Vlissingen Dronk

Pension Marijke

 

Pension Marijke

Coosje Buskenstraat 88
4381 LG Vlissingen

0118-415062
info@pensionmarijke.nl
Website

 

Pension en Bed & Breakfast van de familie Appeldoorn. Behalve het pension verhuurt de familie ook nog een aantal appartementen in het centrum van Vlissingen.

Geschiedenis

Foto's

Verhalen

Bijzonderheden

Toeristenbelasting

Uit de PZC d.d. 29-11-2005:
Kleine ondernemers zien de toekomst somber in door de zoveelste lastenverzwaring of onverwachte kostenpost die hen treft. De familie Appeldoorn, die pension Marijke runt, kan niet anders dan de verhoging van de toeristenbelasting doorberekenen in de prijs van een kamer.
"En dat is tegen onze zin, want wij willen het pension aantrekkelijk houden voor mensen die net zoveel te besteden hebben. Maar dat lukt niet meer".
D. Tesselaar, van Camping de Nolle, zegt dat ondernemers al spekkoper zijn als ze het komend jaar evenveel gasten ontvangen als afgelopen jaar. "Over stijging praat ik al niet meer. Voor toeristen geldt dat elke cent telt". De campingeigenaar zegt dat de toeristenbelasting helaas niet de enige lastenverzwaring is. "Dan was het niet zo'n ramp. Maar het is een opeenstapeling", zegt hij.
Tesselaar reageert op het voorstel om de toeristenbelasting te verhogen van 50 naar 83 cent. "Dat is antireclame", zegt hij. "We hadden ons als gemeente positief kunnen onderscheiden door net als Amersfoort en Rotterdam de toeristenbelasting af te schaffen". Het leven is duur geworden en de concurrentie met andere goedkope vakantieoorden is groot. Dat voelen de ondernemers. "Wij hebben de zee, maar Turkije ook. Probeer maar eens van die zonnige oorden te winnen. Dan moet je alles uit de kast halen".
Appeldoorn geeft aan waarmee een kleine ondernemer te maken heeft. Pension Marijke verhuurt twaalf kamers. In 2005 kost een tweepersoonskamer met gemeenschappelijk sanitair 44 euro per nacht, inclusief ontbijt. Een kamer met een eigen sanitaire voorziening kost 57 euro. De brandweer heeft onlangs gecontroleerd of het pension aan de veiligheidseisen voldoet voor de velenging van de vergunning. "De eisen zijn zwaarder geworden. We moeten bijvoorbeeld een brandmeldinstallatie aanschaffen, die in directe verbinding staat met de kazerne". Met nog enkele aanpassingen moet de zelfstandige daarvoor 16.000 euro ophoesten. "Dit kunnen we, met de huidige aangekondigde verhoging erbij van de toeristenbelasting niet betalen zonder de pensionprijs te verhogen". Ook de aangekondigde reclamebelasting van de gemeente baart hem zorgen. "Ik heb een uithangbord. Moet ik daar ook belasting over betalen?"
Hij zegt dat er al veel toeristen zijn die klagen dat Vlissingen duur is. "Wij kunnen niet blijven verhogen, want dan blijven de gasten vanzelf weg en hebben we geen bestaansmogelijkheden meer".
De ondernemer vindt dat het hem en zijn collega's moeilijk gemaakt wordt. "Het is niet gemakkelijk om te sparen voor onderhoud of een reserve op te bouwen". Dat maakt het ondernemerschap tot een risicovol bestaan. "We hebben nog armslag, maar dat is niet veel".

Zie ook

Externe links

Bronnen