thema. Zo hebben we voor de eerste klassen een pannenkoekendisco. Voor de hogere klassen volgt daarop het Kerstbal'. Na de herfstvakantie zijn er danslessen voor de leerlingen uit de tweede klassen. Brechtje: 'Die kinderen mogen voor het eerst naar het Kerstbal. Dan is het wel zo leuk dat je een beetje kunt stijldansen'.
Behalve de disco's staan er nog andere dingen op het programma. Dennis: 'Aan het einde van het schooljaar hebben we een strandfeest met beach-volleybal en een disco. Dan moet het natuurlijk wel goed weer zijn'. Michel gaat verder: 'Elk jaar gaan we met de hoogste klassen schaatsen in Eindhoven. En niet te vergeten de actiedag. Dat is een dag waarop er tegen betaling allerlei aktiviteiten te doen zijn. Dat varieert van spijkerbroekhangen tot boetseren. De opbrengst is voor een goed doel. Vorig jaar hebben we van de opbrengst de kinderafdeling van het streekziekenhuis een computer geschonken'.
Veel te doen dus op Scheldemond. Feest de feestcommissie zelf ook nog een beetje? Michel: 'Het is vooral hard werken bij de disco's en de andere aktiviteiten. We zetten alles klaar en ruimen ook weer op. Je steekt er veel tijd in. Maar het is zo gezellig onder elkaar dat je dat er graag voor over hebt'."
Uit: PZC 10-11-1998

Bijzonderheden

Harrie van der Weide was in de jaren zestig en zeventig beheerder van Sportland en Sportland Inn

Zie ook

Externe links

Bronnen

  • Foto's: privécollectie Ad van Oorschot, Walter Beilo en Schoolpagina.nl
  • Herinneringen aan De Kelder: Ad van Oorschot
  • Aktiviteiten Flesj: PZC 10 november 1998