Vlissingen Dronk

Tearoom Van de Vaate

 

Tearoom Van de Vaate

Kleine Markt 7
Vlissingen

 

Tearoom annex luxe bakkerij van A.W. van de Vaate in de periode 1912 tot 1936 aan de Kleine Markt, op de hoek van de St. Jacobsstraat. Is de opvolger van Bierhuis Frisia. Eind jaren dertig wordt hier een filiaal van Albert Heijn gevestigd.

Geschiedenis

1912
A.W. van de Vaate

Banketbakker Abraham Willem van de Vaate komt in 1912 uit Dordrecht naar Vlissingen. Op de hoek van de St. Jacobsstraat en de Kleine Markt opent hij in september een luxe bakkerij. Van de Vaate heeft de zaak van zijn voorganger ingrijpend verbouwd en de ouderwetse oven vervangen door een moderne heteluchtoven met centrale verwarming. Het achterste gedeelte van de winkel heeft hij ingericht als tearoom. In eerste instantie vraagt hij vergunning voor verkoop van alcoholvrije dranken, enkele maanden later wil hij ook alcoholhoudende drank anders dan sterke drank gaan verkopen. In 1914 vraagt Van de Vaate toestemming aan de gemeente voor het plaatsen van een nieuwe kiosk bij het strand aan Boulevard Evertsen, en indien hier bezwaar tegen is, wil hij een bestaande kiosk aankopen en deze uitbreiden tot ijssalon. Beide plannen worden echter afgewezen. Het overnemen van een bestaande kiosk is geen probleem, mits hij deze laat zoals het is. Vermoedelijk is Van de Vaate hiermee akkoord gegaan, want in mei 1914 opent hij een winkel met tearoom aan het strand. Ook voor deze locatie krijgt hij een vergunning voor verkoop van alcoholische drank en mogen er, tegen een betaling van fl. 6.- per jaar, tafeltjes en stoeltjes geplaatst worden.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Tearoom Van de Vaate/foto's

Verhalen

Bijzonderheden

  • In maart 1928 gaat Van de Vaate een associatie aan met G.C. Fortanier, voorheen chef bij de fa. Speckens. Fortanier krijgt de algehele leiding over de banketbakkerij. In verband met de reorganisatie is de zaak enkele dagen gesloten. Op de avond van 23 maart wordt de winkel heropend en zijn er versche vleeschbroodjes verkrijgbaar. De samenwerking is van korte duur, in mei maakt Fortanier middels en advertentie bekend dat de associatie met Van de Vaate is ontbonden.
  • Abraham Willem van de Vaate overleed op 2 december 1965, hij werd 79 jaar.

Zie ook

Externe links

Bronnen